Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Генетски модифицирана храна... ЗА или ПРОТИВ

Дискусија во 'Храна и пијалаци' започната од kikikikirika, 18 јуни 2011.

1. do-re-mi

do-re-mi Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2013
    Пораки:
    1.056
    Допаѓања:
    16.015
    Од се што напиша StefChef во темава, за една работа е во право:

Но, од друга страна врв на муабетот е дека:
    Вакцини и "хранливи" ГМО може се дел од нечија визија за здрав живот (и тоа е сосема во ред), но драго ми е дека се поголем број луѓе ги "гледаат" работите како што навистина се.

На sunfemina, Glasna и Pirana им се допаѓа ова.
  2. StefChef

StefChef Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2012
    Пораки:
    1.655
    Допаѓања:
    490
    Секоја корпорација има свои хумани фондови за да намалат на даноците што ги плаќаат.
    Тоа го прават за свој личен интерес и интерес на земјата да нема глад.
    Во земји каде што имаше недостаток на Витамин Е, семето од златниот ориз беше дадено гратис за да се стабилизира состојбата со тој проблем.
    Знаеш колку умираат од Витамин A?
    Еве ти податок?
    http://www.goldenrice.org/Content3-Why/why1_vad.php
    Знаеш колку се загадува почвата од органското производство?
    Знаеш ли дека поголема е шансата да се закачи Е.Коли од најнормалното производство?
    Знаеш ли дека не се само Монсанто и други корпорации,туку цели организации и истражувања го добиле истиот заклучок.
    Дека се сигурни за човекова конзумација.
    Ако ти сакаш да избегнуваш ГМО,супер.
    Јас нема да избегнувам затоа што е straw argument.
    I actually find the anti-GMO folks’ argument about not trusting GMOs simply because they have “not been tested enough” to be disingenuous, selective and cherry-picked at the very minimum. Let’s say that tomorrow Whole Foods introduces a new brand of spirulinadetoxwhatever health supplement containing feelbetteramine from a wholly natural plant found in the foothills of Bolivia. Do we think for a second that the anti-GMO folks won’t be lining up at their nearest Whole Foods, no matter that this novel substance is as much or even more untested than a GMO?”
    http://blogs.scientificamerican.com/the ... lth-store/
    How Does the Straw Man Argument Work?
    A straw man argument can be annoyingly effective because in response you often have to spend time clarifying what your position is not instead of what your position is.
    Here's an example. Let's say you believe genetically engineered crops should be more regulated, and your opponent believes genetically engineered crops should be less regulated. Your opponent could use the straw man technique by saying something like “If we take away farmers' ability to grow genetically engineered crops, if we eliminate that option, people will go hungry, nay, people will starve. Unlike my opponent, I choose to use the technology available to us and save lives.”

http://www.quickanddirtytips.com/educat ... ent?page=1

3. Silver.E

Silver.E Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    2.226
    Допаѓања:
    5.276
    1. Како можеш да споредуваш машина за пишување (кое е средство за користење) и храна (од која ти зависи храната) ???

2. Велиш, како ќе се нахранело населението...
    За пример ќе ја земам Америка, каде има над 40 милиони гладни. Но, и над 40 милиони прејадени, кои се ужасно предебели, какви што нема во цел свет.
    И математиката е проста - прејадениве им ја јадат храната на гладните !!!

Колку храна се фрла, и со колку храна се прејадуваат многумина (почнувајќи од нас самите), а некој нема што да јаде.
    Е, тука треба да се реши проблемот !

3. Не даваш конкретен одговор на моите образложувања, туку ми мешаш баби и жаби. Ако е така, ич не реплицирај ми. Чао

На Priroden, Glasna, sunfemina и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. StefChef

StefChef Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2012
    Пораки:
    1.655
    Допаѓања:
    490
    Се согласувам дека се фрла храна и дека стои заради профит,но тоа нема да го нахрани населениото тоа ќе го нахрани моментално.
    Што се случува долготрајно е друга приказна.
    Не можеш ти во одредени земји да садиш истата храна како што ја има во Македонија мора да ја модифицираш за да се добие истиот продукт со други варијабли.
    Бидејќи не си била никогаш во Африка и да си осетила глад ќе те прашам кога пред тебе ќе имаш ГМО храна или било каква храна дали нема да ја јадеш.

5. x-MajaEsposito-x

x-MajaEsposito-x Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    1.752
    Допаѓања:
    3.641
    Против!.. да не почнат на улица разни животни да се шетаат. :D (до душа ги има и сега)

6. Pirana

Pirana Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2012
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    1.507
    Стеф, првите две реченици од тоа што си ми одговорил ти се толку смешни, што мислам дека ни ти самиот не си веруваш на зборовите. Мотивот и приоритет на секоја индустрија е ПРОФИТ и само профит, а најмалку искрени намери и работење во интерес да нема глад на земјата.

Навистина ли цели организации и истражувања дојдоа до заклучок дека ГМО е сигурна за човекот?
    Тие твои “релевантни“ и “независни“ истражувања се базирани претежно на 3 месечно испитување во Јамајка (да, баш детално и опсежно, цели 3 месеци) каде стаорците ги хранеле со соја и замисли, НИШТО НЕ ИМ БИЛО!
    Од друга страна, истражувања за ГМО во Русија се прават скоро 10 години за неколку генерации стаорци хранети со соја и процентот на стерилитет е огромен.
    Овие Руски истражувања од 10 години не се зимаат во предвид, но затоа студијата од Јамајка каде стаорците ги хранеле со соја цели три месеци е најрелевантна и независна!
    Да ти појаснам нешто и за независноста на овие студии, цели министерски кадри во земји ширум светот се стипендисти од Монсанто, кадри кои редовно се вработуваат во владините институции. Тие кадри нема да бидат продолжена рака на Монсанто? - Толку е од “независноста“ и “релевантноста“ на студиите за тоа колку ГМО е сигурно ѓубре за човекот.
    За некој да си игра Господ на земјата со храна, потребни се студии направени од меѓународна лига независни научници, избрани со гласање (а да видиме колку од изгласаните ќе бидат стипендисти на Монсанто). Студии кои ќе опфатат здравствени резултати од целосна исхрана со исклучиво ГМО, во траење од барем неколку генерации на пониски цицачи/примати.
    Се додека не се направат вакви истражувања, НИКОЈ не може да каже дека мешавината од домат со ген од риба (пример) е сигурна за човекот.

Абе, да земеш да ставаш Витамин А во ориз? Нема никаде на друго место, па ајде во оризот да ставиме?? А не, фала. Јас ќе земам да си направам едно смуди од морков или салата со пиперки, и ќе почекам да ги видам последиците за неколку години.
    А ти ако си решил да јадеш ГМО, немам намера да те разубедувам, Bon Appetit.
    При воведување на нова храна, ПРВО треба да се испита дали е штетна за човекот и околината. И Азбестот беше “одличен“ за по неколку децении да признаат дека е канцероген. Има и милион други вакви примери...
    Дали треба да чекаме 50тина години за да кажат дека и од ова се умира?

Јас да те прашам ти кога беше во Африка за да зборуваш вака?
    Ако луѓето немаат што да јадат, не значи дека треба да им дадеме отров бе.
    Штом спомнуваш Африка, заврши си ја барем домашната задача и научи малку за континентот за да не се бламираш.

На Glasna, sunfemina и makedonkamak им се допаѓа ова.
  7. XMaN

XMaN Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.307
    Допаѓања:
    2.371
    Монсанто и сличните работат за убав профит. Семето најпрво го даваат бесплатно да си ја загадиш почвата за после да мораш да го купуваш, не се они будали :D. Имаат и свои пестициди кои исто мораш од нив да ги купуваш, односно страчка нема врачка кога ќе почнеш со ГМО производи, врзан си постојано да набавуваш семиња и пестициди од нив.

Порано се знаело си чуваш семе за идната година а сега повеќето ги купуваат секоја година од земјоделска аптека или ГМО од Монсанто :)

На Silver.E, sunfemina и makedonkamak им се допаѓа ова.
  8. Silver.E

Silver.E Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    2.226
    Допаѓања:
    5.276
    1. Кога веќе можеш да избираш меѓу здраво и нездраво, секако дека ќе избереш здраво !!!

2. Си видел измутирани растенија (со чудни облици), колку се грозни !!!
    Ете така ќе станат и луѓето, а многумина од децата веќе се станати такви. :!:
    Со големи глави, чудни фаци, не личат на деца (а, башка добиваат менструација на 10 год., машките имаат брада многу предвреме, повозрасните добиваат менопауза уште на 35, итн.)

Ова нека не го отвора некој со слаб желудник:
    http://www.strogopovjerljivo.com/1/3/gm ... k-643.html

На makedonkamak и Gordana10 им се допаѓа ова.
  9. StefChef

StefChef Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2012
    Пораки:
    1.655
    Допаѓања:
    490
    Тие не се ГМО...
    Колку воопшто не знаеш за ГМО...

10. makedonkamak

makedonkamak Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.000
    Што, Силвер има чудно напишНо? Не можам да те сфатам.
    Знаеш дека сите се во право, но не признаваш.
    Логично размисли, дали е нормално нешто што се коси или е спротивно на природата? Самиот збор кажува се, менување или модификација на гени. ДАЛИ е природно тоа и дали е нормално такво нешто да се случува? Со гените нема игарање и точка. Последиците се фатални, сакали ти или не сакал да признаеш.

11. Gordana10

Gordana10 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    6.898
    Допаѓања:
    9.191
    Општо познато е дека храната е битна за здравјето на човекот, а Стеф вели дека не била битна.После ќе се чуди човек како на некои болести не може да им се најде причината за појава на истите.Месото пример, покрај тоа што е канцерогено, кога човек јаде месо, истото не се обработувало во организмот и останувало во самиот организам, предизвикувајки појава на болести.Храна, како и секоја, ама ете месото, поради некои причини останувало не обработено.Прашање е колку се јаде чиста и здрава храна, може човек да си мисли дека е здрава, а уствари да не е...Нормално дека чим е модифицирана, не може да биде здрава за човекот.

На makedonkamak му/ѝ се допаѓа ова.
  12. StefChef

StefChef Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2012
    Пораки:
    1.655
    Допаѓања:
    490
    Дај ми истражување што го потврдува твоето тврдење.
    П.С дај истражување за дека месото е канцерогено.

13. Gordana10

Gordana10 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    6.898
    Допаѓања:
    9.191
    Ме насмеа.Тие истражувања што ги наоѓаш на нет и ги тврдиш дека се точни, а притоа само си ги нашол на нет, а не дека си сигурен во истите, автоматски не можеш да тврдиш дека ГМО е корисно за човекот, особено не да убедуваш.
    Не се чуди за месото, секој знае дека е канцерогено.

На kikikikirika и makedonkamak им се допаѓа ова.
  14. StefChef

StefChef Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2012
    Пораки:
    1.655
    Допаѓања:
    490
    Тие истражувања се објавени од независни институции.
    Европска унија има ист заклучок како сите и сите независни стручни теми имаат исто мислење.

15. Gordana10

Gordana10 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    6.898
    Допаѓања:
    9.191
    Аха и ти на нив им веруваш? Веруваш дека ГМО е корисно за човекот, само затоа што некаде објавиле.Секако дека ниту тие не би ги кажале негативните страни на ГМО, не им се исплати, се е денес за профит, знаеш и самиот.Здрава храна, само доколку човек има можност лично тој да ја произведува.Во ред е, само не би требало човек да верува во се, кога станува збор за храна, бидејки на производителите не им е битно дали е здрава храната, битна им е заработката, со самото тоа не ги интересира какво ќе биде влијанието кај човекот.Една членка погоре спомена, за децата, сосем во право е.Значи, не е работата се да јаде човек, туку што јаде.Може да истакнат дека е здраво, но и не може човек да биде сигурен, ако примети наоколу што се случува со здравјето на човекот, тоа е тоа.

16. StefChef

StefChef Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2012
    Пораки:
    1.655
    Допаѓања:
    490
    Битно е да се јаде се,количински е битно.
    Види како јадат спортистите.
    Јадат се и сешто,ама трошат.

17. Gordana10

Gordana10 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    6.898
    Допаѓања:
    9.191

Баш заради тоа што се јаде се, затоа се појавуваат болести.Човек може да вежба и да внимава на исхраната, тоа е уште подобро за него.Имам видено спортисти, фала богу.

18. StefChef

StefChef Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2012
    Пораки:
    1.655
    Допаѓања:
    490
    Се појавуваат болести заради многу фактори исхраната е една од нив.
    Квалитет на живот,воздух,стрес,депресија итн.
    ГМО,органско,конвеционално иста работа во различно пакување.
    Се е за профит,порасни малце.

19. Marossa

Marossa Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2012
    Пораки:
    2.398
    Допаѓања:
    6.870
    Битно е да се јаде храна богата со потребните нутриенси за човекот.Храна правилно искомбинирана за да го одржува здравјето на просечен човек.
    Не треба ни премногу,ни премалку.
    Знам дека тебе ти е побитно создавањето мускулна маса и воопшто физичката активност,ама одржувањето здрави органи е тешка работа која бара долгорочен труд.

Сега он топик:
    Никогаш нема да се залагам за ГМО.Една работа е хибридизација на видови за подобар квалитет,а сосема друго е да ја менуваат генетиката на еден организам и да создаваат друг.
    Факт е дека одгледувањето на земјоделски култури е многу отежнато последниве години,посебно поради климатските промени.Ама решението не е вештачки создадена храна.
    Индустријата бара начин за профит,ама ќе им се удри од глава целата таа ГМО кога ќе настанат и нови видови на болести,потешки за лечење и пофатални.
    Јас секогаш сум за напредок во науката,ама некои работи со причина треба да си останат исти.

20. StefChef

StefChef Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2012
    Пораки:
    1.655
    Допаѓања:
    490
    Значи мешањето на две сосема различни растенија си за и тие идат на пазарот без тестирање,а за ГМО кој се тестира пред да се пушти во производство си против?