Па, не знам шо се чудиш. Сум читала некои статии ама мислев има некој подобро запознаен. Пример, зависно која генска мутација влијае на тоа што поддржува организмот. Еве како мојава шо не прифаќа фолна, па постојат храни кои придонесуваат за побрзо појавување на тромбофилијата и слично. Нема врска.
Здраво девојки И мене ми беше откриена мутација на генот Ц677 после загуба на бебенцето во 9ти месец од бременоста но за жал открив после втората бременост. На свет дојде живо и здраво девојче но со многу компликации. Цела бременост и јас и бебенцето бевме со тахикардии и во 8ми месец се породив со итен царски . За време на царскиот рези и покрај терапијата со клексани ми се зголеми фибриногенот и примав терапија 40 дена и полсе породувањето. За време на бременоста бев со аспирин и клексан но примав фолна киселина од обичната за трудници. После испитувањто повторно лекарката ми препиша лек фолна киселина обична но истражувајќи дознав дека не се користи синетичката никако дури и дека смета. Ве молам за совет околку суплементите и кај кој лекар одите и сте задоволни. Од каде нарачувате метил фолат ? Дали прво правевте испитувања дали имате недостиг на б12 и фолна пред да почнете со сулементи ? Кој ви ја препиша дозата ? Дали само во бременост користите суплементи или секојдневно ? Однапред фала ако некој може да ми одговори
Јас за време на бременост открив. Примав клексани од 16 недела а за фолната разбрав дури во 6 месец дека не одговара и тогаш почнав со метил фолат. Од Германија ми донесоа. Дотогаш пиев обична ама ете џабе сум Ја пиела. Среќа, се си е ок со бебо. Б витамин пиев обичен, ма да ете ни тој не одговарал.
Jas ja kupuvav od bugarija od Sofija pod imeto neofolik meta a vo vrska so ishranata nie sto sme so mthfr treba da vnesuvame hrana sto go ciste organizamot od otrovi kako spirulina hlorela aronija oti nasiot organizam potesko se ciste od otrovi
Жалам за загубата Обично суплементи барем кај мене беше случај 3 месеца пред бременост за мтхфр и уште 2 мутации незнам точно како се. За трансфузиолог кој со сите сили ќе ти помогне да дојдеш до саканото и кој се ангажира , едуцира и е во тек со се е Елена Петковиќ на клиника. Те молам контактирај ја @sofi2107 која ќе ти помогне да стигнеш до неа
Prasuvam oti jas si sakam da si odam so termin bev svedok na toa nekoj kliniki kako gi vrakaat pacienti te so prioriteten upat
Здраво женски, не сум баш нова на форумот ама сега и тука се најдов.Поради два последователни спонтани испитав генски мутации и ми излезе мутација мтхфр c677t хетерозигот. Трансфузиологот ми рече дека треба со гинеколот да се консултирам за фолната и ништо повеќе. Која фолна треба да ја примам и кои витамини? Моментално пијам фемибион 1 како припрема за бременост бидејки знам дека таму има преработена фолна но дали е доволна? И тоа што не ми го одговори трансфузиолог е дали ова е причината за моите два спонтани во 6 и 8 недела?
Пробај на следниот линк, ама трошоците за испорака се високи. https://www.lifeextensioneurope.com/optimized-folate-l-methylfolate-1000-mcg-100-vegetarian-tablets
Мене стварно не ми е јасно како може сите доктори различно да кажуваат.. Јас имав киретажа пред неколку дена, во Ремедика ми рекоа обична фолна 3 месеци да пијам, а и јас имам хетерозигот... На трансфузиологија ништо, ми гекоа кај гинеколог да се обратам. Тотално сум збунета.
Тогаш не ти го бива трансфузиологот јас и @kukla21 сме досадни , ама мора да ве упатиме кај најстручниот трансфузиолог за оваа проблематика зошто тоа е најбитно.Тоа е Елена Петковиќ. За да стигнеш кај др. обрати се кај @sofi2107 ., она ќе ти закаже. јас како хетерозигот пиев аспирин, метилирана фолна, б6,б12 и се боцкав клексани од старт. не треба обична фолна џабе ќе пиеш. се надевам ти помогнав
Па да ти кажам ми помогна многу повеќе од сите доктори до сега Осеќам дека лутам цело време, сите различно кажуваат, на крај сама по форуми и интернет пребарувања, што уште повеќе оптеретува и збунува. Ме чуди што ниту еден гинеколог, а ме следеа тројца, не ја спомнува метилираната фолна. Дури за хетерозиготот изреагираа како ништо да не е, демек супер резултати, терај... И после тоа за 2 дена се открија малформации, може и не се од тоа, ама не можам да не се посомневам.
Vo vrska so ishranata za mthfr najbitno e da se jade se sto go ciste organizam ot od otrovi zasto organizam ot tesko se ciste od otrovi kaj nas sto sme so mthfr mutirani geni jas nasabajle na gladno jadam aronija I pijam hlorela alga slicna na spirulina ta ona e najbogata so vit b 12