Тие луѓе што имаат мутции исто како воопшто да го немаат витаминот освен чист фолат телото не може да обработи друг фолат т.е. не се задржува во телото само се исфрла. Затоа даваат 1000мцг да се спреми телото со фолна да се снабди и плус понатака бебето што ќе користи
Jas prasuvam za metylcobalamin 1000 mcg? Dali i toj go pievte cela bremenost? Jas pred da ostanam bremena go piev no so pauzi... a otkako ostanav bremena go pijam (t.e neli se stava pod jazik ) sekoj den momentalno sum 6 ti mesec. Pa zatoa prasuvam dali i drugi trudnici go pijat vo tekot na celata bremenost?
Го пијам, метил б12 од 1000 цела бременост. Не толку за мутациите колку за хронична анемија и претходно испитани ниски вредности на б12. Дали е потребен за сите со мутации во таа доза, не знам. Денес го прочитав ова за фолната на медскејп, викаат само обичната е со докажани ефекти. Да не знаеш веќе што да правиш.
Vo red malku da me ohrabrite . Naidov na nekoi studii visoki dozi folna i b12 se povrzuvaat so autizam i se raspametiv. Utre ke odam na privaten transfuziolog i ke se rasprasam uste podetalno.
Ne ne go piev vo bremenost vo bremenost piev samo femibion vo bremenost go ispitav vitamin b12 na klinicka biohemija I bese nad normala I ne go piev
Vo pravo si samo nekoi istrazuvanja... Vo pravo si da ne znaes veke vo sto da veruvas. Jas nikogas nemam ni provereno b12....transfuziologot ne mi ni spomna samo koga gi vide mutaciite mi gi prepisa.
Гинекологот ми ги преполови дозите на метилфолат и метилкобаламин што ми ги препиша трансфузиологот, со коментар "се претерува", ова за второто дете. За првото само фемибион, аспирин и фраксипарин примав, не ни одев на трансфузиолог
Јас испитав во државна на биохемија б12 и фолат. Според тоа ми беше одредена терапија. Најдобро испитај си па ќе видиш колкава доза да земаш
Ispituvase uste pred da zapocnes so vitaminite , dali Ve upati transfuziologot ili samoinicijativno? Dali moze da se ispitaat koga veke gi pies dolgo vreme?
Јас ги пиев повеќе од една година, самоиницијативно испитав, кога вредностите ми беа покачени имунолог ми препорача пауза од еден месец па да почнат да се пијат преку еден месец. И некаде после 2 месеца да се провери повторно. Јас не сум бремена.
Jas imam trombofilija i sum 10 nedela bremena primam kleksabi no bidejkji tesko se naogjaat sega treba da pocnam so fraksipirin se nedevam deka nema da ima steta, no koga prasav maticiot ginekolog dali treba da ispitam nesto okolu trombofilijava i dali kje gi primam cela bremenost cleksanite mi rece deka nema sto da ispituvam i deka da kje gi primam cela bremenost kleksanite. Pa me interesirase dali moze od opst maticen da zemam uput i da ispitam hemostaza i vreminja ili mora striktno od maticen ginekolog? Inaku pijam i metilirana folna i metiliran b 12 od 1000 a i za toa nikoj ne mi rece deka treba da ispitam tuku samo da gi pijam
Jas imam mutacija na mthfr dd dimerite mi bea vo red, no poradi ivf kleksani primav do 3 mesec i aspirin nasabajle do 30 nedela, vo bremenost mereni dd dimeri vo red i mi go prekinaja kleksanot,mora da ispitas dd dimeri i spored toa ke odredat dali treba da gi primas cela bremenost, nemozi taka samo da ti kazat cela bremenost da stavas kleksani,dr jani mi dade samo metilirana folna 400, a b12 mi kaza da ne zemam, ispitav i mi bese nad granica,taka da moe mislenje e deka mora da si ispitas
Mene ddmerite mi bea dobri barem na pocetok zaradi mutaciite mi gi dadoa kleksanite. Toa me cudese i mene samo mi dadoa da primam i tolku, na nadedna kontrola kje baram da mi dade da ispitam ddimeri i se so treba inaku prethodno imav dva spontani vo 7ma i 9ma nedela nemase plod samo sakus i zolto kese a sega primam kleksani od 4ta nedela i fala bogu e se vo red i togas mi rekoa sto porano doznaea deka so bremena i pocnes so kleksani podobro inaku imam heterozigotnost vo F5, F7, ITGB3, PAI-1,MTHFR 677,MTHFR1298 i homozigotnost vo MTRR
Abe I mene mi bea dobri ama po poragajot se kacija a na ginekologot jas ne mu dozvoliv da se mesa za dedimeri I hemostaza se znae taa rab e na transfuziologot