1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Генетски мутации

Дискусија во 'Бременост' започната од kikin, 27 јули 2016.

1. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.980
    Допаѓања:
    59.650
    Нели метил фолатот се пиеше цела бременост?
    Сега ме збунивте, јас со првото воопшто не ги ни прекинав.

2. Ve-Iv

Ve-Iv Активен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2021
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    11
    2X1 za metylfolat taka? A metyl b12 piese ili nekoj vid na b12?

3. Ve-Iv

Ve-Iv Активен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2021
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    11
    Da da ...pri mutacii treba da si go pieme i posle bremenost zaradi nas licno moze ne od 1mg ali nekoja doza za odrzuvanje smetam deka treba.

На thelittle17 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.319
    Допаѓања:
    5.228
    Јас само еднаш испитував на своја рака пред бременост и кај и да го покажев резултатот коментарот им беше, е зашто си испитувала.

А трансфузиолог гледам по дифолт дава терапија при мутации, нели е логично ако треба да укаже да се провери вредноста?!
    Или на своја рака да си барам за проверам?
    Групата на б витамини нели се растворливи во вода?!

На tina2018 и Маја Т им се допаѓа ова.
  5. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.980
    Допаѓања:
    59.650
    Јас само во бременоста ги пиев и пред, сега откако останав почнав да пијам фемибион по 2 додека да ми стигнат метил фолатот

6. dipsidipsidipsi

dipsidipsidipsi Популарен член

Се зачлени на:
    4 април 2018
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    1.591
    Ајде девојки искуства и совет доколку знаете, додека закажам на матичен во мисли ќе ми биде,

Прикачени фајлови:

7. simplegirll

simplegirll Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2018
    Пораки:
    293
    Допаѓања:
    247
    Dr jani na transfuziologija ke bide na boleduvanje mesec dena, koj vi dava izvestaj za kleksan ili fraksip.ili na privatno gi zemate?

8. Ve-Iv

Ve-Iv Активен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2021
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    11
    Do koga e na boleduvanje? Ne gi prevzema drug doktor zakazanite pacienti? Bi trebalo ako ne e toj tamu drug doktor da prevzeme. Vie imavte zakazano?

9. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.829
    Јани е позитивен на ковид е не се знае кога ќе биде назад на работа, во карантин ќе биде најмалку 2 недели (претпоставуваат дека ќе биде вратен за еден месец.) Јас бев сабајлево, имав упат со термин кај него, ме прими друга докторка, а замена ќе има за сите термини што се кај него веќе закажани. Јас не завршив работа ама тоа е небитно, ако ви е само за извештај, сигурна сум дека може било кој од докторите таму да ви го напише. @simplegirll @Ve-Iv

На Anaksunamoon, princess5 и simplegirll им се допаѓа ова.
  10. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.143
    Допаѓања:
    6.673
    Многу ти благодарам, баш тоа не ми беше јасно со вит в12, дека е изразен во некоја друга вредност во фембионот, па не знаев дали тоа е малку или многу.Штом е толку мала вредноста, ќе продолжам да си ги пијам фембионот
    Фала ти, и јас така мислам.Има во фембионот б12, но не е метилириан и во мала доза.
    Колку што знам витамините од б групата се исфрлаат од организмот во случај на поголеми дози, освен за вит б12 кој при подолго користење има способност да се складира во организмот.Предозирањето мислам дека се случува при подолготрајно користење на високи дози.И мене имунологот кога ги виде резултатите од мутациите ми рече да пијам метил фолат од 1000, без да испитам витамински статус, но кога бев на трансфузиологија, таму докторката ми рече дека дозите ми се превисоки и дека треба да ги намалам (ова со оглед на мутациите, јас сум хетерозигот) и ме упати да испитам фолна и вит б12.Според докторката фолна од 400 мг би ми била доволна.Исто и докторот што ми го водеше инвитрото сметаше дека треба да ги намалам.

На tina2018, Autumn_ и brm_brm им се допаѓа ова.
  11. simplegirll

simplegirll Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2018
    Пораки:
    293
    Допаѓања:
    247
    Za preglwd kaj doktor nemozese maticnata da me zakazi nemase termini, pa ginikologot me zakaza za ispituvane krvna slika i taka vleguvav kaj dr.jani, treba ivf da pravam za 2 nedeli pa dr.jani mi davase izvestaj pred ivf da zemam kleksani. Kolku vreme cekase za uput? Bidejki maticnata proba i so varikozni veni da zakaze no ne i davase sistemot

12. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.829
    Уф, мене матичната ми закажа уште почеток на декември термин за денес, пратев кога ќе пуштат термини на Мој термин и одма и' вртев да ми закаже. Денес ми рекоа ако сакам кај него за еден месец од сега да закажам термин, ама јас не можам толку да чекам и ќе идам на приватно.

На simplegirll му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Inamya

Inamya Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    4.281
    Screenshot_20210125_125207_com.android.gallery3d.jpg Девојки ве молам за мислење?!

На dipsidipsidipsi му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Ve-Iv

Ve-Iv Активен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2021
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    11
    Ke treba konsultacija so transfuziolog dokolku se planira ili se raboti za bremenost treba terapija so metilfolat, metyl b12, nisko molekularen heparin i aspirin...no sepak treba konsultacija so transfuziolog okolu dozata....

На Inamya му/ѝ се допаѓа ова.
  15. dipsidipsidipsi

dipsidipsidipsi Популарен член

Се зачлени на:
    4 април 2018
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    1.591
    Кај матичната за консултација, метилирана фолна ќе си пијаш

16. Nade-sunrise

Nade-sunrise Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2012
    Пораки:
    1.455
    Допаѓања:
    4.694
    Консултација со трансфузиолог за да ти одредат терапија.
    Се прима метилирана фолна, метилколбамин (Б12), аспирин и клексани.
    Најверојатно ќе ти дадат аспирин и клексани 15тина дена пред нареден трансфер.

17. Inamya

Inamya Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    4.281
    @Nade-sunrise @dipsidipsidipsi @Ve-lv
    Ви благодарам девојки, закажав за траснфузиолог во фебруари, аспирин пијам секое утро, бидејки тромбоцитите ми се 700 (а границата е 400) по пункција пред и по трансфер примив аспирин и клексани (неуспешно ивф).
    Од пред 10 дена почнав да пијам В12 на Jamieson 1000 mcg.

18. Gertruda2018

Gertruda2018 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 ноември 2018
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    22
    И јас имам тромбофилија,хетерозигот, ддимери испитав само еднаш и вредностите ми беа во нормала, но морав секако да се боцкам Фраксипарин цела бременост,од прв ден на позитивен тест, претходно имав два спонтани ,

На Bjanki му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.200
    kako ti gi refundiraa parite bez ispituvanje na fraksiparin malku e ednas vo bremenost da se merat ddimeri vo bremenost koga se prima fraksiparin I jas primav fraksiparin cela bremenost I ok mi bea ddimerite ama po poragajot mi se pokacija

20. Bjanki

Bjanki Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2016
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    23
    Mene mi gi refondiraat vrz osnov na prvoto mislenje od trasfuziolog odnosno maticiot ginekolog mi dava izvestaj deka po preporaka od transfuziolog treba da primam kleksani ili fraksipirin odam vo drzavna bolnica kaj specijalist i on mi dava uste eden izvestaj so koj odam vo apoteka i gi zemam kleksanite i potoa so toj izvestaj, fiskalna smetka i smetko podvrda od koga kje gi primam kleksanite gi nosam vo fond.

На Meckicja, tina2018 и princess5 им се допаѓа ова.