Не.Мене ми беа исти пред бременост и на почеток на бременоста.Сега ми се скратија.Супер ти се резултатите, ова може да значи дека не ни треба да примаш клексани пред и во тек на постапка.
Гинекологот ми даваше извештај дека треба да примам Фраксипарин, гинеколог на одделение во болница,не матичен, со дијагнозата за мутација и претходни спонтани и немав проблем за рефундација,а после пораѓај секако испитував ддимери и ми беа покачени па продолжив уште 20тина дена со боцкање
Здраво, јас нова. Ситуација следна - 5г обиди, 2 изгубени заради неоткриен аденом на хипофиза 5мм, 3 г на терапија достинекс. ХСГ - одлично! - читај лошо читање на 2 доктори, само Лазаревски успеа да забележи проблем. 1 -IUI - кај Кузеска - неуспешно! со такви лошо канали. Уште две години изгубени заради ненавремено откриен хидросалпинг. Правени лапароскопија - изваден десен јајцевод заради хидросалпингс, лев оставен по мислење на доктор (Тофоски) исчистен од слаби адхезии. Негово мислење беше дека ќе настапи брза бременост - но по една година не наспати. Хистероскопија - отрстранет субсептму 5мм, и полип 2цм којшто никој дотогаш не успеа да го види на ултразвук. 2- IUI - кај Тофоски - несупешно. Собравме документи за ваучер, денес ќе ги поднесам. Дали треба да испоитам нешто на трансфузиологија и имунологија според вас - бидејќи досега сама ја водев борбата и се беше на моја иницијатива испитувања. Витамини - ц вит 2000мг, Д3 4000, метилфолат 800мг, метилкобаламин 1000мг, едно бразилско оревче дневно, куркума... Ако треба да испитувам, што да испитам? Ве читам за клексаните која е причината што ги примате, со која дијагноза?
Леле искрено те читам и не можам да верувам....Пола од овие работи прв пат ги слушам.Да си испиташ обавезно мутирани гени на трансфузиолофија или на ману а можеш и на имунологија,како и антитела на имунологија обавезно.Генерално ако има показатели за тромбофилија или покачени д димери се дава клексан.Сепак јас од она пто досега го имам поминато тоа е .Еве нек аме искорегира некој членка ако грешам..Имаш ли кариотип правено и хла типизација?
Имунолошки немам, на имунологија и трансфузиологија немам ништо испитувано, затоа прашувам што да испитам, кои испитувања, под шифра ли се, набројани ли се конкретни? Според докторите кај мене е физичка пречка од нефункционални јајцеводи, меѓутоа кога веќе одиме на ин витро што уште да се доиспита, во смисла да треба да се прима нешто претходно?
Mene maticniot mi dade da ispitam F-RI NA HEMOSTAZA DDMERIAFA,LA.AT III,S-PROTEIN,C-PROTEIN MTHFT. Ova go ispituvav na transfuziologija i izleze deka imam trombofilija sega sum 12 nedela bremena i od pocetok primam kleksani i metilirani folna i b12, prethodno imav dva spontani vo rana bremenost i togas maticniot mi dade da ispitam ova i sega za sega se e vo red so ovaa bremenost.
Која голгота.. Мене совет од доктор ми беше пред планирање бременост, обавезно да ги испитам гените за тромбофилија. Искрено, после резултатот дека имам генски мутации на крвта, и разговорите тука на форумот и надвор, гледам дека е многу честа појава а може многу да придонесе до негативни исходи од бременост. Ви препорачувам да го направите испитувањето, чисто да се биде на „безбедна страна“. Испитувањето го правев во Ману, иако гледам дека и на Државна се прави. Јас препорачувам МАНУ, бев со упат од гинеколог, заради претходна неуспешна бременост, немаше долги редици, брзо се заврши, кошташе некои 400тина денари. После резултатот го однесов кај гинеколог кој ми го образложи текот на настаните, доколку добијам позитивен тест за бременост..
Девојки, Дали некоја памети што пишуваше на упатот за генетски мутации? Ја прашав мојата матична да ми издаде упат и она ми одговори “јас знам само за кариотип, не знам што треба за мутации”... Јас сум во прашалници...
Упат од гинеколог, така? И мојата не знаеше, јас и го копирав ова од страната на МАНУ: Анализа на ризик фактори за неустешни бремености Молекуларна анализа на мутации во 6 тромбофилични гени (fV Leiden G1691A; fII G20210A; fXIII V34L; PAI-I-675 5G/4G; fG-b-455G/A; MTHFR C677T) ↑ Jas ispituva na trnsfuziologuja i me cinese 2700, sto znaci i poeftino e vo MANU Можеби е нешто различно.
Тоа е може и ова јас го имам ова овие се најважните ама обавезно и на имунологија да се испита афа и ана тие се доста важни
За генетски мутации на имунологија, матичниот гинеколог дава упат само со шифра n97 стерилитет, за сопругот матичниот општ лекар со шифра n96 стерилитет.Таму се гледаш прво со доктор и тој ќе ти каже што треба да испиташ. Ние кажавме дека сакаме се да испитаме и докторот ни напиша за генетски мутации и антитела за мене, антитела за сопругот и хла типизација за двајцата.
Здраво феминки, и јас да си го споделам мојот проблем имам правено генетски мутации и имам 5 мутирани гени, ддимери во норма околу 280, лапаро и хистеро -каналите се проодни а од матката отстранета преграда 1.5см, се обидуваме 8 месеци но до сега без успех. Што друго да испитам ? Кога и за што се испитува ана, афа и кариотип? Од каде се зима упат и каде се испитива тоа ?
Земи си упат од матичен за генетски мутации (таму ќе наведат се што треба да се провери околу 17гени се... а се гледа за тромбофилија и сл... (пр.ја сум со предиспозиции за тромбоза па како и да останам бремена (ифв или природно ќе морам клексани))... но во глобала со ифв секако во терапијата вклучуваат клексани или фраксипарини.... но ќе си на чисто со мутациите бар ќе знаеш ...
Zdravo devojki. Treba da ispitam Trombofilija (mutacii za MTHFR) ANA i AFA, no ne znam kade se ispituva? Ve molam nekoja ako e ispituvala vo skoro vreme da mi pise