Јас со матичниот зборев одговорот беше "не знам што да ти кажам" Сигурна сум дека помал ризикот би бил од вакцина одколку вирусот да го закачиш.
На имунологија, се боцкате и ти и сопругот, колку всушност алеи ви се поклопуваат. Кај мене беа 3 и др. Петличковски рече дека е добро. Комбатибилност на твоите гени со гените на партнерот. Ако има поврче алеи кои се поклопуваат тогаш понатака веројатно треба да се разговара со генетичар
Ти благодарам Е сега можеби глупаво прашање но морам да се воведам и во ова Дали ми е битно испитувањево со оглед на фактот дека веќе имам замрзнато 5 ембриончиња кои чекаат за трансфер? Немам јајници, се стимулирав и правев пункција пред да го извадам вториот. Прашањето е во насока- дали тоа испитување се однесува на идни оплодувања и слично или пак со терапија можам да влијаам на веќе оплодените откако ќе направам трансфер. (се надевам дека сум јасна ) Инаку имав спонтан во декември 2020та, после прво инвитро.
Генерално ако добро разбрав, доколку се поклопуваат повеќе алеи можноста за бременост и деца со компликации е зголемена. Тоа е во многу ретки случаеви. Според мене ако сакаш не е а одмет, ама мислам дека нема терапија за ова. Најдобро е по позитивен тест, да истераш до 12 недела и да си направиш пренетален тест. Мене ми го препорачаа ова поради 2 спонтани, кај тебе е сосема нешто друго. Исто така можеш да направиш и кариотип, тоа повеќе е за спојување на хромозомите. Што и да треба прашај, што знам ќе помогнам.нема глупави прашања сите сме неуки овде и делиме искуства. Ти посакувам бебе набрзо, а и дали имаш генетски мутации испитано
Ти благодарам многу! Имам направено само генетска тромбофилија во Ману, но како што читам има уште едно генетско испитување
Фолат треба да е до 20,и ако имаш повеќе намали си ја дозата, јас имав б12 висок па сега не го пијам редовно 1 неделно. колку да се врзе. Мислам дега вредноста треба да е до 900 ако не се лажам, кај мене беше 1069
A dali moze spored ovie parametri da ima nekoja indikacija za nekoe problem so genetski mutacii ili slicno? sega ne znam kolku moze da ima uloga,ama zaradi toa sto prelezav covid, i dedimerite sum gi ispitala 164 mi se..
Генетски мутации можеш да испиташ дали имаш, тоа се испитува на трансфузиологија или институт за имунологија. Ова не е поврзано со ковид, генетските мутации ги наследува е од нашите родители.
Здраво, лани имав missed ab во 18 недела, прва бременост, инаку немав никакви потешкотии до тогаш и бременоста се водеше како уредна. направивме повеќе испитувања и единствено како причина се сомневаат на тромбофилија имам повеќе хетерозиготни мутации и хомозигот за МТФРР 1298. тогаш се консултирав со др Јани и веднаш почнав да пијам метил фолат. сега сум повторно бремена и одма почнав со аспирин и продолжив со метил фолат , но на извештајот др Јани има напишано и аспирин и клексан за наредна бременост . ме интересира дали имал некој слична ситуација и докторката не знае дали одма да ми даде клексан , а и мене ми е некако страв и аспирин и клексан бидејќи д димерите ми беа нормални кога ги испитав.секако ќе се консултирам повторно со др Јани ама додека чекам термин ме интересираше дали некој пиел и аспирин и боцкал клексан во исто време?
Јас сум со скоро иста. И јас имав missed vo 11, односно немаше повеќе срцева реакција. И јас тогаш примав само аспирин па ми беше прекинат заради крварење. Најверојатно се откачи тромб. Се консултирав со јани и ми рече на позитивен тест одма клексан. Така и направив, на 14 јануари требаше да добијам, на 18 тест позитивен и одма почнав со клексан. И моите д димери се супер ама терам клексан и аспирин, не заради д димери туку заради мутации те и можност да тромб. Мој совет, консултирај се со Јани побрзо, сепак за мене тој е еден од подобрите. Аконе можеш да најдеш термин, тогаш оди кај Нино во Систина и тој е многу добар. Ми се чини дека јас платив 800 денари ако не се лажам. Еве ме терам 12 недела