Inace od vit jas pijam neofolik meta I b kompleks na dr wolzz I plus vit b12 I vit c I Kardiopirin 100 i se preporacuva da se smenat amalgamnite plombi na zabite zasto sodrzat ziva oti celata taa ziva ode dole vo jajnicite a kaj mazite vo testisite
Душички, бев на консултација за генетската мутација на МТХФР 677 хомозигот и д-рот ми препорача да почнам да пијам метилирана фолна 1 гр. или две од по 0,4, дека е доволно и толку, како и Аспирин 100 секој втор ден. Дали некоја од вас пиела и Аспирин пред бременост?
Da jas pijam Kardiopirin oti od aspirin imav vnatresno krvarenje od zeludnikot. no za sreka navreme go otkriv pocnav da povrakam I imav temna stolica I primiv infuzija I se sopre a I ranital mi dade Dr za zeludnikot A vit b6 I b12 neli ti dade
Јас пиев Аспирин 100 баш кога ми се случи био-хемиска и не знам сега дали да го пијам, а не сум имала нус појави од него. А Кардиопирин дали е ист по состав со Аспирин 100 или има разлика? Не ми спомна ништо за б6 и б12, а и тоа ли е потребно?
Da I toa ti treba da pies plus vit c oti aspirinot znae da stvara nedostatok na vit c samo nez dali Dr ti kaza da ispitas homocystein a zasto gi pravese ti tie ispituvanja za spontan I abortus I ili neuspesni IVF Isti se samo Kardiopirin se poveke gastrorezistentni nez dali imas napraveno histeroskopija no moj sovet ti e da napraves ako si imala biohemiska bremenost
Заради био-хемиската и дека не останав се уште по природен пат. Немам правено хистероскопија, бидејки хсг-то покажа се ок, а го правев пред био-хемиската, не знам што да мислам. Правев инсеминации, после првата се случи био-хемиска, а ивф немам правено се уште.
Jas pijam b kompleks na dr wolzz po 3 dnevno I plus vit b 12 po 1 dnevno no jas imam heterozigot na mutacija na mthfr c677 t I na mthfr a1298c jas ispituvav I na IMUNOLOGIJA I transfuziologija vrodena trombofilija na IMUNOLOGIJA ispituvaat 17 geni za vrodena trombofilija a na transfuziologija samo 4 moj sovet ti e da ispitas I skrien seker oti mthfr se povrzuva I so insulinska rezistencija
@Недопирлива5 чим докторот не ти кажал дека треба да внесуваш зголемена доза на Б6/12 значи не треба, исто и витЦ (јади јаболки, лимон, портокал уште малку ќе има.. и ете ти витЦ) Во однос на Аспирин и биохемиска бременост нема никаква поврзаност! Аспиринот е за подобра циркулација, па само може да ти помогне во борбата за бебче, односно матката да се снабдува со доволно храна/крв, односно протокот од тебе до беба да биде добар за да беба правилно расте и се развива. Аспирин пред да останам бремена пиев 2год. во бременоста поради хх причини ми го исклучија, но затоа имам Клексани По правило се пие 30мин пред јадење, но ако ти пречи на желудник пиј го по јадење или првин пробај заедно со Б6.
Фала ти душо, за исцрпниот одговор, д-рот ми кажа само Аспирин секој втор ден и метил фолат, а за клексан кога ќе забременам или ако правам ивф, пред ет да почнам со клексан. За витамини не ми спомна. Испитав се што можеше да се испита на трансфузија, само немаа реагенси за Паи и ми рекоа дека и не било нешто многу битно. Имам само мутација на Мтхфр 677, хомозигот.
Neka ispita homocystein ama po pravilo odat zaedno vit b12 vit b6 I folna kis a za vit c pred nekojden edna zena sto pie aspirin za mthfr imase krvarenje od nosot sekojden I jas I rekov da pocne da pie vit c I sopre krvarenjeto aspirin ot znae da gi osteti malite krvni sadovi I zatoa se dava vit c dali ima ili nema povrzanost za mthfr so biohemiski bremenosti seuste se vodat debati ne sekogas pricina za biohemiska bremenost e genetska greska posebno ne kaj onie kaj koj se povtoruva
За што се испитува хомоцистеин? Не ми спомна никој да го испитам. А инаку, сега пијам Pregnacare conception, содржи и вит. Б6 и Б12, ама не знам колку мг е потребно на дневно ниво...
Za da ti odredat doza na vitamini jas go ispituvav na klinicka biohemija mojot bese vo red no Dr trajkov pak mi dade vitamini I dr lazarevski istite vitamini mi gi dade
И јас кога правев на трансфузиологија испитувања за тромбофилија немаше реагенси за фактор13 и морав да одам во Ману и таму тој пакетот со неколку фактори меѓу кои и испитување за паи излегоа поз.
Кај нас само во Фемибионот има метилирана фолна, Б6/12 и плус други витамини имаш во сите.. @Meckicja зборуваме за Аспирин и биохемиска бременост, никој не спомна генетски грешки.. За витамините ако не потенцирал докторот дека и треба доза на +чиста форма значи не треба, а таа посекако ќе ги внесува и преку пренаталните и преку храна, правило нема..
A vitaminite ja pomagaat metilacija ta na folnata kiselina kaj nas sto sme so mthfr se preporacuva vit b12 vo forma na metilkobalomin ne vo forma na cijanokobalomin no za zal vo mk ja nema taa forma jas iako prethodno imav ispitano homocystein Dr trajkov uste ednas me natera da ispitam da mi ja dozira dozata na vit.aminite a inaku kaj heterozigot mutacii na mthfr 30 posto me se iskoristuva folnata kiselina a kaj homozygotite 70 posto I da za zal kaj nas nema metilirana folna kiselina jas si ja kupuvam od bugarija mi ja nosat pod imeto neofolik meta Jas faktor 13 ispituvav na IMUNOLOGIJA I izleze oti imam heterozigot mutacija