Земаш упат од мат. Гинеколог, панел за неуспешни бремености е пакетот. Не ти треба нит термин, само датум. Гужва нема, можеш да одиш од 8 до 15 ч.
mnogu pari ke ke te fati na privatno, racunaj vo drzavna ako sakas da gi ispitas privatno se 22.000 Mene preku fond 2200 me kostase se, ne mi se pri raka da ti kazam tocno sto da ispitas ama ne se samo pet da ti ispitas
Ќе ве замолам за искуства со слични резултати. Јасно ми е за типизираниот хетерозигот за А1298C и како најчесто се третира состојбата. Повеќе ме интересира што ви советувале/препишале конкретно за типизираните генски полиморфизми. Фала ви ----------------------------------------------------- 1. Типизиран хетерозигот за А1298C (OMIM 607093.004) во генот за метилен тетра хидрофолат редуктаза (МТХФР). -- 2. Типизирани се следните генски полиморфизми: PAI - 5G/4G, HPA1 1a/1a, AKE делеција/делеција, EPCR A4600G A/A, EPCR G4678C C/C и APOE E3/E3.
пред еден месец уште на почетокот на бременоста бев кај др Јани кој само со резултатите од генетските мутации ми препиша терапија со клексан, аспирин, метил фолат и метил б12, при нормални ддимери .исто прашував за мислење во оваа тема. е сега прашањето ми е докторот тогаш ми препиша 40 клексани а во меѓувреме ми закажа термин за пак да се видиме иако до терминот нема ни да ги искористам сите, ама не ми спомна ништо. претпоставувам дека пред да одам кај него ќе треба да направам крвна слика за да види нешто и да одлучи дали ќе ми ја продолжи терапијата или како? не ми е јасно па не знам дали да побарам упат од матичната пред да идам кај него да проверам д димери и сл.?ај од вас со искуство што терате вакви бремености ако може да ми одговорите
Ако он веќе ти закажал термин за контрола....Ќе одиш на терминот и тој тогаш ќе те упати во лабораторија. И истиот ден ќе ти пише извештај за понатамошна терапија.
Покрај хетерозиготност за MTHFR А1298C, јас имам и на C677T, MTR и на PAI - 5G/4G. Освен нели метилфолат и метилколбамин, Јани ми даде 15 дена пред трансфер клексани да примам и аспирин од прв ден на циклус. Претпоставувам на Имунологија ти се испитувани останатите од втора точка, јас испитував на Трансфузиологија и Ману (се поклопија резултатите) а овие не ги проверуваат таму. Кога бев на Имунологија за антитела да испитувам, прашав дали да ги проверам и останатите мутации ми рекоа нема потреба, секако останува терапијата од Јани.
Женски може мислење?? Планирав да одам на консултација на клиника ама термини тешко, па се мислам да одам во Систина кај Нинослав, некој да бил кај него? Упатен е во проблематикава?? Инаку сега имав биохемиска па се мислам дали е пд мутацииве
на државно е тешко, јас сум била кај нинослав има познавање. Генерално пред бременост мене ми беше препишано метилирана фолна, б12 метилкобалмин, аспирин секој 2 ден и клексан на позитивен тест
Mozno e da od mutaciite I te kako. Factor 13 heterozygot I pai 4g/4g homozigot se indikacii za kleksan. Vidi si dobar hematolog. I jas imam slicni, jas sum factor 2 heterozygot I pai 4g/4g homozigot I so kleksan bremena posle missed miscarriage I 10 godini golgota.sekoe dobro !!
Ај сеа помагајте. Недела сабајле со две цртки на два теста за бременост. Пиев метилирана фолна 3месеци наназад, пиев аспирин/кардиопирин преку еден ден, понекогаш двапати неделно, чисто превентивно... Ќе закажувам утре на гиниколог, па ќе барам упат за кај Јани, а во меѓувреме не знам што да примам? Закажал ли некој скоро кај Јани, како се термините? Потсетување на моите мутации во прилог. Имајте сите убав ден. Мене ми е ептен емоционален, среќна и исплашена, имам една учебничка бременост и еден мисед абортус у искуство.
На ова Ке ти додадат б12 метилкобалмин, и клексан. Кај Јани за Мај немаш термини а јуни ќе е касно. Оди кај Нино во Систина за да ти каже за терапијата па после во јуни кај Јани. Иначе и јас сум со 2,без клексан имав спонтани. Сега со клексан од позитивен тест терам 16 недела
Здраво девојки... Ни стигнаа резултатите од цитогенетска анализа и се испостави дека кај едниот партнер има проблем со 9тиот хромозом. Станува збор за инверзија (неправилна форма) и ова го гледаат како можна причина за тоа што поминавме низ два спонтани абортуси. Дали некој имал слично искуство и дали имате некакви препораки? Што сте превземиле во однос на природна бременост (кои испитувања за да се утврди дали плодот е здрав и со добар развиток во наредна бременост)? Или ако станува збор за инвитро постапка, дали некој има искуство со клиники во странство? Разбравме дека во Македонија не правеле инвитро со испитување на хромозоми кај ембрионот... Благодарам од напред на совет и споделено искуство!