1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Генетски мутации

Дискусија во 'Бременост' започната од kikin, 27 јули 2016.

1. ivani30

ivani30 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2014
    Пораки:
    1.609
    Допаѓања:
    2.645
    Земаш упат од мат. Гинеколог, панел за неуспешни бремености е пакетот. Не ти треба нит термин, само датум. Гужва нема, можеш да одиш од 8 до 15 ч.

На MonaLee и Lolipop1983 им се допаѓа ова.
  2. MonaLee

MonaLee Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2021
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    189
    За колку дена се готови резултатите?

3. ivani30

ivani30 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2014
    Пораки:
    1.609
    Допаѓања:
    2.645
    Околу 2 недели мислам

4. MonaLee

MonaLee Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2021
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    189
    Фала ти многу

5. Zibiribi

Zibiribi Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2021
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    147
    mnogu pari ke ke te fati na privatno, racunaj vo drzavna ako sakas da gi ispitas privatno se 22.000
    Mene preku fond 2200 me kostase se, ne mi se pri raka da ti kazam tocno sto da ispitas ama ne se samo pet da ti ispitas :)

На MonaLee и tina2018 им се допаѓа ова.
  6. DTN

DTN Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2019
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    1.007
    Ќе ве замолам за искуства со слични резултати. Јасно ми е за типизираниот хетерозигот за А1298C и како најчесто се третира состојбата. Повеќе ме интересира што ви советувале/препишале конкретно за типизираните генски полиморфизми. Фала ви
    -----------------------------------------------------
    1. Типизиран хетерозигот за А1298C (OMIM 607093.004) во генот за метилен тетра хидрофолат редуктаза (МТХФР).
    --
    2. Типизирани се следните генски полиморфизми: PAI - 5G/4G, HPA1 1a/1a, AKE делеција/делеција, EPCR A4600G A/A, EPCR G4678C C/C и APOE E3/E3.

7. Anaroz1

Anaroz1 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    1.795
    Допаѓања:
    4.578
    пред еден месец уште на почетокот на бременоста бев кај др Јани кој само со резултатите од генетските мутации ми препиша терапија со клексан, аспирин, метил фолат и метил б12, при нормални ддимери .исто прашував за мислење во оваа тема. е сега прашањето ми е докторот тогаш ми препиша 40 клексани а во меѓувреме ми закажа термин за пак да се видиме иако до терминот нема ни да ги искористам сите, ама не ми спомна ништо. претпоставувам дека пред да одам кај него ќе треба да направам крвна слика за да види нешто и да одлучи дали ќе ми ја продолжи терапијата или како? не ми е јасно па не знам дали да побарам упат од матичната пред да идам кај него да проверам д димери и сл.?ај од вас со искуство што терате вакви бремености ако може да ми одговорите

8. ivani30

ivani30 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2014
    Пораки:
    1.609
    Допаѓања:
    2.645
    Испитај си д димери и хемостаза и оди кај јани

На tina2018 и Anaroz1 им се допаѓа ова.
  9. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.319
    Допаѓања:
    5.228
    Ако он веќе ти закажал термин за контрола....Ќе одиш на терминот и тој тогаш ќе те упати во лабораторија. И истиот ден ќе ти пише извештај за понатамошна терапија.

На tina2018 и Autumn_ им се допаѓа ова.
  10. Nade-sunrise

Nade-sunrise Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2012
    Пораки:
    1.455
    Допаѓања:
    4.694
    Покрај хетерозиготност за MTHFR А1298C, јас имам и на C677T, MTR и на PAI - 5G/4G.
    Освен нели метилфолат и метилколбамин, Јани ми даде 15 дена пред трансфер клексани да примам и аспирин од прв ден на циклус.
    Претпоставувам на Имунологија ти се испитувани останатите од втора точка, јас испитував на Трансфузиологија и Ману (се поклопија резултатите) а овие не ги проверуваат таму.
    Кога бев на Имунологија за антитела да испитувам, прашав дали да ги проверам и останатите мутации ми рекоа нема потреба, секако останува терапијата од Јани.

На DTN му/ѝ се допаѓа ова.
  11. spasovskam

spasovskam Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2014
    Пораки:
    349
    Допаѓања:
    758
    Женски може мислење?? Планирав да одам на консултација на клиника ама термини тешко, па се мислам да одам во Систина кај Нинослав, некој да бил кај него? Упатен е во проблематикава?? Инаку сега имав биохемиска па се мислам дали е пд мутацииве

Прикачени фајлови:

12. ivani30

ivani30 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2014
    Пораки:
    1.609
    Допаѓања:
    2.645
    на државно е тешко, јас сум била кај нинослав има познавање. Генерално пред бременост мене ми беше препишано метилирана фолна, б12 метилкобалмин, аспирин секој 2 ден и клексан на позитивен тест

13. spasovskam

spasovskam Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2014
    Пораки:
    349
    Допаѓања:
    758
    Фала многу, ке си закажам кај него, да сум на чисто:)

14. Lolipop1983

Lolipop1983 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јули 2018
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    381
    Mozno e da od mutaciite I te kako.
    Factor 13 heterozygot I pai 4g/4g homozigot se indikacii za kleksan. Vidi si dobar hematolog.
    I jas imam slicni, jas sum factor 2 heterozygot I pai 4g/4g homozigot I so kleksan bremena posle missed miscarriage I 10 godini golgota.sekoe dobro !!

На tina2018, spasovskam, Meckicja и 2 други им се допаѓа ова.
  15. spasovskam

spasovskam Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2014
    Пораки:
    349
    Допаѓања:
    758
    Blagodaram, na 18 sum kaj Ninoslav, sekako ke se konsultiram :inlove:

16. Anaksunamoon

Anaksunamoon Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2016
    Пораки:
    720
    Допаѓања:
    1.838
    Ај сеа помагајте. Недела сабајле со две цртки на два теста за бременост. Пиев метилирана фолна 3месеци наназад, пиев аспирин/кардиопирин преку еден ден, понекогаш двапати неделно, чисто превентивно... Ќе закажувам утре на гиниколог, па ќе барам упат за кај Јани, а во меѓувреме не знам што да примам? Закажал ли некој скоро кај Јани, како се термините? Потсетување на моите мутации во прилог. Имајте сите убав ден. Мене ми е ептен емоционален, среќна и исплашена, имам една учебничка бременост и еден мисед абортус у искуство.

Прикачени фајлови:

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. ivani30

ivani30 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2014
    Пораки:
    1.609
    Допаѓања:
    2.645
    На ова Ке ти додадат б12 метилкобалмин, и клексан. Кај Јани за Мај немаш термини а јуни ќе е касно. Оди кај Нино во Систина за да ти каже за терапијата па после во јуни кај Јани. Иначе и јас сум со 2,без клексан имав спонтани. Сега со клексан од позитивен тест терам 16 недела

На eli25, tina2018, Meckicja и 3 други им се допаѓа ова.
  18. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.200
    Odma treba da pocnes so kleksani baraj prioriteten upat za transfuziologija utre

На Anaksunamoon, ivani30, tina2018 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. fruitless

fruitless Активен член

Се зачлени на:
    16 октомври 2020
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    26
    Здраво девојки...
    Ни стигнаа резултатите од цитогенетска анализа и се испостави дека кај едниот партнер има проблем со 9тиот хромозом. Станува збор за инверзија (неправилна форма) и ова го гледаат како можна причина за тоа што поминавме низ два спонтани абортуси.

Дали некој имал слично искуство и дали имате некакви препораки?
    Што сте превземиле во однос на природна бременост (кои испитувања за да се утврди дали плодот е здрав и со добар развиток во наредна бременост)?
    Или ако станува збор за инвитро постапка, дали некој има искуство со клиники во странство?
    Разбравме дека во Македонија не правеле инвитро со испитување на хромозоми кај ембрионот...

Благодарам од напред на совет и споделено искуство!

20. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.893
    Допаѓања:
    123.067
    Клексан ќе ти даде
    Ако можеш види со матичната преку гинекологија да ти даде приоритетен
    Со лесно