1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Генетски мутации

Дискусија во 'Бременост' започната од kikin, 27 јули 2016.

1. Lolipop1983

Lolipop1983 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јули 2018
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    381
    Ne mi se veruva recisi isti mutacii imame!! Dosega pogolema slicnost vo geni nemam videno !! I jas imam faktor 2 mutacija, mtrr i pai serpine homozigot!! Ic da ne se sekiras eve jas na prv transfer so kleksan sum bremena so bliznacinja!!! 100% sum sigurna ke imas uspeh samo so kleksan, metilirana b12 I multivitamin za bremenost!!! Cekame dobri vesti !!

2. Damjana5

Damjana5 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јануари 2020
    Пораки:
    289
    Допаѓања:
    898
    Со лесно да си ги износиш двете :l::l: , од утре ќе почнам метилирана фолна и б 12 и аспирин 100 , а ин витро планирам септември , па ќе видиме...кај трансфузиолог имам закажано на 16 август , а овие суплименти ќе ги земам по препорака на д- р Владимир

На Lolipop1983 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Anaksunamoon

Anaksunamoon Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2016
    Пораки:
    720
    Допаѓања:
    1.838
    Јас проверив во 7-8 недела, пиев аспирин и метилирана фолна и пред зачнување, и кога проверив ддимери беа 500. Трансфузиологот и гинекологот беа едногласни дека доволно е аспирин. Неделава ќе проверувам пак, 14+недела сум, задоцнето ама никој не ми кажа дека месечно треба да се следи сосотојбата |(

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. kikiritkaTa

kikiritkaTa Истакнат член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    392
    Допаѓања:
    354
    Девојки,
    Имам закажано кај Елена Петковиќ, но дури за 1 месец фанав термин.
    Може некоја да ми каже до тогаш, што значат овие мутации.
    Плус на цело ова, имам сомнение за антифосфолипиден синдром и имам антикоагулантна терапија со Plaquenil.
    Би ми значело ваше мислење:)

Прикачени фајлови:

5. ivani30

ivani30 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2014
    Пораки:
    1.609
    Допаѓања:
    2.645
    Мила и јас сум скоро иста дијагноза а верувам и овде повеќе членки.За оваа дијагноза јас почнав со аспирин преку секој 2 ден.метирана фолна и б12 метлкобалмин а со клексан 0,40 на позитивен тест.И јас пијам плакенил од 5 та недела заради покачена афа ама за тоа се консултирам со реуматолог.И еве ме со господ напред сум 25 недела.....Ако треба нешто пиши

На tina2018, kikiritkaTa, dromka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. ivani30

ivani30 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2014
    Пораки:
    1.609
    Допаѓања:
    2.645
    Имате термини за трансфузиолог

На kikiritkaTa му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.496
    Јас примив две дози Фајзер последна доза на 26ти уште сум жива :). Според Дејанова-трансфузиолог и шеф на оддел за хемофилија кажа дека и тие со терапија можат да примаат ковид вакцина само пред дасе боцнат да си ја земат терапијата и дека немало никаков ризик.

Пред бременост Афа и Ана треба да ти се во мирување барем 6 месеци. Аспирин, Клексан, метилкобаламин б12, метилирана фолна ова е терапијата за мутации за тромбофилија. Разликата во мутациите е што тие со Фактор 5 и уште неколку можеби ќе треба да примаат поголема доза на клексан али за тоа секој месец се прават испитувања Хемостаза и д димери. И да ти бидат океј димерите и хемостазата(времињата) пак ќе си ги примаш клексаните.

На dromka и kikiritkaTa им се допаѓа ова.
  8. kikiritkaTa

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    392
    Допаѓања:
    354
    Фала ти за споделеното.
    Мене АНА никогаш не ми беа позитивни, а додека Афа само еднаш пред 1 година, од тогаш сите испитувања се негативни, фала му на Бога!
    Пробуваме од овој месец, па затоа утеха ми е кога ќе слушнам искуства! :)

На Brpbrp му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Lolipop1983

Се зачлени на:
    30 јули 2018
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    381

Ne e kombinacija od aspirin, kleksan, metilirana folna, metilirana b12 terapija za mutacii na trombofilija naprotiv site imaat razlicni rezultati I terapijata voglavno e kleksan za site so vrodena trombofilija.
    Aspirin e za steknata trombofilija a se prepisuva kaj nekoj mal broj pacienti so vrodena trombofilija samo ako ima agregacija na trombociti. Metilirana folna se prepisuva vo slucaevi so mthfr mutacii ( koi se uste poznati kako methylation genes) a metilirana b12 za mtr I mtrr mutacii. Taka da terapijata ne e ista za site so vrodena trombofilija ili steknata trombofilija, terapijata se odreduva vo zavisnost of rezultati kaj sekoj pacient razlcna terapija

10. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.496
    Кај сите пред бременост даваат аспирин без разлика за стекната или вродена, а одпосле се одредува дали да се продолжи со аспиринот и клексанот или остануваат само со клексан(во зависност од резултати или крварење). Освен за ивф што прават тие примаат клексан пред трансфер.

11. Lolipop1983

Се зачлени на:
    30 јули 2018
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    381

Ne e kaj site da davaat aspirin, mene hematologot jasno ne sakase da mi prepise aspirin tuku samo clexane za vrodena trombofilija. Pred nekolku postovi nanazad postirav slucaj evidentiran kade zena niz invitro tretirana so heparin I aspirin nazalost umira bremena so trojka 3 bebinja.
    Taka da ako treba I 100 pati ke pisam I ke ve zamolam site koga davate medicinski soveti po forumi da ne zaboravate deka nie site doma tuka da podelime iskustvo no na kraj na denot treba da ostavime na najstrucnite doktori I specijalisti da ja prepisat terapijata i ve Molam ne gi stavajte site zeni vo ist kosh so ista terapija za site zatoa sto toa ne e tocno. Site citaat I ke pocnat site ista terapija koja kaj poveketo moze da bide stetna a ne korisna

Прикачени фајлови:

12. dromka

dromka Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2014
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    301
    еве и јас сум случај со мутиран ген за тромбофилија и уште 4 drugi mutacii. Ne primav aspirin nitu eden den, samo clexani od 6ta nedela i 4nedeli po porogajot. Do pred 5godini odev kaj Dejanova, pred 3 koga se reshiv za da pak zabremenuvam, pochnav kaj Elena P.

На Lolipop1983 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. kikiritkaTa

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    392
    Допаѓања:
    354
    Здраво,
    Кај Елена Петковиќ ли одиш на трансфузиологија? Јас имам закажано за крајот на месецот за прв пат, па би сакала да знам дали докторката е достапна во секое време, дали комуницирате на маил/вибер или строго со закажување на термин? Фала ти:)

14. myau

myau Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2016
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    44
    Ми стигнаа резултати за мутации, дали некоја од вас ги има истиве тромбоцитски мутацц и што и препорачаа, јас имав 2 спонтани... инаку пиев активна форма на фолна. 20210716_125413.jpg

15. myau

myau Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2016
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    44
    Кој е најдобар трансфузиолог за давање терапија?

16. ivani30

ivani30 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2014
    Пораки:
    1.609
    Допаѓања:
    2.645
    B
    И јас сум со 2 спонтани мила, и еве сега терам 3 та бременост 25 недела. Имам и јас мутации горе доле истите. Да одиш кај јани на трансфузиолог тој е најдобар ќе ти препише соодветна терапија, јас сега сум н
    А б12 метилкобалмин, метлирана фолна и клексан

На Lolipop1983, Damjana5 и myau им се допаѓа ова.
  17. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.496
    Јас сум само со 2 и лупус антикоагулант терапијата од Јани секој ден аспирин и метилфолат 1 месец пред бременост б12метилкобаламин кога ќе дознаам дека сум трудна и клексан од позитивен тест. И пак времињата ми беа скратени и поред терапијата само ми се оправија почеток на 9ти месец.

Ако некоја до толку нема памет и се основа на мислења од форум ние не сме виновни ако е така воопшто да не пишуваме и ниедна нема да знае што да прави т. е. која си нашла среќата океј која не нека си се снаоѓа сама. Не тропај глупости, една иста личност со исти мутации може различна терапија да има секако треба консултација со трансфузиолог без разлика на се, али делумно терапијата е таа метилирана фолна метилкобаламин, клексан и аспирин дозата си ја одредува трансфузиолог не секоја има потреба по 1000мцг метилфолат некоја х2 може треба да прима се е индивидуално. Тука сме за искуства да споделиме, а не да се убедуваме.

Да ти се надоврзам за сликата постирана. Мене мојата матична ми уништи една бременост баш заради клексанот што не го примав на време т. е. ми го даде после 10 дена и пак мисед се случи. И според нејзе во мојата трета и единствена успешна бременост јас во 9ти месец требаше да ги прекинам клексаните и замисли 38ма недела се породив и за тие 24 часа што не примив клексан ради пораѓајот почна да настанува проблем, а што ќе се случеше ако ги прекинев на почеток на 9ти.Друг случај жена бремена со близначиња и ги укинува матичната клексаните супер си се резултатите во рок од 3 дена толку беше од нејзината бременост. И да треба сите да знаат што се случува и за терапија и кај да е оди и што да е праша доста паталци има!
    Јани(ако успееш да стигнеш до него), Елена Петковиќ и Виолета Дејанова.

На myau му/ѝ се допаѓа ова.
  18. dromka

dromka Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2014
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    301
    два пати имав отидено кај нејзе. Имам роднина што ми работи на трансфузиологија, па после преку неа ми ги гледаше резултатите. Пробав да добијам нејзин број, дали нејќеше она да даде или мојата роднина, искрено не знам.

На kikiritkaTa му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Lolipop1983

Се зачлени на:
    30 јули 2018
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    381

Jas "ne tropam gluposti" tuku jasno ti kazuvam deka taa terapija sto ti ja primas ne e ista za site kako sto se trudis da ni objasnis. A ne znam tebe sto ti e strucnosta no mene medicinata I farmacijata mi e strucnost poveke od 20 godini, I jas sekojdnevno srekavam pacienti koi zimaat isti lekarstva "kako prijatelkata" oti mu pomognale na "prijatelkata" taka da ne sum tuka da se raspravame tuku da podelime iskustva , site sme patilci I zatoa napomenav najstrucnite doktori treba da se vidat a ne bilo koj doktori koi takvi ima kolku sakas nazalost I nemaat vrska ni so trombofilija ni so terapija ni so nisto. Tvojata terapija e aspirin oti ocigledno imas lupus steknata trombofilija I ti dodale kleksan za da te zastitat 100% sto e super no kaj vrodena trombofilija nema potreba od aspirin tuku samo kleksan.

Последна измена: 17 јули 2021
  20. myau

myau Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2016
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    44
    Како се открива дали е вродена или стекната?