Mene mi rece Drtrajkov da ne pravam pauza. homocystein bilo najdobro da bide na nulaprema nekoj novi istrazuvanja ima I na fb strani za mthfr jas mnogu nauciv od roda.hr za mthfr karika koja nedostaje homocystein ako e nad 13 stanuva zbor hiperhomocistensmija
Nez jas ubavo prasav Dali treba da se prekine so folnata Dr trajkov kaza ne da ne prekinuvam so nisto
Јас имав два пати по ред биохемиска бременост и спонтан...по спонтаниот почнав да ја мијам само метилираната фолна скоро 8месеци...почнав со ивф и почнав да пијам плус Аспирин секој ден до позитивен тест и по позитивен тест и во бременост.Без Витамин Ц,Б6,Б12...Петличновски ми рече немаш ти потреба од испитување од Хомоцистеин и не го испитав.А имам хетерозиготни mthfrc677 и mthfr a1298. @Недопирлива5 не си го заморувај мозочето ти си направи консултација со Трансфузиолог и тој се што имал да ти каже ти кажал терај си така пиј си редовно а ако имало потреба од плус испитувања ќе кажел...Јас скриен шеќер испитував заради полицистичните јајници а не ради мтхфр...
Ги изгубив генетските тестови ? Можат од имунологија да ми ги испринтат ? Дали ги имат во систем ? Инаку кај правевте тестови и дали правевте на едно или на две места ?
Уф на клиника којзнае дали ги имаат во систем, мене не ми личи баш дека таму воопшто има систем. Ама јави се да си прашаш или барај убаво, кај може да се изгубени... Јас ќе правам во петок, само на клиника, не гледам потреба зошто да одам и во Систина.
@Недопирлива5 хомоцистеин се испитува на клиничка биохемија (мене со интерклинички упат ме упати трансфузиологот) заради зголемена агрегација на тромбоцити. Во тој период пиев само неколку дена метилирана фолна(мислам...) Штом си била кај трансфузиолог, ако сметал дека треба да испиташ ќе те прател. не се секирај. Според мене треба да се пие само тоа што ти го препорачале. А ако имаш дилема, оди до таму прашај... Мислам дека различно ни кажуваат во зависност од резултатите, и целата историја ...
Сите други резултати ми беа ок и претпоставувам затоа не ме упати да испитам нешто плус, баш ми потенцира дека се е ок, освен муатција на мтхфр 677 хомозигот и ми даде терапија за тоа.
Abe I Abe I na mene Dr Koco dimitrovski ne mi dade nikakva terapija za mthfr nitu pak mi dade nesto da ispitam ama posle Dr trajkov mi rece oti treba jas togas bev otisla na IMUNOLOGIJA za antitela rez I dr petlickovski koga ja vide majka mi so tromboza mi. kaza oti ke treba I tamu kaj niv da ispitam vrodena trombofilija oti 4geni se malku kaj niv ispituvaat 17 geni I taka I bide I posle za mthfr dr trajkov mi dade terapija iako jas sum heterozigot
Извини вака ама стварно напна цел ден те читам. Значи ако на дотичната членка докторот и рекол што да пие кои сме ние да и кажуваме поинаку. Терапија се дава според резултати,а тие кај сите се различни па таква е и терапијата.
A drugite ne napnaa samo jas Toa e zatoa sto ima mnogu nesoglasuvanja I megu doktori te za mthfr a I na kraj kraeva ova se obicni vitamini jas ne gledam steta od niv
Здраво.. Имам упат за имунологија за ко шо пиши во упатот post ab. spontaneus no I. za mutacii za faktor 5 i 2 MTHFR дали знае некоја колку чини ова испитување и каде точно се наоѓа имунологија за да не лутам? Благодарам однапред