Preku pravilni sevkupni ispituvanja (ne delumni ispituvanja) vrodena trombofilija se ispituva so apcr test (aktiviran protein c rezistencija) I so genetski ispituvanja na factor 5, factor 2 prothrombin, factor 13, antitrombin, protein c, protein s I uste nekolku vidi pogore vo pokaceni fajlovi of drugi clenki ke vidis ispituvanja I I rezultati. Steknata trombofilija se ispituva so anti fosfolipdni antitela ( tuka spaagat anti cardiolipin I lupus anticoagulant ispituvanja isto I anti beta 2 glycoptotein1 anti bodies) . Dosta komplicirani ispituvanja Najdobro koga ke vidis dobar hematolog pobaraj ispituvanja na vrodena I steknata trombofilija
Прочитај уназад колку имаат пишувано паталци за тоа дека терапијата таа некоја повеќе некоја помалку прима али тоа се тие 4 работи за тромбофилија нема плус уште нешто дадаваат, а точната терапија си ја одредува трансфузиологот(нормално добар бидејќи сега секој стана доктор со купена диплома па ги умирате луѓето) и на крај ќе им кажете таква им била среќата Господова работа.
Jas ne sum doktor i nikoj nemam umreno naprotiv pola zivot posvetiv na pomaganje na luge I ucenje I vo mk I vo stranstvo i ne kupiv niedna diploma tuku makotrpno I cesno gi zaslusiv kako I recisi celo moe semejstvo koe se vo slicni zdravstveni struki. Ocigledno e deka si isfrustrirana od nekoi doktori I potpolno te razbiram oti I jas pominav slicno I jas izgubiv prva bremenost koga mozea da mi ja spasat I mi trebaa poveke od 10 godini talkanje po site mozni specijalisti da konecno imam dijagnoza I tretman. Terapijata e gore dole slicna no kaj sekoja pacientka razlicna I namesto da kazes ok da taka e aspirin ne go prepisuvaat na site , ti vregas Demek jas imam kupena diploma I I umiram luge ))
Никој не те спомна за тебе напоменав доктори бидејќи како што можеш да видиш дека само 3ца трансфузиолози се вртат и тоа само тие на клиника, прашањето каде се другите? Или јас прв пат кога отидов кај Дејанова ми даде терапија за после 15дена кога требаше на контрола да одам замената нејзина ми вика кој ти дал ваква терапија аспирин и клексан овие две не одат заедно или едно или друго се прима(зборам за повозрасен доктор). Да беа сите доктори толку добри жениве немаше да фрлаат пари по приватни клиники туку ќе ги водеа матичните гинеколози, но ништо. И да според гинеколозите треба 5 абортуси да имаш па да почнеш со испитувања, а тука кај нас ние форсираме за испитувања да направиме и тоа преку форумов што се дознаени информации. И да не треба секоја да се ослонува на терапијата ама таа некоја ако не доволно паметна да посети соодветен доктор и си зема терапија на своја рака никој не може тука ништо. Некоја што е со моите мутации прима иста терапија некоја прима +2 клексана пример во текот на бременоста али за се ова си одлучува доктор(и ќе напоменам ДОКТОР бидејќи на прсти е бројат другото се е неписмено)
Pak jas, posle 2 spontani vo peta nedela, eve denes 3 po red isto vo peta nedela znaci istioy slucaj bremenost da no vo matka ne Gi napraviv site mozni ispituvanja, mi ostanaa kariotip i histero za sekoj slucaj jest da na 4d nemamni pregrada ni niso No doktorot veli ajde i taa moznost da ja isklucime Stv ke puknam Ima li nekoja so vakvoiskustvo? Stvarno mi e potreben sovet
Само сакам сите да ве поздравам и да се заблагодарам што го споделувате вашето искувство со другите. Да не е овој форум, стварно би тапкала во место и не би знаела што следно. Со 2 спонтани и многу посетени доктори и на државно и на ПРИВАТНО многу повеќе знаење и насоки добив овде отколку кај што ги фрлив парите! Ви посакувам на сите мн здравје и среќа!
после 2 сонтани абортуси за ваков наод ми кажаа во следна бременост да зимам аспирин и клексан за тромбофилијата и метилфолат и б12. Гледам дел велите дека за вродена тромбофилија не се дава аспирин... како да знам дали ми е стекната или вродена. Ве молам ако сте правеле некои дополнителни испитувања пишере ми кои и каде, зошто матичната ништо не ме упатува, цело време јас кажувам што да ми испитаат.
Lupus I antiphospholipidni antitela se negativni sto e dobro. Vo sekoj slucaj ti prepisale I aspirin, ok , slusaj go doktorot no ako dobies krvarenje, se nadevam nema, ke ti go prekinat aspirinot I ke te ostavat samo na kleksan. Sekoe dobro sto pobrzo dobri vesti da pises
Napraviv i se si e ok Primav kleksan, metilirana folna, b12, utrogestan Rabotata e sto spored mene nemoze da se implantira vo matka bidejki 3 pati se pojavuva bremenost no na eho nema nisto Imam osekjak ko matkata da mi e blokirana
I mene taka mi vikaa se e vo red I matka I I rezultati i se , 300 terapiii, pregledi, bezbroj doktori, in vitra, zagubi , poveke od 10 godini ama ne bilo se vo red, I za trombofilija mi vikaa se e vo red ama toa bese problemot kaj mene I te kako bil problem. Aj te Molam pusti mi gi vo privatna poraka site tvoi rezultati da gi razgledam I ke ti pisam
Jas I maz mi sme zaedno 13 godini, i vo makedonija I vo stranstvo neuspesni invitro. Sekade ni vikaa nema nikakov problem, site testovi, histeroskopija, biopsija na matka pravev, histerosalpingogram, klomifen kojznae kolku godini, inseminacii, in vitra, 300 cuda I terapii I na kraj edinstveno sto uspea I toa bliznaci bremenost momentalno 5 mesec e : Kleksan 2-3 meseci pred punkcija za da go podobri protok na krv I podobri kvalitet na jajni kletki I embrioni ( I uspeavme duri 18 jajni kletki i duri 7 blastocysti 2 kaj nas vo mese I uste 5 zamrznati ) I sekako bez prestan kleksan jas veke 7-8 meseci sum na kleksan I bremena 5 mesec.
девојки како се стига до Јани на трансфузија? никако неможам термин да најдам за трансфузија ни за Јани ни за хемозстаза со Д-димери приоритети не даваат за трансфузија
не сум имала ваков проблем, но можам да ти кажам од другарка. она имаше проблем со матката, две негативни бета хцг. смени доктор и другиот доктор и рече да направи биопсија на матка да види да не има бактерија на матката и тоа испадна. прв пат слушавме за вакво нешто, но ете, си примаше терапија и сега треба контолен брис да направи да види дали е тргната