If you suddenly increase your intake of vitamin K intake in your diet, it can have an unintended consequence. It can actually decrease the effect of warfarin, says cardiologist Leslie Cho, MD. “This is because vitamin K is an essential part of the chemical process for forming blood clots in your body,” she says. https://health.clevelandclinic.org/vitamin-k-can-dangerous-take-warfarin/ Pregnancy Vitamin K has not been reported to cause birth defects or other problems in humans. However, the use of vitamin K supplements during pregnancy is not recommended because it has been reported to cause jaundice and other problems in the baby. https://www.mayoclinic.org/drugs-su...te-parenteral-route/before-using/drg-20069592 Мојата досадна интуиција Еве што најдов, ќе прашам и гинеколог за секој случај.
Мојот партнер има исто инверзија на 9ти хромозом еден доктор ни кажа дека може да е причина за повторливи абортуси и дека ако на плодот му е идентичен со таткото, не би требало да е проблем, но ако настане поголема мутација ќе треба да се абортира (препорача амниоцентеза за кариотип вп 12та недела)... друг доктор кажа дека 3 % од населението имаат таква мутација и дека немаат поголем ризик за болни деца од останатите... глава ме боли, преморени сме психички и душевно скршени... нз што веќе. И јас имав 2 спонтани со срцева акција во 8ма и 6та недела... ако имаш и ти некое искустбо или поинакво мислење од доктор те молам сподели го со мене
Здраво @myau Ние со сопругот поминавме низ емоционален шок и тоа негативен па позитивен во ептен кратко време. Освен инверзијата на хромозомот кај сопругот, кај мене излегоа две други генетески мутации.. Прво бевме кај Др. Шукарова (детска клиника) за да добиеме објаснување за резултатите од кариотипот. Буквално во 2 мин ни кажа да размислиме за спермодонор или посвојување и тоа беше тоа. После тоа бевме кај Др. Петличковски кој не насочи кај Др. Тодор Арсов (имунологија и хумана генетика). Најтопла препорака да закажете веднаш термин кај него! Човекот ни ги побара сите испитувања кои ги имавме направено, ни кажа дека сака вечерта дома да ги проучи подобро и да се вратиме на консултации наредниот ден. 3 цели часа ни објаснуваше што точно значи, кои се можностите и дека НЕ Е СЕ ЦРНО И БЕЛО! Продолжив со консултации со Др. Афродита Стомнаровска во Ремедика, која ми даде соодветна терапија. Терапијата ја примав месец дена и еве сум 15та недела со здраво бебе. Заради кариотипот и моите генетски мутации се решивме да направиме NIFTY и резултатите се одлични. Исто така и првиот скрининг беше супер. Имав професионална поддршка и неверојатна посветеност од овие доктори кои претходно не ме ни познаваа. Не упатија да направиме испитувања кои никој не ги ни спомнал (а сум била кај повеќе од 10 различни гинeколози). Ако некој може да ви помогне, од мое искуство, Проф. Др. Тодор Арсов и Др. Афродита Стомнаровска. Ви праќам позитивна енерија и среќа и трпение <3
Jas ke spodelam sto imam cueno za vakva situacija, vo stranstvo kaj sto rabotam ni dojde zena pacient so povtoruvacki abortusi I ispituvanjata pokazale hromozomski abnormalbosti vo nejziniot kariotip I specijalistite I preporacale obavezno in vitro so PGD ( pre implantation genetic diagnosis) mislam imam cueno vo mk newborn pravat PGD neznam Dali ima uste nekoja drugs klinika. Sega taa e vo process za invitro so PGD.
Vitamin A go nema vo mnogu prenatalni formuli zatoa sto vo visoki dozi nad 4000mcg (4mg ) pa nagore vo suplementi go pokacuva rizikot za anomalii vo plodot Ali vo ovaa formula e ok oti e samo 1mg ( 4 pati ponisko od granicata ). Vitamin K ima sprotivno dejstvo od enoxaparin (kleksan) ja zgrutcuva krvta I mnogu ne e potreben isto no vo ovaa mala doza e ok.
Zenski najverojatno ne e prava Temata kaj sto prasuvam ama neznam kaj na drugo mesto da prasam? 24 nedela sum I osekam stomakot se cvrstuva, se pocvrst I pocvrst e, veke nekolku dena, nemam nikakvi bolovi ni krvarenje, nisto. Dali e ova normalno? Se plasam da ne se kontrakcii?? Odvaj spiev nokeska ...oko nemozev da sklopam od grizi...
Во Македонија во ниедна клиника не се прави PGD. Тука, доколку парот има проблем со кариотипот, се прави само биопсија на ембрионите, а материјалот на испитување се праќа во странство. Њуборн и Систина соработуваат со клиники во Турција, Ремедика со Бугарија.
Da znam ama vo sorabotka so drugi drzavi kaj sto imaat laboratorija sto ispituva PGD na embrionite od Mk prakaat nekolku kletki od 5 dnevni blastocysts vo stranstvo I cekaat rezultati. Isto e I kaj nas vo stranstvo. Ali Bitno ovaa usluga ja ima vo MK fala bogu
Пиши во труднички муабети ќе добиеш повеќе мислења. Јас мислам дека е нормално, читајќи дека и од второ тромесечие се појавуваат лажни контракции дека телото си се припрема за големиот чин. Нека ме поправи некој ако грешам. Ама мислам дека немаш потреба од нервози.
Контракции не ќе да се. Мене некни му се случи слично, ама јас имам проблеми со столицата и "заробени" гасови и знам дека беше од тоа. Размисли дали имаш консумирано нешто што создава гасови. Јас јадев грозје многу грозје
Jas dobiv odgovor od doktorive sto gi prasav deka za dzabe ke pravam pgd... a taa opcija ja gledav kako svetla tocka i izlez od sutuacijava
Znaes i mene deka mi se desava istotoo 24 nedela sum, lezam celo vreme, funneling 8mm i stomakot od vreme na vreme mn cvrst tvrd zategnat mi stanuva, pa ke se opusti… valjda bebeto tamu se vrti se pozicionira i dur ne se premesti cvrst mi e
Prasa vo Newborn, Sistina I Remedika embriolozite ili geneticari od ovie 3 kliniki koi pravat PGD usluga kaj nas ? Tie znaat najdobro sto moze da se ispita pred da se implantira ? Obicno so PGD se ispituva hromozomski abnormalen ili normalen embrion pred da se vrati vo matkata. Samo kratok primer mene sto mi se sluci proslata nedela majka mi nazalost sega I najdoa mal tumor(rak) vo cetvrtok eden hirurg (mlada vcera zemala diploma) ni Kaza nema spas najverovatno toa e toa kraj. Vo petok zakazav kaj najdobriot hirurg (postar I mnogu iskusen) I mi Kaza deka lesno se otstranuva so operacija oti e mnogu mal uste ne e ni prva faza duri ima sansa so terapija da se sredi prvo da pravime biopsija. Taka da prasaj strucni najstrucni sto pravat PGD. Nazalost niz cel svet ima sekakvi doktori ne site znaat se za sekoja maka AMA najvise sto me nervira sto vaka tresat koga ne razbiraat
Fala mnogu na odgovorite mi olesna, izgleda ova bilo normalno, jas mislev od stresovi nedaj boze da se sluci nesto, od sega samo odmaram lezam I Gospod da ne cuva samo site
Закажав за мутации во понеделник на трансфузиологија во лабораторија 1. Не сум од Ск и не сум била на трансфузија до сега, ќе можете ли да ми објасните од прилика каде се наоѓа при влегување на главниот влез во болницата?
Од главниот влез одите скроз право, од лева страна има голем паркинг од десна е Трансфузиологија. Неможе да се утне, само право, пред благата кривина на лево од десна страна е Трансфузиологија.
Знае ли некој до колку работи лабараторијата на институтот за хумана генетика за подигање на резултати? Дали може резултатите да се подигнат после 15h?