1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Генетски мутации

Дискусија во 'Бременост' започната од kikin, 27 јули 2016.

1. ☆Ceceto☆

☆Ceceto☆ Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2021
    Пораки:
    164
    Допаѓања:
    173
    Не, каде се испитува тоа

2. Lolipop1983

Lolipop1983 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јули 2018
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    381
    Se ispituva vo mk ne znam kade, obicno idat vo paket vrodena I steknata trombofilija ispituvanja, se nadevam nekoja druga clenka ke ti Dade podobri informacii , izvini jas ne ziveam vo mk veke nekoe vreme

3. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    6.847
    Допаѓања:
    19.433
    Здраво. Имав неуспешна бременост пред 4 месеци. Бебенцето имаше сериозна срцева аномалија што се откри многу касно и морав да ја прекинам бременоста во 33та недела.

Докторите не ми кажаа да испитувам ништо друго освен Пап и брисеви. Но јас размислувам да направам и некои дополнителни испитувања, ама не ми се баш јасни. Во бременоста и пред неа пиев метилирана фолна пошто знам дека е подобра, имав уредни Д димери, уреден резултат од скриен шеќер, т.е. навидум школска бременост.

Може ли да ми посочите што испитувате после неуспешна бременост, не знам од каде да почнам?

4. ivani30

ivani30 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2014
    Пораки:
    1.609
    Допаѓања:
    2.645
    Ја знам твојата ситуација, и мило ми е што реакираш брзо. Кариотип на Гак за 2ја партнери, и обавезно хла типизација за 2 ја партнери на имунологија.ти посакувам да држиш бебче во раце многу брзо

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    6.847
    Допаѓања:
    19.433
    Фала ти. Може ли да ми објасниш малку подетално за што точно се прават овие испитувања?

6. ivani30

ivani30 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2014
    Пораки:
    1.609
    Допаѓања:
    2.645
    Вака сега.јас имав 2 спонтани.Едниот немаше плод само гестациска кеса,и тогаш лазаревси ме упати да испитам генетски мутации .Ако ги немаш испитај си .Се испитуваат на трансфузиологија околу 1700 денати 17 гени или во манѕ 450 денари само 10 тина мислам беа.Вториот пат кога останав плодот беше со аномалија и не преживеа 12 недела.По препорака од гинеклог ми беше посочено да направам кариотпи каде што се гледаат како се спојуваат хромозомите џѕ,треба да се 46.За ова испитување на гак чекав 3 месеци ама ти полека олека фати си ја работата уште од сега.Ова испитување ќе покаже колку ти и партнерот сте компатибилни во однос на генско спојување.Ќе ти објаснат се на Гак.Ти требаат 2 упати да знаеш .МОжеш и на приватно ама ке се оддадеш од пари.Типизацијата на имунологија е колку алеи или гени се спојуваат .Кај нас беа 3 со што имунологот рече дека е ок.Таму ке одиш кај Петличовски тој е прекрасен дотор се ке каже како треба и што.Колку повеке гени се споени толку е поголема веројатноста дека може да настане плод со аномалија.Ама ао еднаш имао не значи дека пак може и за се има лек да знаеш.Најважно е да не се секираш зашто немаш проблем да останеш трудна.Немој да се секираш ич.И јас 5 години се акав по се и сешто и еве ме терам 33 недела .За сигурност кога ке останеш трудна ке си направиш нифти ,или ако ти финансиски терет и амнио да си бидеш раат.Што и да ти треба слободно прашувај/Ке имаш мака за упати да знаеш пожто никој не знае ништо....Што и да ти треба кажи.

На _Vera_, mcluckie, Сара Лав и 4 други им се допаѓа ова.
  7. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    6.847
    Допаѓања:
    19.433
    Фала ти многу за деталното објаснување. Не знам зошто ниеден доктор после пораѓај не ни посочи да ги направиме овие испитувања. Ги прашавме сите под ред и сите истото, само Пап и брисеви.

Јас не сакам да оставам на случајност, страв ми е од ново разочарување. Со нашево здравство знам дека ќе заглавам низ болнички лавиринти. На 150км сум од Скопје и ептен ми е комплицирано да доаѓаме до таму, ама што е тоа е.

Упати за мене претпоставувам од матичен гинеколог, а за сопругот?

На VirgoStar му/ѝ се допаѓа ова.
  8. marijamarkoska

marijamarkoska Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2017
    Пораки:
    1.296
    Допаѓања:
    2.350
    А за
    За сопругот од општ матичен.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    6.847
    Допаѓања:
    19.433
    Фала ти.

На marijamarkoska му/ѝ се допаѓа ова.
  10. VirgoStar

VirgoStar Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јануари 2021
    Пораки:
    870
    Допаѓања:
    782
    општ матичен доктор така?ајдее е мене па не ми дадоа за партнерот :/ баш во понеделникот ми кажаа дека неможат да ни дадат упат дека самиот систем ни им давал конкретно за на имунологија за генетски мутации. и ми рекоа за мене само може матичен гинеколог... сите различно очигледно со лесно само да ни е да собереме упати бар не знам што толку им е тешко.

11. ivani30

ivani30 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2014
    Пораки:
    1.609
    Допаѓања:
    2.645
    За сопругот не треба генетски, само ксриотип

На marijamarkoska, Bella_Stella и VirgoStar им се допаѓа ова.
  12. VirgoStar

VirgoStar Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јануари 2021
    Пораки:
    870
    Допаѓања:
    782
    фала ти на инфо. а дали знеш од кога ќе се земе крв на имунологија за испитување мутации колку отприлика време се чека? читав дека летово долг период чекале по 3-4 недели..тоа некако многу ми се чини

13. Inamya

Inamya Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    4.281
    Од имунологија резултати даваат за 10 до 15 дена.

14. barbiegirl123

barbiegirl123 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2012
    Пораки:
    192
    Допаѓања:
    86
    Zdravo feminki , ginekologot me
    Prati da pram analizi za genetika i gi dobiv slednive rezultati i mi prepisa
    Tabl. Methyl foliate 1000mcg 2x1
    Tabl. Methyl b12 1000mcg 1x1
    Aspirin 100 1x1

dali moze nekoj da mi kazit sto se ovie bidejki toj e na odmor mi rece ko ke se vratit ke mi objasnit ama ne mozam da cekaam :((

Прикачени фајлови:

15. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.496
    Скоро сите примаме иста терапија. И јас ја примав истата терапија пред и во бременост и беше успешна. :)

На Anaksunamoon и Anaroz1 им се допаѓа ова.
  16. barbiegirl123

barbiegirl123 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2012
    Пораки:
    192
    Допаѓања:
    86
    Dali primetuvase dodeka gi zemase ovie da izgubis apetit i da oslabis? Jas gi pojam skoro 2 nedeli i stvarno voopsto nemam apetit pa ne znam dali e od ovie?

17. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.496
    Не, само првата недела од аспиринот осеќав како се зголемува циркулацијата наеднаш, но после тоа се беше исто како предходно :)

18. VirgoStar

VirgoStar Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јануари 2021
    Пораки:
    870
    Допаѓања:
    782
    девојки некоја да не го има бројот од имунологија на клиника,на кој се праќало порака за да ти кажат дали се готови резултатите?

19. mcluckie

mcluckie Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јануари 2015
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    105
    078297165

20. VirgoStar

VirgoStar Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јануари 2021
    Пораки:
    870
    Допаѓања:
    782
    фала на брз одговор претпоставувам до кај 4 ако име работно време до тогаш одговараат на смс

На mcluckie му/ѝ се допаѓа ова.