Јас пред и за време на првите месеци од бременост користев на Now, сега уз пренаталните Thorne (кои беа единствени што ги најдов со метилирана фолна, и без обична фолна) пијам Абофолик мета, матичниот ми ги кажа, ги има по аптеки сегде.
Девојки ај ве молам за мислење, за резултативе ништо не разбирам, немало никој на имунологија да објасни детали…. Добро ли е
Најдобро лично кај трансфузиолог и матичен гинеколог. Секој мутиран ген има некое значење, и тоа зависно од тоа дали е хомозигот или хетерозигот.
Драга "мутирана" женска популацијо, на голем дел од нашите извештаи стои дека имаме зголемен ризик од тромбоемболични настани. Почнав да размислувам да се вакцинирам, во 7ми месец од бременоста, па ме интересира дали и колку од вас се вакцинираа, дали лесно поминавте.. Мене дијагнозата тромбофилија ме загрижува, и тоа што димери ми се 2000 со терапија клексан, и овие две работи ме тераат да се вакцинирам, од друга страна баш заради нив ми е страв да се вакцинирам, не знам што може да тригирам.. Ве замолувам ако има паталец во порака како поминал, да не земе дискусијата погрешна насока и лични ставови про, анти или скепти.
Мое мислење е да почекаш да се породиш скоро си до крај. Секако вирусот предизвикува згрутчување на крвта дополнително. Да не си направиш проблем почекај има доста што се вакцинирани и заболени од корона многу лесно бидејќи имунитетот опаѓа и ќе бидеш по изложена. Вака сега седи и мирна секако кружи и стомачен вирус, настинки да не му дојдат премногу на организмот. И гледај да избегнуваш контакт со повеќе лица макар и блиски да ти се, чисто превентива од зараза.
Кои ги користиш ти? Има мн убави комбинации пренатални со метилфолат ама имаат и витамин А па се мислам.
Ќе мораш да посетиш трансфузиолог за мтхфр ти е мутација за фолна киселина ќе мораш да примаш чиста голна т. е. метилирана, а за првиот ген немам читано нешто многу само ова го најдов на нет: This gene encodes the alpha subunit of a transmembrane receptor for collagens and related proteins. The encoded protein forms a heterodimer with a beta subunit and mediates the adhesion of platelets and other cell types to the extracellular matrix. Loss of the encoded protein is associated with bleeding disorder platelet-type 9. Antibodies against this protein are found in several immune disorders, including neonatal alloimmune thrombocytopenia. This gene is located adjacent to a related alpha subunit gene. Можеби ќе ти дадат да испиташ и антитела афа и ана или можеш да го замолиш матичниот гинеколог да те прати да ги испиташ.
Фала ти. Метилирана фолна пиев цело време и пред и за време на бременоста зошто знам дека се смета за поквалитетна. За што се испитуваат овие антитела, не ми е многу познато? Не знам кај кој трансфузиолог да одам со резултатов. Препорачајте ми некој?
Јани барај го ама обавезно на трансфузиологија да одиш и кај петличковски на имунологија. Ја знам твојата историја и афа и ана обавезно да испиташ. Јас со зголемени вредности на афа пиев плакенил. Овие две мутации ги имам и јас, за се има лек. В12 метилкобалмин, метлирана фолна и аспирин пиев јас, на позитивен тест клексан. Примаше ли клексан претходната бременост, и заради историјата направи си ксриотип и хла типизација
Кариотипот е збор на сите хромозоми кај човекот. Имаме 23 пара соматски хромозоми, и еден пар полови, ХХ(женско) или XY (машко) Наследуваме по еден хромозом од мајката еден од таткото, со што на хромозомите се впишани гените. Така да, нашите хромозоми се едниствени за нас. На кратко и едноставно. За време на лекување неплодност, со кариотипот се утврдува дали мајката и таткото имаат нормален број на хромозоми, да не случајно имаат некаде дупли хромозом, па тој се пренесил на ембрионот и затоа не може да настане бременост. Најчесто, нумеричките аберации кај хромозомите одат со некој синдром, на пр. Даун, Ангелман, Клинефелтер, Тарнер и сл. Доколку и мајката и таткото имаат нормален број на хромозоми, се оди на молекуларно-генетско ниво да се испитаат некои гени, кои според најновите истражувања, се поврзани некако со неплдост. За повеќе инфо пиши ми лп
Строго Јани барај го на трансфузиологија он на сите жени им има помогнато. Афа и ана се антитела што можат да бидат активни во телото и при тоа плодот и органите во телото ги гледаат како страно тело па ги оштетуваат. Можеби и да ги немаш но чисто да ја исклучиш можноста додека не си почнала нова здрава бременост. Знам низ што помина те читав и затоа испитај се за да ти биде мирна главата понатака. Можеби и аспирин ќе ти вклучат во терапијата но сето тоа е индивидуално. Дали стигна да најдеш термин и за кариотип?
@Brpbrp @ivani30 фала ви за советите. Консултирав генетичар и ми го кажа истото за метилираната фолна. Она смета дека ITGA2 мутацијата може да зголеми ризик за удар, ама и не мора да значи. Преку пријателка даде мислење за резултатот и немав прилика да прашам подетално. Смета дека овие мутирани гени не се доволна причина за аномалијата што ја имаше бебето. Препорачува да испитам хомоциестеин(што и да е тоа) и ако е висок да пијам метилирана фолна. Секако сакам да се консултирам со трансфузиолог, ова чисто дур да најдам контакт сакав да слушнам некое мислење. Како можам да дојдам до Јани, како се закажува термин? За кариотип сеуште не сме нашле контакт и немаме испитано. Знам дека генерално има решение за се, ама се нервирам со нашево здравство. Дур да стигнеш да испиташ се што треба мораш низ милиони лавиринти да поминеш. Башка не сум од Скопје и се ми е покомплицирано..
Единствен проблем за тоа што и се случи може да биде кариотипот, но и немора да значи, тоа е природна селекција што и се случува доста често. До Јани можеш да стигнеш да закажеш термин или едино без термин да отидеш кога ќе биде тој ден во амбуланта. Хомоцистеинот ти е за испитување за нивото на Б витамини ради МТХФР факторот што ти е мутиран за ова лек е метилирана фолна.
Ти благодарам. Многу ми се од помош вашите одговори зошто немам апсолутно никаква претстава за ништо поврзано со овие испитувања. Уште чекам за да испитаме и кариотип, се надевам ќе биде наскоро. Пред да го правам испитувањево на Трансфузиологија зборев со др.Садула, директор е таму. Он ми објасни дека тоа испитување не е поврзано со аномалиите на плодот и дека треба да одам на ГАК или МАНУ. Самоиницијативно почнав да правам испитувања, иако сите доктори после се што се случи ми објаснија дека 99% е механичка грешка настаната при органогенезата и дека не се потребни испитувања освен нормално нели ПАП и брисеви пред обиди за нова бременост. Како и да е кога веќе почнав сакам да испитам се и да бидам на чисто. Метилирана фолна пиев и ќе продолжам да пијам и во иднина. Ќе пробам да најдам термин за кај Јани преку матичната, ако не ќе барам друга опција.
Чисто како инфо и јас баш денес ја прашував мојата за да ми најте термин и ми рече месецов дека немало ништо да чекаме ако нешто се ослободи.. али пробан си секако.