Da jas imam slicni mutacii I od treti den od ciklusot pred ivf pocnav so kleksani radi factor 5 I cela bremenost I tri ned po poragaj a za mrhfr jas imam mthfr heterozygot a ti homozigot sekako ke treba da pies l metilfolat I vitamin B12 vo forma na metilkobalomin i vitamin b 6 I za aspirin od 100 ke treba da se sovetuvas so Dr jas Tri meseci pred IVF ja piev ova terapija i moj sovet ti e da ispitas ogtt test so insulinemija I antitpo I antitg i tiroidna zlezda oti mthfr se povrzuva so insulinska Rez I hasimotov síndrom I da si napraves detox na organizamot a kardiopirinot sto e zamena za aspirin go piev do 32 Ned I rodiv ziva I zdrava kerka koja sega na. 29 noemvri polni tri god inace radi factor 5 I Sega pred operacijata na zolcka primiv pet kleksani i po operacijata uste pet I posle toa mi dadea kardiopirin da pijam eden mesec i ako sakam vtoro dete pa ke treba da ja pijam istata terapija tri meseci pred ivf i. da primam kleksani
Девојки каде му е ординацијата на др.Јани, таму кај што земаат крв на трансфузиологија или на друго место?
Здраво, имав неуспешно прво инвитро, па докторот ми препорача да испитам мутации и тестови за тромбофилија. Имам упати за 20.11, но во меѓувреме сакав да се вакцинирам со Фајзер, па дали сметате дека е во ред пред испитувањата да примам прва доза вакцина?
Mene mi rekoa oti ne me vakciniraat radi trombofilijata tie sto stavaat vakcini zatoa moj sovet ti e cekaj go rez pa posle vakciniraj se
Не те вакцинираат затоа шо имаш тромбофилија? Нели, напротив, треба да се заштитиме оти и без вируси имаме "зголемен ризик од тромбоемболични настани"?
Инаку, вакцината нема да ти ја смени генетиката. Или имаш, или немаш мутации. Јас да сум на твое место би се вакцинирала, од причина што цела бременост сум во грч, со покачени димери, по болници и во стрес. Многу полесно ќе ми беше ако бев заштитена.
Јас се породив на 15 октомври, и јас сум со тромфовилија исто стресови цела бременост, дадено ми е зелено светло за вакцина и планирам да се вакцинира деновиве
ima slobodni termini za kaj dr jani na 20 dekemvri ali maticnata mi prati deka nemozi da zakazi i izleguvalo samo za so tromboza, nemoze so varik veni.Kako se zakazivate?
Нека ти закаже со било каква шифра. Јас со варикозни вени имам закажано, ама тоа не е толку битно, битно е да го фатиш терминот.
Ti blagodaram na info. Jas veke imam konstatirano hasimoto i pokriena sum so terapija bezglutenska hrana i fizicka aktivnost.. ostanuva uste skrien seker da proveram i na doktor
Jas prirodno ostanav bremena 2ta pati no ke se konsultiram so doktor da ne treba da probame ivf mimo terapija. Vo sekoj slucaj fala za odgovor
Јас со лупус и висок ризик од тромбофилија се вакцинирав со 2 дози и никаква реакција не пројавив веќе пола година. Дури и тие со автоимуни заболувања што примаат терапија можат да се вакцинираат аи прво да си ја земат терапијата. Ова е кажано од Дејанова трансфузиолог и шеф на хематологија.
Мутации за тромбофилија не се индикација за инвитро. Кај тебе не е проблем забременувањето, туку одржувањето на бременоста. Консултирај се со трансфузиолог за да ти одреди терапија. Препорака за Јани на клиника за Трансфузиологија. Со овие мутации секако ќе бидеш со клексани од прв ден на позитивен тест. Одбери некој добар гинеколог да ти ја води бременоста, паралелно со почести контроли кај трансфузиологот. Ти посакувам побрзо забременување и секако да си ја износиш бременоста до крај и да си земеш во раце живо здраво бебе.