Мислам дека не ти требаат пак да правиш мутациите се тие не се променуваат во текот на животот. Резултатов што го имаш ќе му го покажеш на др Јани.
Neznam dr.Jani dali gi pravi ovie istite ili nesto drugo, bas kontretno neznam sto e trombofilija, dali na ovie rez izleguva dali imam ili posebni se tie?
Овие ти се од имунологија? Покажи му ги па ќе ти каже дали нешто плус треба. Мислам дека се тие истите.
Моѓеби не и се испитани сите гени. Јас еднаш правев на трансфузија и еднаш на ревматологија некогаш знаат да утнат со резултати. Слушај го доктор Јани, тебе ти се случило ради клексаните. Мене ми е направи проблем за 24 часа што немав примено клексан не пак 1 недела. Имам и случај на познаничка со близначиња бремена цела бременост се боцкаше во 9ти и ги прекинаа и за 2 дена ги изгуби. Кариотип ти е ради деформации на плодот, а ти тоа го немаш кај тебе е проблем протокот на крв т. е. циркулацијата. Се формира тромб во постелката или во папочната врвца што може да стигне до плодот и да се закачи било каде и да се прекине дотокот на крв затоа се примаат клексаните за да се разреди крвта.
Твојата докторка очигледно не знае кај тера. Кариотип се испитува за да се види дали ти и партнерот имате предиспозиции да зачнете плод со аномалија/хромозомски нарушувања и тоа нема врска со спонтаните. Тромбофилија е тоа што треба да се третира кај тебе, то ест да се санира причината поради која не успеваш да го задржиш плодот. Убаво ти објаснија девојките погоре. Со резултатов што го имаш оди кај др.Јани, он ќе ти каже ако треба да доиспиташ уште нешто. И во следна бременост слушај го само него.
Др Јани сигурно мислел на времинњата (тромбинско и слично) т.е хемостаза... Дали овие резултати му ги покажа? По овие резултати ќе ти каже дека си хетерозигот за метилфолат а и со предиспозиции ...и мислам (ова е мое мислење) дека ќе треба цела бременост со клексани... Докторката која и да е нека не се прави "експерт" кога за една здрава бременост потребен е Гинеколог Трансфузиолог (па и ендокринолог) ... кариотипот е за хромозомски аномалии... ок е да провериш но не е задолжително... На чекор си до целта така да не го менувај докторот...знае што прави
Abe znam ama mene Dr me vratija ne me vakciniraa ne deka jas. ne sakav da se vakciniram tuku oni mi go rekoa toa sígurno oni znaat poveke od mene I od tebe koj I zasto ne go vakciniraat vakcinata e sto vikaat lugeto noz so dve ostrici da e rekla kazla ke kazev aj slusnav od tamu i tamu nez. kako vas ne ve prasuvaat dali ste na antikoagulantna terapija nas prvo toa ne prasaa dali sme na antikoagulantna terapija i jas im kazav oti imám trombofilija i oti bev vo bremenosta celo vreme na fraksiparini i oti pak ke bidam vo skoro vreme pred i po operacijata na zolckata i oti imam mutacija na factor v mi rekoa ne te vakcinirame majka mi isto ne ja vakciniraa so dlaboka venska tromboza bratucedka mi isto vo stranstvo ne ja vakciniraa nez mozda dodusa gi vrakaat samo tie sto Imaat visok rizik kako mene za dlaboka venska tromboza mozda ne site so trombofilii nez ama toa e moeto iskustvo ne mi e jasno samo zasto kaj vas ne prasuvaat dali ima nekoj na antikoagulantna terapija
Ona krvarila mnogu cela bremenost. Jas mislam deka i zatoa doktorkata mu kazala da gi prekina kleksanite. Ne znam dali trebalo da gi prekine ama mnogu dobro pamtim deka od pocetokot koga ostana trudna, celo vreme imase problemi so krvarenjeto
Ne ovie ne mu gi pokazav posto edvaj gi najdov vcera napraveni me se pred skoro 3 god no sekako ke i gi pokazam koga ke odam po novite rezultati, a mojata dokrorka koja me vodi ne maticnata, tuku privatno pravam sve kontroli i normalno embriotransferi mislejki deka tie nemoze da gresat i deka se eksperti za ova rabota i plus koga sum pocnala so ivf proceduri pred 2 god sum mu gi pokazala mnogu dobro znat za ovie mutacii, a pak se dvoumi na kariotip nemame kfalitetni embrioni za na transfuziologia ne ni spomnuva, kako sto kazav kaj dr.Jani otidov na svoja glava nema da cekam veke da me nasocat i koga procitav tuka deka mnogumina go resile problemot samo so soogvetna terapia i kleksani, Jani mi rece ke te pripremam 3 meseci pred sleden transfer i kleksani uste pred transfer ne posle da pocnam, ova go kazuvase spored toa koga i ja objasniv mojata sostojba i mi rece sami ste napravile greska no bidna veke, a jas od tolku doverba sto imav vo mojata dr. Ne ni razmisluvav 2 pati koga ke mi recese nesto sto e normalno ne sakav jas da se pravam popametna, no sega ke smenam malku moj stav nema da teram samo so edno mislenje, a mojata maticna zbor ne kazuva za ovie rez. No Jani me smiri malku, nemas golem problem devojce ke go resime...Mi olesna malku.
Da imav krvarenje, non stop se bockav so prolutex, a nikako da mi dade progesteron depo, samo so edna inekcija depo vo Cair jas nemav veke krvarenje i dok znae mnogu dobro, mene kleksan mi prekina poradi ddimeri sto mi padna na 400, a dr.Jani mi kaza ne si trebala nemat vrska ddimerite ako imas trombofilija...sega edniot tuka ke ima pravo ama ke vidime.
Btw, jas bev pokriena samo so krinon gel, i krvarev vo pocetok, iako betata mi bese ok. Od koga mi rece doktorot po edno depo nedelno, veke ne krvarim voopsto..
Ehh znaci depoto sepak izleguva najdobrata solucija, a prolutex i najskap a za mene ne bese efikasen.
Ај и јас за совет, одам кај матичен во пон ама ме интересираат ваши искуства. Аспирин пиел некој после 30 недела? Мене терапијата ми беше клексан 0.4 и аспирин преку еден ден. Гинекологот матичен ми рече аспирин до 30 недела, гиникологот специјалист кој ми ги дава извештаите за клексани рече максимум до 32 недела. Трансфузиологот во болницата не сметаше дека ми треба терапија, трансфузиологот во Систина дека аспирин се прима до 5ти месец. Кој да го верувам?
#Jetche, da si go slusas Jani, taka mene na prvoto ivf mi se slusi. Mala doza na kleksan, a jas so genetcki mutacii,pa zastana plodotot vo razvoj vo 8nedela I nemase srceva akcija. Koga mu gi odnesov rezultatite na Jani mi rece pa ovde trebalo posle pozitiven test da se prima dupla doza kleksan. Pa, poradi greska na lekarite morav, da se cistam so medikamentozen abortus.
Мене 2ца трансфузиолози ми рекоа до 28 ама сепак дека зависи од резултатот на хемостазата. Ако има потреба може и повеќе од 28ма.
Јас со димери 180 примав клексани ради тромбофилијата. Тие не се прекинуваат во случај на мутации особено што растат во бременоста. Следи Јани што ќе каже нека те води и ти посакувам успех (јас одам кај друг трансфузиолог но нема везе Јани е врв, најдобар) Он само на почеток ми ја потврди терапијата и сега терам кај друг само за продолжување.
Epa skapo plakame nie za greskite, i jas sakav so medikamentozen da se iscistam no mi rekoa plodot da go odnesam za kariotip vo Manu i morase so kiretaza, da ne ima nekoja anomalija no ke vidime cekam rez. Jani e protiv ovie raboti i Tofoski isto taka, dzabe pravite vika kariotipi ste utnale so terapijata, sepak ke recam Daj Boze da e toa problemot barem ke znam od sto mi se abortusite, za sleden pat da odime so pojaka dozi na kleksani, no sekako nemam namera da slusnam nekoj drug osven Dr. Jani, sekoj dok neka si ja raboti svojata rabota...koga mojata dok rece kariotip nesto ne e vo red so vasite geni samo placev bidejki toa nema lek znaci ni nema spas, Jani sprotivno vika smiri se nisto nemas, ke go resime pr samo so kleksani ke vidis, mi olesnaa neznaes kolku.