Слушај јас кога правев кариотип заради 2 спонтани абортуси кога отидов да ми земат крв и викам што ако не ми се во ред резултатите демек за ова нема лек,ми вика нема за што нема решение не се грижи,фала му на бога беа во ред резултатите немаше ништо.Тука имаше на форумов што имаше проблем ба си има детенце сега после 2 спонтани абортуси,за се има решение.
Доколку имате мутации кај коагулациони фактори, (Фактор 5, Лајден, Фактор 9, ПАИ и другите) и мутации кај МТХФР Ц677Т И МТХФР А1298Ц следите д-димери и примате антикоагулациона терапија од пред трансфер до 12-24ч. пред породување. Задолжително! Само терапијата се регулира зависно од вредностите на д-димерите. Ова Ви го пишам и од искуство и како дијагностичар-генетичар Додека кај низа спонтани, и покрај оваа терапија треба да се направат дополнителни генетски испитување, за што конкретно пишете ми лп Со среќа!
Ima lek ima preimplantaciska dijagnostika ako ne se vo red kariotipite znam oti na edna prijatelka ne i bese vo red rez od kariotip I bese predlozeno PGD ama ostana prirodno bremena i rodi zivo I zdravo devojce
Se nadevam deka i kaj mene ke bidat dobri, si ostanala li bremena posle abortusite ti? So ivf ili prirodni gi imase?
Da se rasprasav za Pgd, 250 ev za embrion, treba da sobiras5- 10 embrioni i da gi ispratis za Turcija za ispituvanje, ke mi trebat mene 2 stimulaciski ciklusi da sobiram barem nad 5 jas ne vadam mnogu 3 po ciklus, a vaka so transferi samo e igra na sreka.
Природно сум,не сум останта бремена правев хистероскопија испадна дека имам преграда и од неа ми биле спонтаните,почнавме со обиди па ми излезе бактерија ја лечев и еве сега од овај месец стартуваме па здравје боже ќе видиме што ќе биде.Ќе биде се во ред не се грижи.
@Jetche жал ми е што читам дека те пратиле на киретажа, а не ти понудиле опција медикаментозен абортус. Јас лично поминав медикаментозен абортус, на плодот престана да му чука срце во 8ма недела, се исчистив со таблети во 9та недела, менструација добив после 5 недели од денот на аборусот и сега после менструацијата одма имам зелено светло за нови обиди или природно или да одам на нов криотрансфер. И покрај тоа што искуството е исклучително трауматично и болно бидејќи го гледаш и си свесна во секој еден момент што ти случува, без двоумење би го дала како совет за било која девојка, наместо киретажа. Најголемиот дел од раните спонтани абортуси во прв триместар (околу 80%) настануваат поради генетска аномалија на плодот и затоа не е препорака тие испитувања на кариотипот на плодот да се прават рутински пошто тоа и ќе биде најчесто заклучокот. Процентот на ваквите абнормални ембриони е ист и кај парови со нормален и кај парови со абнормален кариотип. Киретажата со која се ексцизира материјалот не е воопшто наивна процедура, многу го тенчи ендометриумот и потребни се 4-6 месеци тој да се врати во првобитната состојба за да се почнат нови обиди. Останатиот процент од раните спонтани и missed абортуси најчесто се должат на тромбофилии. Ја разбирам одлуката на твојата докторка да ти ја прекине антикоагулантната терапија поради крварење и не може да тврдиме дека она направила грешка, зашто сепак постапила логично бидејќи доколку ти ги продолжела клексаните постоела можност уште повеќе да искрвариш. Но, од друга страна во резултативе од мутации гледам дека имаш мутација на Factor II Protrombin што и те како бара антикоагулантна терапија пред и во текот на целата бременост. Дури и да испадне дека ембрионот бил со генетска грешка, јасно е дека антикоагулантната терапија мора да ти биде за следниот трансфер адаптирана и за тоа треба да консултираш трансфузиолог. Во прва прилика, еве сега додека се опоравуваш и чекаш да почнеш од ново, отиди кај Јани со резултативе, ќе ти напише прецизна терапија за следен трансфер и таа ќе ја следиш. Еве во мојот случај не е баш јасно дали беше ембрионот или нешто друго што предизвика спонтан, особено поради фактот што ембрионот пред трансфер беше тестиран со ПГТ, ама од претпазливост, за следниот трансфер ми препорачуваат од ден на позитивен бхцг (дај боже да стигнам до таму) да примам 2х1 клексан, до тогаш 1х1, значи двојно би се зголемила дозата. Имам мутации кои не се така страшни иако се повеќе на број, ама сепак да се исклучи можноста дека абортусот настанал од недоволни протоци.
Здраво, со генетски мутации сум пијам метилирана фолна, б12 и аспирин. Овој месец сум со Кломифен и сме во обиди, имам нарачка од iHerb треба да стигнат за 1 недела но ми фали б12 не забележав дека немам резерва. Дали ќе биде проблем ако не ја пијам оваа недела или да купам од аптека ?
Не е никаков проблем и да се две недели ти си се уште во обиди Јас сум бремена и исто не ми стигаа за една недела и докторот ми кажа дека не е проблем
Neka mi pomogne nekoja, koja od ovie pakuvanja da ja naracam, posto ne sum piela dosega cista folna i ne znam koja da ja zemam???
Mila nemav takva opcija da biram megu kiretaza i medikamentozen, mi rekoa ni treba plodot za ispituvanje i toa bese, sum go ispitala i prviot pat ne izleze nisto nemase anomalia, i sega pak..me cudese nesto deka ovoj pat interveniravme preku eden prijatel raboti vo Cair, dobro rece deka kiretazata ne e dobra rabota, i dojde dok. mi stavi 2 apcinja i rece 2 casa nema stanuvanje i posle eden cas pocnav da krvaram mnogu, gi viknav me vidoa gi prasav zosto vaka mi kaza doktorot za najlesno da pomines e ova, nemav ni bolki posle ni nisto.
Ги има ама тука се мислам 1600ден јас ги порачувам за околу 600 ден од оваа страна и стигаат за 2 недели
Најпрвин советувај се со матичниот дали треба да примаш од 400 mg ili 1000, јас ја пијам од 400 mg, а инаку и двете ги има во зегин а може да се најдат и во други аптеки.
Zdr devojki, gi dobiv rez od transfuziologia a izgleda imam dosta mutaci i toa premnogu, se slusnav so maticnata mi kaza ne ti se bas dobri nekako nesakase da zbori i posle aj zboruvaj podobro so tvojot dr. Mnogu me isplasi mozebi ke se sredi so terapia ama mnogu se vo broj off nekoja so slicna situacija ve molam