Девојки, прашање до вас. Ендокринолог ми препорача да испитам витамин Д и хомоцистеин. Сакам да ги правам на клиничка биохемија. Ме интересира дали упат може да ми даде матичен гинеколог, или од друго место треба да земам упат? Дали треба да го испитам во одреден ден од циклусот, и пречи ли што подолго време си пијам пренатални витамини?
Одам на приватно кај Бранкица Крстевска. И затоа ме интересираше дали може матичниот гинеколог да ме прати, или ќе ми закажат прво кај специјалист, па доколку тој одлучи да ме прати на клиничка биохемија..
И јас немав. Трансфузиологот ми објасни дека мора да имам 2,3 мес пауза од метилираната за да биде точен резултатот. Немав време за тоа и сепак примав и клексани и аспирин и мет. фолна
Na mene pak dr trajkov mi rece da ne prekinuvam so nisto I taka napraviv a I pred dve god koga ispituvav homocystein I sega koga ispitav rez bese tuka nekade ist kazi reci
Женски и тука да си прашам за совет.Испитував генски мутации и од нив на трансфузиологија имам само АФА. Е сега гинеколот ми бара уште испитувања од трансфузиологија некои антифослипиди антикардиолипин и слично,дали некој знае кои се тие испитувања?
Дали некоја досега имала висок хомоцистеин и како се успева да се намали ? Дали тестот го правевте на гладно ?
Девојчиња, денес ги земав резултатите од испитувањето на хомоцистеин и витамин Д и резултатите се следни: хомоцистеин 6,92 (референтна вредност 00.00 - 13.00); и витамин Д 19.59 (референтна вредност 10.0 - 44.0). Некоја искусна да ми каже дали се во ред или треба некоја дополнителна терапија.
Јас се боцкав минатата недела. Упат земав од матичен гинеколог за клиничка биохемија во државна. Истовремено нека ти пише и витамин Д да провериш. Вкупно ме чинеше 150 денари.