1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Генетски мутации

Дискусија во 'Бременост' започната од kikin, 27 јули 2016.

1. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.891
    Допаѓања:
    123.051
    Сосем нормално . Истиот пат го минав и јас. Благодарени не терапијата имам 4 годишно синче. Мисли позитивно:inlove:

@Lolipop1983 јас за првата бременост пиев и мет.б12, трансфузиолог ми даде. Имам уште две мутации но се сеќавам дека баш за мтхфр ми рече .

На Sweetheart87 и Lolipop1983 им се допаѓа ова.
  2. Lolipop1983

Lolipop1983 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јули 2018
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    381
    Zos
    Zosto preplasena, bas naprotiv treba da se raduvas, testiranjata pokazale sto e problemot, ima terapija fala bogu I sega samo so pravilna terapija I ginekolog se ke bide vo red ke vidis! I jas ne veruvav vo cuda ama eve gi spijat sega do mene blagodarenie Na kleksan!

На Sweetheart87 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Lolipop1983

Се зачлени на:
    30 јули 2018
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    381
    Za mthfr se pie metilirana folna a za mtr I mtrr metilirana b12. Nema steta ako se dodade b12 na folna
    Za mthfr mutacii treba metilirana folna a za mtr I mtrr mutacii metilirana b12. Obicno se prepisuvaat vo packet zaedno oti potrebni se vo bremenost I dvata vitamini

4. Sweetheart87

Sweetheart87 Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2012
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    706
    Еве ме мене пак... Докторката ми рече веднаш да почнам да се боцкам со клексан од 0,4 и да почнам да пијам и метилирана б12 од 1000, заедно со досегашните аспирин и метилирана фолна. Ќе одам во четврток да ме види на ехо и да испитаме бета хцг, ми рече сега е рано за испитување на бета.
    Се боцнав клексан сама и некако помирна сум, бидејќи на време почнав со потребните лекарства :). Инаку не најдов од 0, 4 па земав од 0,2 и ќе се боцкам наутро и навечер... може така нели, не би требало да е проблем :?:?

Фала ви многу девојки, да знаете само која поддршка сте :l::l::l:

На Emi1988 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Ane1988

Ane1988 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2020
    Пораки:
    286
    Допаѓања:
    474
    Сигурно матичната ти кажала дека за рефундација на клексаните ти треба извештај од специјалист на ГАК или од трансфузиолог така да за брзо гледај да си земеш извештај за да колку толку ти враќат нешто бидејќи 9 месеца не се мал период за да си ги купуваш

6. Sweetheart87

Се зачлени на:
    13 февруари 2012
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    706
    Да да, ми спомна... Рече дека во четврток ќе ми даде упати за кај треба а за овие 3-4 дена да си ги купам.

На Ane1988 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Emi1988

Emi1988 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2020
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    67
    Здраво, дали некој има режим на исхрана да сподели за подобрување на циркулација во бременост, ние со генетските мутации можеби треба да внимаваме и на исхраната? Докторите велат дека не влијае но јас мислам дека има влијание , доколку има некој подобро познавање нека пише, благодарам

8. Lolipop1983

Се зачлени на:
    30 јули 2018
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    381
    Dehidriranost ja zgusnuva krvta, taka da znam obavezno voda-tecnosti treba da se vnesuva dnevno 1.5l -2l za da se dvizi krvta I da ne se zgusnuva-koagulira.

Se drugo jas terav co moderacija ni premnogu ni premalku, jadev pretezno zdravo ( proteini, dobri masti I jaglehidrati) nikako gazirano ili Kafe.

9. Sweetheart87

Се зачлени на:
    13 февруари 2012
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    706
    Девојки, јас не сум од Скопје и не знам како да дојдам до д-р Јани... дали работи приватно или мора со упат?

10. Bebetoo

Bebetoo Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.132
    Допаѓања:
    2.746
    Мора со упат и термин, следи кога ќе пуштат термини на страната мој термин и ќе и се јавиш на матичната да го зафатиш веднаш..

11. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.891
    Допаѓања:
    123.051
    За жал за декември скоро се пополнија термините

12. Feddy

Feddy Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2021
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    127
    Јас бев без упат, една членка ми кажа дека е таму понеделник и среда, јас отидов среда после 1, и ме прими без проблем.

13. Sweetheart87

Се зачлени на:
    13 февруари 2012
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    706
    Фала девојки, ќе пробам првин без упат да отидам па ако не успеам ќе одам преку термин? Општ матичен ви закажува за кај него? Или матичен гинеколог?
    Мене матичниот гинеколог ми спомна дека не може да ми даде упат за трансфузиологија, дека ќе морам да одам преку гинекологија кај нас па они да ми издадат упат за трансфузиологија :?:

14. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.891
    Допаѓања:
    123.051
    општ матичен со дијагноза тромбоза
    Ми ја спомна матичната и таа варијанта, ако не ти се брза за рефундирање ми рече поарно чекај термин ќе те гњават специјализанти на преглед, па после ти даваат упат. Со оглед на ситуацијата , ќе си чекам термин. Битно се договорив за терапијата, доктор Елена ме водеше и претходно и достапна е цело време и праќам резултати и се консултирам:)

15. Sweetheart87

Се зачлени на:
    13 февруари 2012
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    706
    Иста е постапката и за термин кај доктор Елена, штом си задоволна можам и кај неа да си закажам :)

П. С Елена Петровиќ е докторката?

16. Emi1988

Emi1988 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2020
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    67
    isto i jas se obiduvam poveke voda da pijam a procitav za vitamin K deka ja zgustuva krvta , na drugi statii pak procitav deka vitamin K e dobar za cirkulacija a mnogu ovosja i zelencuci sodrzat vitamin K pa sum zbuneta malku

17. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.891
    Допаѓања:
    123.051
    Да,да. И она е супер и претходната бременост ми ја водеше а и специјализацијата и е баш за оваа проблематика.
    Башка што е достапна ептен, ја гњавев и ми враќаше штом види. Топло ти ја препорачувам:)
    Едит :Петковиќ

18. Sweetheart87

Се зачлени на:
    13 февруари 2012
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    706
    Фала ти многу:* , ќе следам термини и кај неа

19. Bebetoo

Bebetoo Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.132
    Допаѓања:
    2.746
    После прв позитивен тест кога почнавте да се боцкате со клексан?

20. Lolipop1983

Се зачлени на:
    30 јули 2018
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    381
    Sto pobrzo toa podobro.

На Bebetoo му/ѝ се допаѓа ова.