1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Генетски мутации

Дискусија во 'Бременост' започната од kikin, 27 јули 2016.

1. Lolipop1983

Lolipop1983 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јули 2018
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    381
    Jas ziveam vo stranstvo I tuka pravev kariotip Ali sigurna sum 100% se pravi I kaj nas prasaj maticen za upat ili neka pomogne nekoj drug ovde neka odgovori.

Napravi si I genetski mutacii ispituvanja da ti bide mirna glava ili pa ako toa e problem lesno ke se resi.

Taka da ne se sekiraj, za se ima lek samo treba da se bara a ovde imas mnogu patilci koi pomagaat od se srce !

Obicno velat stom Edna's se sluci daunov ne mora da znaci pak ke se sluci Ali folna kiselina (metilirana) najverovatno ke treba.

Toa ke se potvrdi so sevkupni genetski ispituvanja (17 ili 12 geni pravat) I ako imas mutacii vo mthfr genot ke ti dadat metilirana folna. Ako imas mutacii I vo MTR I Mtrr genot togas metilirana b12.

A vo trombofilskite geni togas kleksan.

Otom Potom. Cekor po cekor no za se ima lek koga znaes sto e problemot!

На Norah Jones му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Алек***

Алек*** Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    995
    Допаѓања:
    2.182
    Se ispituva I na GAK, za tebe se zakazuva od maticniot ginikolog, a za mm od maticniot lekar. Sledi koga ima termin I vrti odma kaj niv. Inaku na privatno mislam deka e okolu 14000 I za dvajcata.

3. Bebce ❤️❤️❤️

Bebce ❤️❤️❤️ Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2021
    Пораки:
    848
    Допаѓања:
    1.246
    Јас испитував на ГАК 1400 ден за двата теста и резултати јас земав после 2 месеци ,а за термини нез што да кажам многу тешко се закажуват околу 15 ги пуштаат термините тие денови си следи па можеби ке имаш среќа и ке закажеш но ако ти се брза можеш во систина таму има термини но е поскапо околу 14000 за двајцата но побрги стасуваат резултати за 10 до 15 дена

4. Norah Jones

Norah Jones Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2019
    Пораки:
    1.070
    Допаѓања:
    502
    обична метилирана и метилирана б12 е различно?
    Јас почнав да пијам метилирана секој ден по 400мг

5. Norah Jones

Се зачлени на:
    11 мај 2019
    Пораки:
    1.070
    Допаѓања:
    502
    Ова со термините треба јас да го следам или матичниот?

6. violetblue

violetblue Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2010
    Пораки:
    1.823
    Допаѓања:
    5.542
    Различна е само формата. Обичната фолна организамот треба да ја претвори во активна форма, а метилорана е веке во активна форма за веднаш да се абсорбира.

На MarijaMi90 и Norah Jones им се допаѓа ова.
  7. Ane1988

Ane1988 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2020
    Пораки:
    286
    Допаѓања:
    474
    В12 е еден витамин а фолна киселина е друг Кај тие со мутации се препорачува и двата да бидат во метилирана форма за подобра апсорпција

На Lolipop1983, Norah Jones и marijamarkoska им се допаѓа ова.
  8. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.099
    Допаѓања:
    13.461
    Многу ми е жал, имам пишано погоре и мене ме снајде слично, само кај мене беше друг синдром. Јас кариотип правев на гинекологија и треба сама да си пратиш термини на мој термин. Многу ретко ги пуштаат и одма одат. Ако збркаш врски за резултати можеш и за 2 недели да добиеш иначе ќе чекаш 2 месеци.
    Е сега јас кога бркав за мене мислам дека тука по форумов прочитав дека кариотип прават и на детска клиника, се јавив и ми потврдија ама незнаев како, кој треба да ми даде упат за таму. Ако имаш некој познат распрашај се може побрзо ќе завршиш работа

9. Bebce ❤️❤️❤️

Bebce ❤️❤️❤️ Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2021
    Пораки:
    848
    Допаѓања:
    1.246
    Ти треба да си следиш за тоа што матичниот едноставно ке те заборави и за тоа ти си следи кога ке пуштат веднаш го бараш матичниот гинеколог на тебе да ти закаже а на сопругот неговиот општ матичен

10. Norah Jones

Се зачлени на:
    11 мај 2019
    Пораки:
    1.070
    Допаѓања:
    502
    Значи да барам б12 метилиран плус фолна метилирана?

11. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.890
    Допаѓања:
    123.049
    Прво провери дали имаш мутации

12. Ane1988

Ane1988 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2020
    Пораки:
    286
    Допаѓања:
    474

13. Norah Jones

Се зачлени на:
    11 мај 2019
    Пораки:
    1.070
    Допаѓања:
    502
    А додека немам испитано мутации во ред ли е да пијам метилирана фолна наместо обична?

14. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.890
    Допаѓања:
    123.049
    Најверојатно е во ред. Гледам на сестра ми пред ивф постапка и даваа метилирана од 1000ка, а немаше проверено мутации. Сега провери и навистина и требало.
    Но , сепак провери ги побрзо зошто може ќе треба да се вклучи и друга антикоагулантна терапија пред и по бременост. И дозирањето да ти го одреди трансфузиолог.

15. KoteZoki

KoteZoki Нов член

Се зачлени на:
    19 септември 2021
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0

16. KoteZoki

KoteZoki Нов член

Се зачлени на:
    19 септември 2021
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Ве молам кои се тромбофилииски гени за да треба клексан ви благодарам на одговорот

17. Taci0903

Taci0903 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2020
    Пораки:
    229
    Допаѓања:
    507
    Zdravo devojki jas sum nova. Jas sum so leiden heterozigot i transfuziologot mi kaza da primam clexane od pocetok do kraj na bremenost e sega jas sum so ifv 6 ta nedela i imav kafen iscedok 2 pati i mojot ifv doktor mi gi prekina i ne go pustiv eden den i sega pak pocnav bidejki transfuziolog mi kaza dokolku imam pogolemo krvarenje ili na crveno togas da go prekinam nekoj slicno iskustvo pozz

18. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.890
    Допаѓања:
    123.049
    Јас кога имав кафено, аспиринот само ми го укинаа а клексани редовно си боцкав.

На Lolipop1983 и mcluckie им се допаѓа ова.
  19. mcluckie

mcluckie Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јануари 2015
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    105
    Jas koga imav kafeav iscedok go prekinav aspirinot, inace kleksanot si go primam od pocetok eve vekje 23 nedela, mislam deka kleksan ne mozhe da ti napravi krvarenje sepak prasaj za drugo mislenje mozhe sum greska. Isto taka kje ti gi preporacam da si zemes vaginaleti utrogestan dokolku ne si gi koristila, toa e podrska na samata matka, jas si gi koristev do 14 nedela.

На Lolipop1983 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Taci0903

Taci0903 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2020
    Пораки:
    229
    Допаѓања:
    507
    Zdravo gi koristam od 200 mg 2 vecer i 1 sabajle. Si go prodolziv kleksanot samo eden den ne go primiv. Inaku iscedokot mi bese pocnal prv pat vo petok inav i sabota veke nedela i ponedelnik nemav i sega vtornik mi pocna sabajle i denes sega pred 2 saati se iscisti nema. Neznan zosto taka. Kaj tebe kako so prekini li bese iscedokot ili poveke vreme postojano go imase?