Што доколку матичниот гинеколог не сака да даде упат за испитување на трансфузиологија ( смета дека нема потреба од тие испитувања ) дали може матичен општи лекар да го даде упатот и дали само во Скопје се испитуваат или и во помалите градови на трансфузиологија?
Побарај си ти гинекологот треба да ти даде тоа што сакаш да си испиташ ако не смени го. Многу од нашиве доктори чекаат да имаш 2 или повеќе неуспешни бремености па прават испитувања не размислувајќи за болката што ја доживуваме, а се се решава со едноставна терапија ако се работи за некоја генетска мутација.
Devojcinja, so MTHFR i PAI heterozigot, Jani mi pisa 400gr methylfolat, no methylcobalamin ne. Jas pijam momentalno Impryl i tamu ima i b12. Pijam i aspirin vo svoja raka. Dali ima ostetno nesto ako prodolzim so Impryl?
Слободно пиј си го Имприлот. Б12 во него има 2.5 mcg што е дневна препорачана доза. Аспирин на своја рака да НЕ пиеш.
Матичниот генеколог ќе ти даде упат за во Ману. Таму се испитуваат генетски мутации. 450 денари со упат мислам дека ми земаа ама резултатот се чека околу две недели
Jas imav problem bidejki maticnata smetase deka nema potreba da se ispita, pa otidov na opst maticen dr koj mi dade uput vo bolnica na internist i toj internist mi dade uput za transfuziologija vo drzavna skopje , koga otidov tamu na salter mi gi dopisaa site ispituvanja koj falea bidejki znaev samo nekolku , koga gi dobiv rezultatite i vidov deka imam mutacii togas smeniv i maticen genikolog , stom smetas deka treba ispitaj si navreme , taa ako ne saka da dade uput drug ke saka
Само во Скопје испитуваат генетски мутации на тромбофилија или во секоја болница каде што има трансфузиологија?
jas sum od Veles , ovde nema sigurno Najdobro vo Skopje vo drzavna bolnica na transfuziologija da ispitas gi ima site ispituvanja, imam ispitano i vo Avicena no samo 3 mutacii okolu 3000 den. bese a vo drzavna e podetalno
Здраво, имам 38 години, веќе имам едно дете од 6 години, врќе неколку години се бориме за второ дете, веќе започнав со прегледи кај гениколог и можно потреба од пристапување кон инвитро, пред да се одлучам ме мачат милион прашања во главата понекогаш неможам ниту да спијам, особено она што се случува околу нас и бројните информации кои ни се достапни на интернет, верувам дека кај голем број од идните родители постои страв за тоа дали ќе биде се во ред со нивното бебе, имајќи ја во предвид мојата возраст самата постапка со инвитро кај мене има голема доза на страв се повеќе деца од мојата околина слушам дека им е дијагностициран некој спектар на аутизам, кои тестови или испитувања можат да се направат за да се намали веројатноста од тоа, поради сето ова понекогаш помислувам да се откажам од идејата за друго дете од страв, ако имате било каков одговор ве молам да го споделите
Аутизмот не може да се детектира во бременост, даунов синдром да може но не и атизмот бидејќи не знаат зошто се случува тоа. Аутизмот може да се детектира и во рана фаза на бебе но поточно после 15 месеци може да се каже дали детето има или нема аутизам. Пред се воздухот е загаден, храната канцерогена итн итн. Секогаш ќе постојат стравови за одредени болести. Ако си решена да одиш на второ оди. Само избери добар доктор што би те насочил што да испиташ итн итн.
Ic ne mu ja misli ako ti e za godinite i mnogu pomladi od tebe i od mene posto i jas sum 37 god ragaat deca so posebni potrebi inace jas ne ni planiram vtoro dete oti edvaj dojdov i do ova so golemi maki taka da ne planiram vtoro dete
Jas I maz mi tolku godini cekavme bebe pa ete samosto rodiv bliznacinja pred 2 meseci na 38 godini zivi zdravi pravi sega zasega daj boze sekogas da bidat taka. Ali iskreno jas ne pusam cigari, ne pijam alcohol, vodam mnogu zdrav nacin na zivot, vo bremenost osven kleksan, zemav ribino Maslo kapsuli (DHA) za pravilen razvoj na mozokot na bebinjata I probiotic, vitamin b12, elevit I zelezo (maltofer) I moite bliznacinja se rodija I dvete so recisi 3kg sekoe . Mnogu e vazno zdrava ishrana za majkata vo moe mislenje.
Девојки ве молам за помош... поради генетски мутации, се боцкам клексан 0.4,пијам аспирин, метилирана фолна и метилиран б12. Матичната не работи овие 3-4 дена поради семинар, а ми спомна дека не смеам да пијам ни парацетамол. Досега немав потреба ама сега качувам тт, инаку 12+2... Што би можела да се напијам како замена? Не е ковид, се тестирав.
Зошто да не смееш парацртамол? Јас знам дека само тој е дозволен во бременост. Еве јас сум 10+5 исто со клексани, аспирин, метил.фолна и б12 па пред едно 2 недели имав главоболка се напив далерон. Сега во моментов баш се мислам дали да пијам пак зошто пак почнува главава да ме фрка нешто