1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Генетски мутации

Дискусија во 'Бременост' започната од kikin, 27 јули 2016.

1. ivani30

ivani30 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2014
    Пораки:
    1.609
    Допаѓања:
    2.645
    И
    Тогаш испитај и оди на консултација со реуматолог

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.496
    А пред бременоста?

3. ivani30

ivani30 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2014
    Пораки:
    1.609
    Допаѓања:
    2.645
    Не го пиев никој не ме упати, мада др кај што одев ми рече уште подобро е да се пие пред бременост.

4. kikiritkaTa

kikiritkaTa Истакнат член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    392
    Допаѓања:
    354
    За жал многу малку гинеколози знаат за Плакенилот и како да ги советуваат пациентите. Јас после предвремено породување и починато бебе најдов што бил проблемот.. Прекасно!
    Јас го пијам година и пол, кога прв и последен пат имав позитивна афа и лупус антикоагулант. Од тогаш имам над 10 пати испитано, секогаш е негативно.
    Еднаш на ревматологот мој на клиника, Сања Петрова и реков да ги прекинам додека не планирам бременост, но не ми дозволи. Ми рече се додека не родиш дете ќе ги пиеш, после тоа не.
    Јас еве си ги пијам, не сум бремена сеуште, многу ми е страв за апчињата во бременост, ама ми давате надеж дека се ќе биде добро!
    Голема поддршка сте! :l:

5. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.496
    Не прават никаков проблем, проблем прават антителата антителата, жал ми е што си морала да го искусиш најлошото. Али во најскоро време те очекуваме со убава и позитивна приказна :sun::l:

На eli25 и kikiritkaTa им се допаѓа ова.
  6. ivani30

ivani30 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2014
    Пораки:
    1.609
    Допаѓања:
    2.645
    И мене ме водеше сања, и самата таа имала афа и пиела плакенил

На Meckicja и kikiritkaTa им се допаѓа ова.
  7. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.181
    Допаѓања:
    4.874
    Дали некој може да ми каже што значи овој резултат
    Screenshot_20220127-180253_Yahoo Mail.jpg

8. Lolipop1983

Lolipop1983 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јули 2018
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    381
    Ovoj rezultat znaci deka nemas vrodena trombofilija ( genite za trombofilija nemaat mutacii). Trombofilijata moze da bide vrodena I steknata. Kolku sto procitav na Brzinski od tvoite poraki pogore imas steknata trombofilija I veruvam so pravilna terapija ovoj problem se resava. Srekno I cekame pozitivni vesti

На macalavica му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    874
    Допаѓања:
    1.102
    Дали некој знае да ми каже за резултатот?
    Гинекологот вика дека по него се ок резултатите но треба да одам на трансфузиолог за да види и тој.
    Упат за трансфузиолог нема.
    Се консултирав со друг гинеколог ми рече да не губам време и да се боцкам со фраксипарин 10 дена и да земам метил фолат. Претходно имав една киретажа и биохемиска пременост.

Прикачени фајлови:

10. macalavica

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.181
    Допаѓања:
    4.874
    И мене матичната ме нервира не сака да ми пушти упат за трансфузиологија. Бев на Гак докторот рече дека треба да одам на трансфузиолог бидејки треба да бидам покриена со терапија клексан или фраксипарин, да ми даде матичната упат, таа вика неможела за во Скопје, а во Куманово не работеле со трудници.
    Јас сум 7 недела, не пијам аспирин заради предходна историја на крварење и ме нервира што ми губи време без потреба.Извештај од приватен трансфузиолог не прифаќаат во фонд доколку примам клексан.Лани бев приватно, примав фраксипарин ама ништо не сакаа да ми рефундираат зашто извепштајот е од приватен лекар.Затоа сега инсистирам да ме упати на државна.

11. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.099
    Допаѓања:
    13.461
    Матичниот гинеколог или матичниот општ доктор несака да ти даде упат за на трасфузиолог?
    Мене исто мат.гинеколог ме откачи они неможеле, ама мат.општ доктор ми закажа

12. Inamya

Inamya Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    4.281
    За трансфузиолог може само општ матичен да даде упат. А за испитување д димери и хемостаза за на трансфузиологија може и гинеколог и општ.

13. macalavica

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.181
    Допаѓања:
    4.874
    Гинекологот неможела да ми даде упат за скопје, општиот матичен исто, оптиот ми рече дека за скопје и давало опција само со дијагноза тромбоза и дека неможе да ми закаже термин.Ова е лудило, незнам, ако се случи нешто во меѓувреме ке згрчат раменици и ке ми кажат дека статистички тоа се случува како минатиот пат.

14. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.099
    Допаѓања:
    13.461
    Слободно со дијагноза тромбоза нека ти закажат и мене така ми закажуваат, па ко ќе одам таму им кажувам дека сум трудница. Знаат на трансфузиологија како стојат работите и не прават проблем. Мислам дека беше со шифра И80, И81, И83 ќе си види докторот во систем

На Lolipop1983 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.496
    Допаѓања:
    5.261
    Јас со слични мутации примам метилирана фолна 1000 и метилиран б12 1000 и клексани.

Термини ќе пуштат накај 10ти за следен месец. Општ матичен нека ти даде со дијагноза тромбоза, не прават проблем.

Девојки со вашите истории не знам дали можете да си дозволите толку чекање, ако не да пробате без упат да дојдете до Јани да го замолите да ве прими, во понеделници е во амбуланта.

На Nala37 и Lolipop1983 им се допаѓа ова.
  16. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    874
    Допаѓања:
    1.102
    Колку долго земаш клексани? Мене ми дадоа 10, не знам дали толку ќе завршат работа. За мутации нит сум знаела претходно нит сум чула. Се ми е ново. Јас го послушав гинекологот и земав фраксипан и фолна. Фала за информацијата за пуштањето на термини ќе следам. Општ матичен не ми даде ни кога имав ДДимери високи после корона. Ако нема термин останува да го замолам Јани да ме прими но во тој случај ако треба да продолжам со фраксипин повторно ќе треба приватно да си ги земам без извештај :^)

17. Lolipop1983

Се зачлени на:
    30 јули 2018
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    381
    Ginekologot pod hitno da go smenis, nema cista vrska sto zbori , nikakva strucnost takvi moze samo da te odvedat vo pogresna nasoka. 100% ti treba terapija ili kleksan ili fraxiparin za da iznosis zdrava bremenost. Imas nekolku mutirani geni ( factor v , factor 13, homozigot pai 4g/4g) sto znaci vrodena trombofilija. Zvuci strasno no ne e voopsto so pravilna terapija se resava problemot. Moj sovet: nemoj slucajno da slusas idioti doktori koi nemaat cista vrska a se pravat strucni, odi kaj najdobrite Jani Angelovski na primer I otkaci pod hitno toj ginekolog. Koga moze vaka od rakav da treskaat nesoodvetni soveti kojznae za sto uste ne ponatamu ke ti zgresat. Pozdrav se najubavo

18. Lolipop1983

Се зачлени на:
    30 јули 2018
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    381
    Sega ukapirav ti veke si go smenila bravo !!! Obavezno terapija sekoj den bez prestan niz cela bremenost I 6 nedeli posle poragaj.

На Nala37 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.887
    Допаѓања:
    123.033
    Сепак мораш да почнеш, земај ги на приватно па отом потом другото небитно
    Јас три месеца ги купував на приватно дури начекав термин …

20. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    874
    Допаѓања:
    1.102
    Втодена тромбофилија ми рекоа на имунологија дека немам. Јас имам родено едно дете без никакви проблеми. Затоа гинекологот мислеше дека нема потреба од испитувања, штом еднаш сум родила би требало да нема проблеми. :?: Другиот гинеколог ми инсистираше на испитувањата и еве ги резултатите. Значи сепак ќе морам со трансфузиолог. Фала многу

Прикачени фајлови: