Девојки Ај Ве молам за мислење за мутацииве,…на почеток на бременост сум за сега само метилирана фолна пијам дур не отидам за две недели кај транзфузиолог…..
Мој добро намерен совет да не чекаш 2 недели, имаш мутации и треба соодветна терапија аспирин, клексан...
Фала ти али само тогаш едвај ми најдоа термин евентуално да идам на лице место па да чекам некој доктор….некој со слични колкава терапија зимал
Оди на приватно не чекај, ако не си во можност оди со овој упат зашто имаш мутации генерално даваат клексан, јас имам мутации и 2 спонтани зад себе сега веќе имам бебушка во раце. Нејќам никој да поминува по мојот пат затоа сум строга не чекај ни ден
Оди во амбуланта и замоли го Јани да те прими, нема да те одбие. Мораш одма да почнеш со терапија со мутацииве.
Во понеделник е. Оди кога е при крај со пациенти. Види на мој термин, мислам до кај 12.30-13.00 е со пациенти
Izvinete sto ke upadnam imam pisano odamna I pak sakam da spodelam deka aspirin I kleksan ne e kombinacija za sekoj pacient. Zavisi sekoj slucaj individualno. Ima pacienti na koi samo kleksan Im treba a na nekoi kleksan I aspirin. Obicno nekoi doktori ke prepisat kombinacija od dvata I ako dojde do krvarenje se prekinuva aspirin. Aspirin e soodveten za steknata trombofilija ( APS anti phospholipiden syndrome- ili antitela) za vrodena trombofilija kleksan samo e soodveten. Imam pristap do strucni literaturi niz cel svet I site klinicki studii za trombofilija I sakam da spodelam slucaj kade pacientka ostanuva bremena so trojki pocinuva zaradi kombinacija aspirin I kleksan. Ne sakam da plasam Nikoj, samo da informiram opreznost so ovaa kombinacija pod strucen lekar. Licno znam nas pacient na rabota posle 9 spontani abortusi rodi 2 zivi zdravi bebinja samo so aspirin a ima mnogu na koi samo kleksan e potreben a ima takvi poretki slucaevi kade kombinacija e potrebna. Taka da ve Molam bidete oprezni I pod strucen nadzor so ovaa kombinacija. Pozdravche I samo napred idni majki lavici, nie sme mnogu Tuka da vi pomogneme kolku mozeme. Da pojasnam vo fajlovite sto gi dodadov podole pisuva heparin toa e isto sto I kleksan (enoxaparin sostav)
Убавбо објаснето бравос, ама членката ке си се консултира со трансфузиолог најубаво ние само може да ѓдадеме совет околу тоа. И да не е за сите клексан и аспирин
Здраво, пред 7 години имав уредна прва бременост, без ниту еден проблем и родив здраво бебе. По две и пол години имав спонтан во 7-8 недела, по слушната срцева акција. Искусен гинеколог ми рече дека е природна селекција, и дека не ми требаат испитувања, зошто веќе имам едно здраво родено дете. По една година повторно спонтан, во истиот период. Тогаш ми велат ова веќе не е случајно и правам испитувања. Ми открија генетски мутации, вродена тромбофилија. Доктор Јани при следна бременост ми рече, клексан од прв ден по позитивен тест, аспирин 100 секој втор ден, мерилирана фолна и метил б12. Сега сум пак бремена 7 недела. По повтпрна консултацина со Јани, остана истата терапија и веднаш со неа. Резултатите за димери и времињата засега се добри, но терапијата ќе ми продолжи до крај, поради претходната историја. Се надевам дека ќе можам да му помогнам на некој со мојата приказна.
Кој ден е во амбуланта? И дали некој знае петок кој е во амбуланта? За тој ден успеав да добијам упат.
Купив ваква од зегин ама пишува во состав калциум л метилфолат како метафолин, дали е тоа метилирана фолна.Тие што ги купив од Now од 1000 претходно друг состав пишува???
Да прашам девојки за другарка се работо 37недела е и кај гинекологот што ќе ја пораѓа измериле дека едното ноже е покусо а претходно кај матичниот гинеколог се било се во ред и мерките супер од што може да биде некој ако има искуство да сподели фала