1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Генетски мутации

Дискусија во 'Бременост' започната од kikin, 27 јули 2016.

1. Lolipop1983

Lolipop1983 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јули 2018
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    381
    I mene mi rekoa nekolku dena pred carski rez ednoto od bliznacinjata zaostanuva vo rast I ke bide maximum 2kg pa se rodi 2.8kg. Nozete ne se prava linija za da se izmeri tocno dolzina. Neka ne zema odma zdravo za gotovo drugo bilo treto mislenje ne e na odmet od nekoj postrucen

На tanja11991 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. tanja11991

tanja11991 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2013
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    597
    Вечерва беше кај друг доктор на државно но и тој неможел убаво да измери било карлично завртено и ножината едно зад друго утре ќе одат на приватно за 3то мислење но сепак е премногу исплашена

3. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.200
    Neka ne se plase za mojata kerkicka dodeka bev bremena edna dr kaza oti stomakot I e pogolem odosto treba ama na krajta izleze oti ne e taka oti ne e golem stomakot

4. VirgoStar

VirgoStar Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јануари 2021
    Пораки:
    870
    Допаѓања:
    782
    Девојки знаете ли како треба да гласи упатот со која шифра од матичен за хемостаза и ддимери? Некоја што брзо земала ако може да пише слика. :) Фала

5. Emi1988

Emi1988 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2020
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    67
    Аспирин до која недела пиете? Јас сум 35 недела д димери 3000 , почнав аспирин преку еден ден да намалувам а д димерите се качуваат, клексанот до 40 недела ли го примате? Дали има некоја со искуство природен пораѓај со примен клексан?

6. bella12

bella12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2015
    Пораки:
    1.352
    Допаѓања:
    7.623
    Овие се резултатите од анализата за тромбофилија.
    Ако некоја си разбира да ми каже има мутации /нема мутации, гледам на некои места пишува хомозигот на некои хетерозигот а за референтна вредност е див немутиран. Значи тоа дека има нешто?
    Имам закажано консултации со докторот ама дури да одам на мисла ми е. IMG_20220210_084509_501.jpg

7. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    6.835
    Допаѓања:
    19.391
    Има мутации да. Таму кај што пишува хомо/хетеро зигот, тие гени ти се мутирани. Ќе го види докторот резултатот и ќе ти даде соодветна терапија. Кај е правено испитувањето, не ми личи дека е на државна ова?

8. bella12

bella12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2015
    Пораки:
    1.352
    Допаѓања:
    7.623
    Во Авицена е направено.
    Денес ќе ги види резултати гинеколог каде што одам, бидејќи не сум бремена има потреба и од трансфузиолог да ги види или тоа кога ќе сум бремена?

9. Emi1988

Emi1988 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2020
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    67
    Ako planiras bremenost pocni da pies metilirana folna kiselina i vitamin b12 na Now se najdobri, posle pozitiven test vesnas pocnuvas terapija sekako togas vo konsultacija so transfuziolog, no so ovie mutacii kako i site nie vo bremenost ke primas kleksani sekoj den i se ke bide vo red ❤️

На Lolipop1983 и bella12 им се допаѓа ова.
  10. bella12

bella12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2015
    Пораки:
    1.352
    Допаѓања:
    7.623
    Витамин б12 и тој да биде метилиран или обичен?

11. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    6.835
    Допаѓања:
    19.391
    Подобро е да се консултираш сега со трансфузиолог за да знаеш каква терапија да примаш пред и за време на бременост. На гинеколозите ова не им е специјалност.

И јас не сум бремена ама бев со резултатот и докторот ми даде метил фолат и б12, а од прв ден кога ќе дознаам дека сум бремена си имам дополнителна терапија со клексан и аспирин.

НО! Нешто многу важно. Совети во стилот земи си метилирана фолна и б12, па и на конкретна фирма, според мене не треба да се даваат. Дозата на метил фолатот е индивитуална за секого, зависно од мутациите. Ако мене ми требаат 1000mcg, тебе може ти требаат 400 итн. Скроз е индивидуална терапијата и тоа само доктор одредува.

На Lolipop1983, viva.la.vida и bella12 им се допаѓа ова.
  12. viva.la.vida

viva.la.vida Истакнат член

Се зачлени на:
    5 декември 2011
    Пораки:
    255
    Допаѓања:
    306
    На моите резултати има хетерозигот на MTHFR C677T , MTHFR A1298C (овие два знам дека се за метил фолат) и хетерозигот на eNOS 789 T>Cz.
    PAI 5G/4G

Ќе се видам и со гинеколог и трансфузиолог секако, но вас како ви изгледаат?

13. Emi1988

Emi1988 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2020
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    67
    Metiliran image.jpg image.jpg

14. Lolipop1983

Lolipop1983 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јули 2018
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    381
    Tesko da se dade odgovor bez celosna slika na site soodvetni genetski mutacii ispituvanja.

15. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    874
    Допаѓања:
    1.102
    Да се пријавам бев на трансфузиолог денес. Беше др Бојан не знам како се презиваше. Ми ги виде резултатите од мутации, и ми рече матичниот тебал да каже дали треба инекции или само аспирин да пијам? Му реков дека матичниот а и на имунологија ми рекле дека на трансфузиологија треба да кажат терапија. Се изнервира и пак рече неможел тој да каже. Ако сум останеча бремена тогаш ќе сме виделе што треба дополнителни испитувања. Му кажав дека не се пазиме и дека се надевам дека сум бремена што има да чекам? Е па ок рече и ми даде да правам крвни анализи. После 15.30 требаше резултати да стигнат кај матичните(општ и гинеколог). Матичната е прва смена денес а гинекологот втора и не ми јави за резултат.
    Овде со слични мутации ми пишавте дека се боцкате со клексан. Стварно не знам што да правам само префрлаат топка.

16. Suze18992

Suze18992 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.121
    Допаѓања:
    1.594
    Пробај да добиеш термин кај Јани или Елена Петковиќ мислам беше или да одиш во понеделник накај 13 и да го побараш Јани сигурно ќе те прими. Можеш и сама да проверуваш на Мој термин кога има слободни термини за одреден доктор.

17. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    874
    Допаѓања:
    1.102
    Барав за кај Јани и никако не можам да најдам термин. Прашав на шалтер дали би ме примиле кај Јани без упат ми рекоа кога како примаат не може со сигурност да каже. Да ги земам резултатите понеделник па ќе си ја пробам среќата што да правам.. но се прашувам другиве доктори на трансфузиологија за што се?

18. Suze18992

Suze18992 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.121
    Допаѓања:
    1.594
    Вчера имаше термини за кај Јани ако ти работи матичниот утре пробај си ја среќата. Знам Бојан дека е малку као изгубен во декември одев кај него пред и после хистероскопија и ми вика незнам незнам што со тебе комплицирана си. На извештајот пишал само да продолжи со терапија фраксипарин без да пише колку дена и јас сеа којзнае дали ќе можам да ги рефундирам .

19. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    874
    Допаѓања:
    1.102
    Ќе видам баш сега дали има термин ако има утре ќе барам да ми закажат. Остај што е изгубен туку уште си збореше дека нема на пауза да стигне и мојот "преглед" траеше 1 мин. Стана ми отворо врата да искочам не стигнав мишто да прашам. За рефундација прашав, матичниот може да среди тоа ми рече :?: Кај сум цела изгубена со мутацииве, кај ништо не ми е јасно уште толку ме дозбуни.

20. Suze18992

Suze18992 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.121
    Допаѓања:
    1.594
    Пишувај тука што не ти е јасно што знаеме ќе помогнеме :)