Аааа за симптоми ппдобро да ги немаш и да си тераш Мене ме убија искрено. До 13 недела гадење да неможам од кревет да станам, како со нож престана гадењето почнаа главоболките. Утре сум полни 16 недели, главава ми иде да си ја извадам и да си ја фрлам. Се консултирав со 2 гинеколози ми викаат штом ти е притисокот ок ова ќе помине, ама мене ме убива. Инаку имам една бременост пред 10 год, ни симптом, ни клексани, ни главоболки ...ништо, па еве ја девојка цела. Ич не му ја мисли, само да е се во ред, симптомите и нека ги нема
Doagaat i vo kumanovo, mislam vtornik i cetvrtok ama si imaat raspored i se menuvaat, ako si od kamanovo pomini do transfuziologija i prasam koga e Jani na smena, jas taka zavrsiv rabota,
Mislam deka e vo red kariotipot 46xx e normalen naod, ke si zbornes do ginekologot sekako inaku za kolku vreme ti bidnaa rezultatite?? Da znam do koga ke cekam mi rekoa 2 do 3 meseci
Здраво, ми стигнаа резултатите од испитувањата за тромбофилија. Која терапија ви ја препишаа за овие мутации?
A dali prima dr Jani so prioriteten upat na institut , ste bile li nekogas bez termin so prioriteten ?
Zdravo jas sum homozigot mthfr a1298c i pijam metilirana folna i metil b12 dali do kraj na bremenost se pijat ili ne inaku sum 16 nedela. Pozz
Вчера бев на гинеколог, ја прашав докторката да испитам генетски мутации. Ми рече, тие ги даваме да се испитат после доживеани три абортуси без некоја особена причина. Само мене не ми држи вода ова? Зошто да не испитам ако барам? Па не сум во цутот на младоста... врват годините. Сеа недај боже треба да искусам? Зошто да не превенирам, не сфаќам. Па период е тоа..
Независно дали си во поодминати години или не, зошто недај боже да се соочуваш со загуба бе, нормални ли се? Јас после 1 спонтан испитав и тоа по препорака на гинеколог
Ако мислиш дека треба да испиташ испити си. Подобро пред да останеш бремена да дознаеш дали имаш мутации или немаш. Со прва нормална бременост и втора која заврши со спонтан по моја иницијатива испитав за тромбофилија и испадна дека имам мутации. Гинекологот сметаше дека нема потреба за ова испитување дека сум имала веќе една здрава бременост, спонтаниот бил природата селекција и често се случувало во првите три месеци. Но еве не е така во мојот случај. Што е најтрагично повеќето не дават дополнителни испитувања за само еден спонтан морало да се повеќе. Повеќе информации ќе дознаеш овде на форумов од жени што поминале низ истото отколку од докторот. Ако си во можност и да не сака матичниот да ти даде упат за тромбофилија на приватно го има да се испита. За цени по други лаборатории како е не знам, јас во Авицена испитував 3000ден 12 панели на тромбофилија испитуваат и за неполни 48 часа имаш резултати.
На неа ништо не и тежи да ти даде упат ако ти имаш желба да го направиш испитувањето. Инсистирај да ти даде, нема бе они да диктираат што и како треба кога 50+% од нив се неспособни и неинформирани. Јас лично не се ни објаснувам и матичниот го користам само за упати. Не се замарам зошто сами го имаат направено системот таков од нивната незаинтересираност. Јас не би правела на приватно само зошто матичната нејќе да ти даде упат. Мора да ти даде, тоа си е твое лично право, плаќаш здравствено осугурување и тоа е тоа.
Нема зашто да чекаш да доживееш такво нешто кога веќе планираш бременост инсистирај да ти даде упат да си провериш и генетски мутации, да имаш чисти брисеви , ТОРЧ тест, на 26, 27 ден од циклус 4Д ехо да се види внатрешноста на матката и пуштајте се на работа . Ако нешто дополнително те интересира од испитувања пиши не има многу со лоши искуства од незаинтересираност на нашите гинеколози
Да треба да даваат,но ете не даваат ти вели нема потреба од такво испитување си имала веќе една нормална бременост и што треба да се карам со него таму. Нив суетата им е повредена ако им побараш дополнително испитување од тоа што они сметаат дека треба да се испита, па ти не си им колешка. Не сака да Даде немора го направив на приватно. Исто ми е дали приватно ќе го направам или ќе дојдам за Скопје за тоа испитување бидејќи во помалите градови не го прават тоа на трансфузиологија.
И јас сум од помал град, нема врска тоа. Нивна должност е да дадат упат кога им се бара, па ако треба и ќе се скарам. Иако знам дека за некои од нив е џабе, исто како на дрво да му се обраќаш, а не на човек. Мене никој не ми кажа да правам испитувања, сама си покренав иницијатива за сѐ. Мојов само се чуди зошто сега тие хормони, зошто кариотип, зошто мутации. Викам зошто така треба и не дискутирам повеќе. Нека куцаат упати и нека ќутат кога не се способни за ништо друго.
Настрана тоа што имав еден спонтан пред 3 години, еве и некој период се обидуваме без успех. Тироидна во ред, брисеви во ред, матичната ми вели “тоа е тоа, фрлете се во акција“. Како бе тоа е тоа? Треба од форуми да дознавам вакви работи? Фрлени сме во акција месеци наназад, па и секој нов мензис ново разочарување па и они треба да знаат дека психа е исто клучен фактор за темава. И јас сум од мал град, ама не ми е проблем ќе отидам кај треба ќе испитам, ама треба некој да каже. @Suze18992 и да знаеш дека ќе пишам оти повеќе овде се едуцирав отколку во ординација после бројни посети. Тој ТОРЧ тест е исто како микробиолошки вагинален или е сосема друго испитување? И која е процедурата и процесот доколку се потврди присуство на генетски мутации?
И јас барав упат и од матичниот гинеколог и од обичниот ми рекоа нема потреба кога имаш родено едно здраво дете и не ми дадоа упат иако инсистирав.Ги испитав приватно испадна дека имам. Коментарот беше дека сум имала среќа со првото дете и дека сум била помлада.Живи глупости. Што те копка прашувај, информирај се сама, понекогаш и докторите се многу лабави, 100 стапа под туѓ грб не болат.ЈАс кога го изгубив бебето матичниот ми држеше пола саат предавања дека статистички е најнормално тоа што ми се случило, и дека се случува постојано во светот, станав си излегов, не сакав ни да се расправам.
Торч тестот е преку крв и е за скриени вируси/ инфекции. Токсикоплазма, рубеола,херпес се испитува со него. Можеш хормони да испиташ на 3ден од циклус штом подолго време се обидувате. Заради спонтан јас испитав и димери и хемостаза. За мутациите зависи кои гени ти се мутирани. Најчесто е метилирана фолна, Аспирин и клексани доколку има потреба во бременоста така ми рекоа мене. Фолна и аспирин пијам ако не сум бремена. За б12 прашав дали да пијам ми рекоа можеш но и немора, гледам повеќето овде го пијат
За В12 докторката Андријана Штерјоска од патолошка ми кажа цел живот ќе си го зимаш исто и за фолната пошто не се добри само за забременување и бременост . Ја пишувам докторката со име и презиме затоа што е единствената што буквално 2.5 саати остана со мене документ по документ ми ги прегледа сите испитувања по ред и ми даде соодветна терапија, ме прати тоа дополнително што она сметаше дека треба да испитам. Веќе 2 месеци ми е достапна и на вибер без ниту денар да платам и бонбоњерата што и ја земав во знак на благодарност не ја прифати. Злато од жена! Некогаш треба само да го погодиме човекот претходно буквално по цели плати ми одеа секој месец за испитувања и прегледи и од никого не добив ваков третман.