1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Генетски мутации

Дискусија во 'Бременост' започната од kikin, 27 јули 2016.

1. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.099
    Допаѓања:
    13.461
    Уживај рано е, нема да направиш штета. Јас од некоја 6-7 недела почнав со клексани, а ми беше речено од позитивен тест, така да не паничи и со лесно

2. Lolipop1983

Lolipop1983 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јули 2018
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    381
    Imas homozigotna mutacija Na PAI (plasminogen activator inhibitor) plus uste nekoja heterozygot sto e golema verojatnosta za kleksan terapija pretpostavuvam zavisi I od tvojata situacija/istorija dosega so plodnost/bremenost/obidi. Jas vo prvata bremenost ne primav kleksan I na 6 nedela na pregled mi kazaa deka plodot izumira( slabo se razviva). Na sledna bremenost transfuziolog mi Kaza pred bremenost da primam kleksan ( pred ovulacija 7 dena ) I I nikako prestan. A vo slucaj na Prirodna bremenost odma na pozitiven test bez odlozuvanje. Koj e transfuziologot sto treba da go vidis? Dali ima sansi da ti dadat broj ?

3. Памукче992

Памукче992 Активен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2022
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    14
    Ja imam metilirana od 1000 na NOW ke pocnam so niv
    Imam edna normalna bremenost pred 4 godini bez nikakva terapija , pred 7 meseci imav biohemiska bremenost a pred 3 imav prazna bremenost i zatoa maticnata me prati da napravam genetski analizi i iskoci ova prethodno bas nikakov problem ne sum imala .Rezultatot go zemav vo vtornik i edvaj zemav prioriteten upat za na institut . Mi rekoa deka Jani e sekoj ponedelnik . Taka da sabajle ke odam kaj nego mene spored menstruacija mi e 4+3 se nadevam deka ne e rano za kleksani i sto i da treba drugo .

На Lolipop1983 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Lolipop1983

Lolipop1983 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јули 2018
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    381
    E togas super, Jani e najdobar vo pravi race si onda. So sreka I pisi kako ke pomines utre !!

5. Мендолина

Мендолина Активен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2022
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    10
    Хетерозигот значи мутација во една алела од генот-едниот крак од двата крака на еден ген, т.е. мутации од двајцата родители кои се различни, не се поклопуваат, а хомозигот е мутација во двете алели, односно мутации кои се идентични од двајцата родители. Во хомозигот има предиспозиции за болест/состојба според шифрата на тој ген.
    MTHFR генот дава инструкции за создавање на ензим наречен метилентетрахидрофолат редуктаза кој помага во обработката на амино киселини, а е важна за хемиска реакција на витамин Б9, т.е. конвертира форма на фолат наречена 5,10-метилтетрахидрофолат во друга форма на фолат наречена 5-метилтетрахидрофолат. Ова е процес кај што хомоцистеинот се претвара во друга амино киселина, метионин, а таа е потребна за др процеси за обработка на протеини во крвта.
    И затоа за MTHFR мутација се пие кобаламин Б12 и метилирана фолна киселина

Последна измена: 27 февруари 2022
    На ivani30, doubleinfinity и macalavica им се допаѓа ова.
  6. Памукче992

Памукче992 Активен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2022
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    14
    Jas zavrsiv kaj Jani feminki dobiv terapija i mnogu karanje i vikanje zosto sum bila so prioriteten upat covekot nisto ne mi objasni bese mnogu nervozen on vikase jas placev nemozev pola saat da se smiram po pat .Idam od dr grad mi treba hitno terapija nikoj dr nemoze da mi ja dade osven transfuziolog i on mi pisa od rakav rece deka e terapijata deka sum bezobrazna sto idam so prioriteten upat iako nikogo ne prerediv cekav posledna od 8 do 2 . Terapijata e Pregnatol active folic, Clexan 0,4 sekoj den i aspirin 100 preku eden den . Za prv pat me isplasi covekot od vikanje bukvalno rikav od placenje on vikase so seta sila .

7. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.181
    Допаѓања:
    4.874
    Баш ми е жал, јас имам сосема спротивно искуство со него,беше многу љубезен,ваљда лоша среќа твоја денес.Како и да е имаш терапија,следниот пат кога ке одиш на контрола сигурно ке поминеш подобро.Докторот е многу стручен,не дава терапија од ракав,не се секирај,си му погодила само лош ден за жал.На контрола ке биде ок.

8. Suze18992

Suze18992 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.121
    Допаѓања:
    1.594
    И јас кога отидов без упат преку колешка беше многу нервозен и викаше дури срам ми беше колку викаше и цела чекална гледаше во мене. Се надевам сега со упат кога ќе одам нема да биде таков.

9. Памукче992

Памукче992 Активен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2022
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    14
    I jas isto se nadevam ke pratam termin na termin ke si odam ne odam veke vaka nikako takvo vikanje u zivot ne sum videla ,razbiram deka mu se stvara guzva i deka neznae glavata kaj mu e ama sto sme krivi nie sto prv pat se sretnuvame so ova i ni treba strucno mislenje i izvestaj .Morav taka da otidam

10. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.422
    Допаѓања:
    10.460
    ^ Eпа браво за толку фалениот доктор ако нервозата така си ја истура.
    Кај него одиме не од љубов туку од што мораме. Да има кај да одиме па ќе летнам кај него. Срамота!
    Има жени не со еден, со неколку спонтани, на толкав стрес па уште неговото однесување фали!
    За жал од што немаме решение па трпиме туги фрустрации..
    @eli25 Мислам ти одеше кај некоја Елена, или се лажам? Како си задоволна од неа, како е со термини?

На H.VAGA му/ѝ се допаѓа ова.
  11. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.099
    Допаѓања:
    13.461
    Јас минатиот месец отидов без термин и чекав да заврши со сите и ме прими супер, овој месец со термин со се, ама така наапан беше исто, нешто нервозен абе г'з главеечки ме попрати, ми изнакажа 300 чуда јас незнаев кај ми е главата. Сега во март секако треба пак да проверувам ддмери и хемостаза ама како ќе стигнам до него без термин страв ме фаќа

12. Памукче992

Памукче992 Активен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2022
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    14
    Jas sum so 2 spontani i posle ovoj pozitiven test morav taka da otidam nemozam da cekam termin .Placev on ne prestanuva nikako ne mi kaza bas nisto izvestaj i mi go frli bukvalno.Jas na izlaganje mu se izviniv mu kazav deka morav da dojdam poradi pozitiven test inace ke cekav termin ,pocna da vika sto baras od mene samo jas li sum .... Jas bev vo shok maz mi se izvadi od pamet koga iskociv nadvor, mislel me tepal nekoj ,a doktorot so tastatura ke me lupnese da mozese .Maticnata mi dade plus metiliran B12 progesteron depo 1 nedelno i utrogestan 200 sekoja vecer vaginalno .

На anggell му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Памукче992

Памукче992 Активен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2022
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    14
    Daj ve molam objasnete mi kaj da pocnam da se bockam,koe vreme od denot vo koja regija pod koj agol ???? Nikoj nisto ne mi objasni

14. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.422
    Допаѓања:
    10.460
    Па уште и на трудници повишува тон. Немам зборови, ми се прислошува од здравството и каде живееме.
    Уште и на нивниот однос да мислиме покрај целиот стрес. Ужас!

15. ivani30

ivani30 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2014
    Пораки:
    1.609
    Допаѓања:
    2.645
    Јас да ви кажам и до некаде го разбирам, не го оправдувам односот ама душата му ја вадат на човекот, сите сме на мака и сите сме оделе така,... Важно е да завршите работа, докторот е врв, стискајте заби дур вика....

На Lolipop1983 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Памукче992

Памукче992 Активен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2022
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    14
    Tocno ,taka e ne vikam deka ne ama covekot ima 10 termini 1 den vo nedela toa e institut odat luge od cela drzava .Nivna greska e da raboti 3 dena vo nedela po 10 termininema da e taka .

17. Inamya

Inamya Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    4.281
    Сабајле бев кај Јани со термин во 9:30 а влегов во 10:30. Затоа што три пред мене влегоа без никаков упат со телефонски врски, и уште неколку имаше со преоритетен каде сите тие беа најгласни и нервозни надвор, а ние со термин тивко си чекавме да не повикате.
    П.с докторот е врв, и мене воопшто денес не ми се испонаша, виде резултати прокоментиравме на темата и извештај ќе ми го прати кај матичната.

18. Памукче992

Памукче992 Активен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2022
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    14
    Ne kazav jas deka ne e vrv doktorot ,bese nervozen poradi taa guzva .Jas se najdov vo toj moment vnatre plus so prioriteten (od opravani pricini ) .Kako da pocnam so terapija bez da se konsultiram so strucno lice .Rezultatot so eden kup mutacii go zemav vo vtornik ne se ni nadevav deka sum bremena .I nemav dr nacin osven so prioriteten upat da odam kaj nego za da pocnam sto pobrzo so terapija ,za moe dobro normalno site sakame da stigneme do celta .Mislam deka ne napraviv nikakvo krivicno delo za da nekoj mi vika tolku .I jas sum medicinska sestra rabotam vo privatna ordinacija pa nesmejam taka da se ponasam bez razlika na guzvata i sto ostanuvam nekogas i prekuvremeno po 3 h (ne plateno normalno ) .

На Sweetheart87 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Inamya

Inamya Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    4.281
    Те разбирам мила, но на сето викање биди среќна си завршила работа, што е најбитно!
    Прати термини за следен пат, сега нека ти е мирна главата, покриена си со терапија.
    Уживај во бременоста :hug:

20. mcluckie

mcluckie Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јануари 2015
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    105
    Жал ми е така што се случило и јас прв пат отидов преку врски се виде дека не му е убаво и неколку пати ми спомна следен пат преку термин дојди си, немој вака. Не сака така поради тоа изгледа се испонашал, не го оправдувам ич, ама стварно е океј за терапија. Ја пред него имав закажано кај Кочо па тој ми се испонаша не ми викаше туку така како заебанција (а ја еден спонтан и починато бебенце со срцева мана), како што барам тука и не знам ич не ми се свиѓаше пристапот, терапијата си ја препиша од претходниот доктор. Не се секирај смири се поминало сега почни со клексани си имаш терапијс, можеш да се боцкаш во рамо или во нога, јас се боцкам во стомак негде 5 6 прсти од папокот ќе си земеш со рака малку од салото и ќе се боцнеш имаш и на YouTube можеш таму да си видиш ја така гледав. Не се секирај следниот пат преку термин ќе си закаже и готово. Со среќа, мисли си на бебето :D не се нервирај или да плачеш супер што си завршила работа