Da , ti treba kleksan za uspesna bremenost , factor 13 I nekolku drugi heterozygotni kombinacii koi gi imas se indikacija za kleksan. Se nadevam najde strucen transfuziolog koj ke ti gi prepise I strucen ginekolog koj ke te prati vo bremenost. So sreka I cekame najpozitivni vesti !!
Fala ti mila se nadevam se ke bide vo red Jani ke me vodi vo vrska so kleksanite a za dr ke vidime samo da se sluci.
Се надевам овде ке добијам одговор Се работи за керка ми 7г Нареден месец прв пат ке лета со авион Од овде докторката ми рече дека нема да има проблем,додека од Германија лекари препорачуваат дека ке требало некој инекции пред летање Сега незнам како да пистапам ако некоја имала слично искуство И уште нешто треба да прима вакцина нареден месец,лани ја прима во болница под надзор на лекар бидејки и беше прва вакцина одкако пие терапија Докторката ми рече дека може сите редовни вакцини да ги прима нормално нема да се одразат на терапијата Иначе пие синтром по шема скоро 3 ипол години Прво 3месеци примаше клексан и потоа ја префрлија на орална терапија Иначе има тромбофилија Секое искуство ми е добредојдено Некако сум во мисли и ми њ страв како најдобро да постапам за неа
Девојки многу сум исплашена, гинекологот ме прати во МАНУ за испитување на фенетска тромбофилија и ми стигнаа резултатите и не разбирам ништо а гледам многу напишани мутации. Дали некој знае што понатаму, каде да одам со резултатов и што да испитам. Дали ова може да биде причина да не можам да бидам бремена. Ако знае некој да микаже што значи резултатов и што да правам
Резултатите ќе ги виде гинеколог и трансфузиолог. Тие ќе ти кажат што да земеш пред бременост и во текот на бременоста. Кога си со мутации се пие метилирана фолна и пред бременоста и во текот на бременоста. Најчесто дават б12, Аспирин, клексани. Но сето тоа ќе ти каже трансфузиологот кога,што и колку да земаш.
И јас имам многу мутации скоро слични, имам бебе после 2 спонтани. Би ти советувала да се видиш со др. Јани на трансфузиологија да одреди терапија, сепак ако не си останала трудна можеби ќе треба и додатни испитувања... Важно е што си открила, ти посакувам бебче најбрзо што и да треба пиши
Nemas pricina za strav deneska e ubab den za tebe. Koga znaes sto e problem sekoj problem se resava, loso e koga nemas vrska I samo eksperimentiras. Definitivno ovie mutacii pravat problem so zabremenuvanje. No so pravilna terapija se se resava.. I jas bi to preporacala Struchen transfuziolog I ginekolog. Jas posle 13 godini neobjasneta neplodnost so kleksan odma od prv obid so kleksan ostanav bremena so bliznacinja. Cekame dobri vesti
Клексан мора да е од доктор на државно препишан, за да се рефундираат парите, и колку е цената на клексан?
Да мора. За цената зависи од дозата, најмалата доза од 0.2 мислам е околу 130ина ден, па се до 250 ден.
Ги земаш од аптека на приватно, не се препишуваат. После тоа со извештај од матичен гинеколог и фискални од ФЗО ќе ти ги рефундираат средствата.
Не напоменав. Ова за рефундација од таму може да се земе извештај. Инаку трансфузиолог би требало да препише клексани за мутации.
Здраво на сите. Дали некоја од вас има искуство со Такролимус? Почнав да го пијам на денот на пункција и ќе го пијам до денот на тестот за бременост. Го пијам поради позитивен резултат од анти хла антитела класа 1 и 6 неуспешни ивф, без никаква имплантација. Од нус појави имам гадење, тахикардија од време на време, треска додека спијам и малаксаност, а ми излезе и херпес на устата, но тоа го очекував бидејќи ми излегува при секој пад на имунитетот. Ми дадоа боледување на работа, кое можеби ќе го продолжам и по тестот од причина што имунитетот ми е крш...Дали некоја од вас го пиела и какво искуство има со него, а и како најбрзо да го вратам имунитетот во нормала потоа? Фала ви!
Devojcinja dobro vecer na site . Ajde ve molam za sovet se bockam kleksan na pocetok sum i vcera si pogodiv krven sad mnogu mi e modro mestoto sto da stavam pobrgu da pomine od sto e modro ne gledam kaj da se bockam veke
Земи маст хепатромбин и мачкај редовно по неколку пати на ден. Иста сум и јас… малку ми помага ова за побрзо да помине болката и модрицата