Ве молам за инфо сега малце се збунив или да се обратам кај докторот , тој ми препорача 2*2 но 400 мг а како сто гледам на пакетчето на нет пишува дека содржи 0,4мг малце ме буни пред да нарачам реков консултација по колку таблети пиевте?
Мене ми препиша 2*2 и така ке си пијам, можеби и тоа да беше причина за спонтаниот , затоа сега си пијам по 8 таблетки наутро хехехехе, ви благодарам многу***
Девојки , дали некоја имала мака со некој од витаминиве? мене ми отече јазикот малце дали би можело тоа да е реакција од некој од витаминиве?
И мене истото ми се случи првата ноќ откако почнав со Аспиринот. Станав во ниедно време од страв дека јазикот ми е потечен. Но, тоа беше само една вечер. Скоро недела дена пијам и досега не ми се има повторено.. А В-витамините ми се ставени на пауза два месеци за да испитам хомоцистеин, за да може д-рката да ми препише доза на метилирана фолна. Незнам дали беше случајност, но, тоа е моето искуство.
Ako imas mutiran gen na mthfr treba da ispitas homocystein jas voopsto ne pravev pauza od b kompleks I od folnata kis koga ispituvav homocystein taka mi rece Dr trajkov
Имам да но мојата докторка која е максимално посветена на мојата состојба не ми спомна такво нешто да требало сто посто ќе ми кажеше
I na mene ne mi spomnaa jas na svoja raka ispitav na klinicka biohemija I posle uste ednasme natera Dr trajkov da ispitam I po nego mi gi dozirase vitaminite
Мене и трансфузиологот и Дејан Трајков ми рекоа чим имам мутиран ген (МТХФР хомозигот), да направам пауза од витамини, кои содржат Б витамин, и фолна киселина, за да ми ја одредат дозата на метилираната. Можеби така ми кажаа бидејќи им кажав дека може година дена пијам витамини без прекин, и метилирана фолна на своја рака. Освен хомоцистеин, ми кажаа и витамин Д да испитам.
Кај која докторка одите ? И какви Б витамини пиеш? КОј лекар ви препишува доза на метилирана фолна ? Трансфузиолог, имунолог? Јас имав висок хомоцистеин 12,5 ништо не ми препишааменос. Читав дека бременост над 10 да не се планира а исто и 70% шанси за срцев или мозочен удар. Трансфузиологот ми вика само со храна да сум пробала. Исфрлив животинска храна и сега сакам пак да испитам доколку е исто висок ќе мора да барам добар доктор. Метилирана фолна не сум успеала досега да купам. Вие сами ја набавувате или ја порачувате?
Кај Елена Петковиќ одам на трансфузиологија. Ми ги направи сите испитувања таму, и бидејќи имав претходно пиено витамини, ми кажа два месеци да паузирам со Б витамини и фолна за да може да ми ја одреди дозата. Сега за сега не пијам ништо, и чекам уште еден месец да помине и да се боцнам да испитам хомоцистеин за да ми ја одреди дозата на метилирана фолна. Инаку пред тоа пиев самоиницијативно Неофолик Мета по едно апче дневно. Ги купував од Бугарија и ме чинеа околу 350 денари. Има вкупно 90 апчиња во едно пакување. Ти ја препорачувам многу докторката. Закажи си кај неа. Нема сигурно да те остави така со храна да средуваш..
Na mene vo sab mi ja donesea od bugarija metilirana folna kiselina a me cinese 270 den a koga veke se pie l metilfolat treba I vit b6 I vit b12 vo forma na metilkobalomin go ima sega zasega mislam samo vo aptekata na TRIVUDALIEVi za 910 den metilkobalominot na drugo mesto vo mk go nema
Jas gi cekam rezultatite od transfuziologija ama meguvreme ispitav homocistein i rezultatot e 8,23 vitamini prekinav pred nekoj mesec za da ispitam se i da znam na sto sum.sto mislite za rezultatot? Visok e ili taman si e?
Кај се наоѓа аптеката ? Većina laboratorija daje referentne vrednosti sa gornjom granicom od 10 do 12 micromola/litar, čak i 16 ili 20 za osobe starije od 60 godina. Britanski stručnjak Patrik Holford, međutim, izričito tvrdi da je svaka vrednost preko šest, eventualno sedam micromola/litar, patološka. Američki kliničar, endokrinolog Jakob Teitelbaum je radio meta studije na pacijentima sa faktorima rizika za vaskularne probleme, Alchajmerovu bolest i karcinome. On je definisao gornju granicu od 6,3 micromola/l.