Здраво на сите Минатата година имав успешно прво инвитро се појави хематом и завршив со киретажа. Сега сакам да се обидам повторно имам замрзнат ембрион. Уште што сметате дека треба да се испита. Направив генетски мутации почнав да пијам метилирана фолна, бкомплекси и аспирин на секој 2 дена. Колку време треба да се пијат. Дали на следен циклус да започнам со постапката или би ми препорачале уште нешто плус да се испита или терапија некоја. Пријатен ден
Metil b12 da zaboraviv da napisam a Za kleksani mi rekoa otkako ke se napravi transverot na 2ra nedela posle pozitivna beta Dali treba da baram I porano so ovie mutacii? Sto mislis?
Jas bi te sovetuvala I ogtt test so insulinemija da si napraves I vitamin d da ispitas I tiroidna zlezda so antitpo I antitg da ispitas
Девојки, ако може едно инфо. Во ноември направив испитувања за мутации и тромбофилија и се испостави дека при наредно ИВФ треба да примам клексани уште од самиот процес. Имам и описен извештај од Јани, во кој ми се ставени и метил фолна, б12, аспирин и клексани. Ме интересира сега, за да добијам извештај за рефундација, треба директно да закажам кај Јани и со резултатите од ноември да одам кај него, или треба претходно пак да испитувам нешто, и што?
Дирекно кај Јани за да ти ги пише во извештај за препорачана терапија за да можеш да рефундираш. Ако има потреба од нешто дополнително тој ќе те насочи. Ама да знаеш упат мораш да имаш, без тоа не може да ти даде извештај.
Здраво девојки,со генски мутации сум примам инекции од прв ден на позитивен тест.Меѓутоа неможам никаде да најдам клексан па ги зимам едни Enoxaparina Rovi. Матичната ми рече дека да ок замена.Кога бев во фонд да поднесам за рефундација жената на шалтер ми вика зашто сум ги примала тие биле нај чкарт инекции. Сега ова ми е на мисла малку и ме загрижува. Ваше мислење?
Сега сите ги нудат тие во замена на клексан и баш имам пријателка во аптека што ми чува и ми кажа дека се скроз исти со клексанот, засега уште имам залиха од клексани па после ќе се префрлам и јас на нив, баш имам доверба во пријателката и сигурна сум дека не ме лаже..
Јас мислам дека не сетрами нема мајками нема но јас имам за други незнам подалечни не сум разговарала
Мислев за прво колено, мајка, сестра, тетка... Дали си е индивидуално кај секој или ако има мајката ќе има и ќерката, или ако има сестра ти дали ќе имаш и ти...
И јас примам од истите по два дневно. Го прашав др Јани, дали смеам да боцкам ми рече слободно, истите се како клексан от. Така да слободно боцкај и уживај во бременоста.
Ако мајка ти и татко ти имаат хомозиготи за одреден ген и ти и сестра ти пр. Ќе ги имате истиот ген , ако мајка ти е хомозигот за одреден ген и двете ќе го имате тој ген за истиот ген ако кај таткото е хетерозигот(различен ) може и да не ви биде ист. Има различни комбинации.
Кој има денес термин на трансфузиологија нека јакне нерви, уште од сабајле им е паднат системот и е гунгула рачунајте цел ден ќе се касни. Јани ѕвер уште не му кажав ја он спомна ќе ти пишам едно 50-60 клексани па колку ќе најдеш ми вика земи си.
Zdravo devojki sakav da prasam dali znae nekoj dali dr.Ruse od 8mi septemvri e na rabota.. ne mozam nikako da go dobijam a mi treba izvestaj za kleksani Fala od napred