Генетски мутации

Discussion in 'Бременост' started by kikin, Jul 27, 2016.

1. Angella7

Angella7 Популарен член

Ќе можеш ли да ми објасниш подетално? Каде е тоа? Каков упат да барам поточно? И генетски мутации и тромбофилија и антитела и се испитуваат на едно место?

2. bella12

bella12 Популарен член

Да да ќе си ги испиташ сега кога не си бремена.
    Истите овие испитувања ги прават и во приватните лаборатории, ама ај што се поскапи туку ќе се погоди некој лев доктор што нема да ти ги признае резултатите бидејќи не се од МАНУ или трансфузиологија.

DaisyDoo and Angella7 like this.
  3. La-loca

La-loca Популарен член

Ќе го бараш проф Петличковски и ќе разговараш со него и ќе ти назначи што се треба да се испита. Одиш во бараката ќе ти објаснат која, земаат крв околу 2500 ден ќе ти наплатат ( во зависност од анализите) и чекаш рез за еден месец
    FEA898A0-BE29-473D-9BAE-C62604E2D163.png

DaisyDoo and Angella7 like this.
  4. Angella7

Angella7 Популарен член

Фала ти многу, ќе пробам вака.

5. DaisyDream

DaisyDream Популарен член

Devojki jas sum rh- (negativ). Sto da proveram?
    Vo MANU trombofilii ispitav, primam clexani i aspirin, i metil folat i metilkobalamin.
    Kaj Petlickovski bev, i proveruvav ova vo prilog. Drugo nesto treba li da proveram?

Attached Files:

6. Angella7

Angella7 Популарен член

Јас уште не сум седнала да видам што е што. Ми рекоа да проверам антитела во крвта да проверам тие ANA AFA и уште некое има. Тие биле поврзани со тоа што сум негативна крвна група. Генетски мутации, кариотип и двајцата и тромбофилија. Не сум отишла уште кај матичната, рече за се што може ќе ми даде упат.

DaisyDream likes this.
  7. strelec231992

strelec231992 Популарен член

Здраво девијки, дали може некој да ми каже дали и хемостаза и генетски мутации се испитуваат на исто место, односно на трансфузиологија или не? И дали освен таму може и на имунологија или во ману и двете? Ви благодарам

8. QueenQ

QueenQ Активен член

Генетски мутации може да си испиташ во МАНУ со упат од матичен гинеколог. Гужва нема воопшто, за 5 мин ќе завршиш работа а резултати за 10 работни дена. Јас испитав во Авицена но трансфузиологот не ги признаваше резултатите.

Angella7 likes this.
  9. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Многу убаво срочено. Иако не ми е јасно зошто и покрај нормалните наоди, колегата би штител со клексан. Како и да е, супер што наидов на линкот, ми се одговорија некои прашања. Фала le.soleil :)

Завршив јас работа на трансфузиологија. Сега ќе чекам резултати, две недели ми рекоа. Морам да ги искоментирам вработените, многу фини и пријатни и покрај гужвата.

le.soleil likes this.
  10. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Јас имам нормален наод на одредени гени и можеби немам реална потреба од Клексан. Ама откако му раскажав на др.Јани што ми се случи, он ми рече да беше мое дете јас би те заштитил со најмала доза Клексан во следна бременост. Осетив сигурност во доктрот и искрено после сѐ немам ништо против да примам Клексан зошто знам дека може само добро да ми донесе и да превенира.

Оф топик, тие што нарачувате од iHerb за колку време ви стигаат? Прв пат ќе нарачувам, до сега ми носеа од странство ама моментално немам кој. Ми вика estimated delivery jul 27 - aug 10. Изгледа добро се зезнав и ќе морам тука да ги плаќам повеќе од дупло. (facepalm)

Bebence29 and DaisyDoo like this.
  11. V.N.

V.N. Популарен член

Оф топик, тие што нарачувате од iHerb за колку време ви стигаат? Прв пат ќе нарачувам, до сега ми носеа од странство ама моментално немам кој. Ми вика estimated delivery jul 27 - aug 10. Изгледа добро се зезнав и ќе морам тука да ги плаќам повеќе од дупло. (facepalm)[/QUOTE]

Обично ми стигаат нарачките за 2 недели до 20 дена, независно што деливери датата е покасно

Bella_Stella likes this.
  12. Ano

Ano Форумски идол

Нарачка нарачана на 09.05, требаше да стигне крај на јуни, почеток на јули, а стигна на 31.05. И неколку пати до сега што сум нарачувала за околу 20 дена стигнувале. Само околу нг кога нарачував точно на последен ден стигна

Bella_Stella likes this.
  13. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Првиот пат кога порачав мене ми стигнаа за 2 недели, вториот пат мислеќи ќе ми стигнат исто брзо ми каснеа 2 месеци па во меѓувреме морав да се надополнам од тука.
    Мој совет нарачајте повеќе да имате резерви.

Bella_Stella likes this.
  14. Bella_Stella

Мене ми носеа и ради тоа немав проблем. Ама ете сега не си доаѓа во скоро време никој и малце направив превид. Нарачав од iHerb ама секако ќе морам да купам од тука дур да стигнат, тоа е.

15. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Почекај можи да стигнат за брзо, јас првиот пат бев изненадена неочекувано пребрзо ми стигнаа, затоа вториот пат си почекав:rofl:

Bella_Stella likes this.
  16. DaisyDream

DaisyDream Популарен член

Devojki vcera ogromna modrinka posle bockanje na kleksanot (10ti den otkako se bockam mi e). Sovet kako da ne mi se pravat? :D

17. Bebetoo

Bebetoo Популарен член

Хепатромбин маст мачкај редовно.

DaisyDream likes this.
  18. Bella_Stella

Јас уште не се боцкам ама гледав едно видео за правилно аплицирање и девојката баш рече за да не се прават модринки пред и после аплилација ладна облога да ставаш.

DaisyDream likes this.
  19. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Јас менував места на стомакот и најдов место на кое не ми се прават модринки. Пробај така или мачкај хепатромбин. Исто може коцка мраз да ставиш на местото после аплицирањето на клексанот.

DaisyDream likes this.
  20. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

А што порачувате од iHerb? Не сум во тек, а ме интересира...

@Angella7 што направи ти? Најде термин за трансфузиологија?