Пред бременост откако се видат мутации, Јани каже што треба да се прима од позитивен тест. Потоа секој месец ли се закажува кај него, и што всушност после се испитува димери и хемостаза, само тоа?
Зависи колкава количина ќе ти пише Јани во извептајот. Првиот пат имав 50, вториот 40. Си темпирам термин за наредна контрола врз основа на тоа до кога сум покриена. Првиот пат не испитував ништо, вториот ддмери и хемостаза. Сега во понеделник треба да одам пак, па ќе видиме дали пак ќе ми испитаа.
Дали редовно наогате клексани, јас денес едвај најдов неколку, по аптеките ми кажаа ретко добивале ги немале дури и замената. И така се ова ми е ново ме фркна паника уште толку. Од каде ги наогате, не сум од Скопје и овде нема баш којзнае колку аптеки ако има во Ск да дојдам од таму да земам. Дури и замената за клексан ги нема.
Јас си ги земам цело време од иста аптека,на почеток се јавував после ме научија,еднаш неделно земам 1 пакување,веќе и ми чуваат.
Овде ми кажаа дека ретко и добиваат, вика аптекарката дури се изненадив кога добив. Уште тоа фали и да нема, паника на највисоко
Не можеш да се договориш да ти нарачуваат. Веќе 3 месеци боцкам и не сум имала проблем со наоѓање терапија. 90 од времето клексан наоѓам, а кога нема обавезно има од замената. Или во краен случај да им пишеш на аннифарм дали они праќаат (сепак е лек). Инаку имаат достава, а и они скоро секогаш имаат.
Дали е ок да ги мешаш инекциите, јас се боцкам со замената од почетокот зошто неможев да најдам клексан.Сега некогаш има во аптекиве клексан ама пак ја земам замената, незнам дали е смеат да се мешаат, некој ми спомна дека клексаните сепак бил по ок и по добар.
Составот е ист, фирмата е различна па затоа и називот е различен. Исто делуваат и затоа не е проблем да се мешаат.
Не гледам дека би можело да има проблем. Лекот е ист, само фирмата и името се различни. И јас првиот пат изреагирав, ама аптекарката ме убеди дека нема никаков проблем.
Јас денеска земав од аптека еликсир во Струмица они имаат нон стоп клексани мене ми требаа пред операцијата сега од хернија ќе ме оперираат и превентивно заради мутации мора да примам клексани
Пред операции имаат ли врска и мутациите? Јас со ова ептен сум не запознаена. Искрено и се плашам што се треба да знам за нив
Клексан секогаш во исто време ли се прима, има штета некогаш ако е некој саат покасно од претходниот ден?
Некогаш се случува да не можам да се боцнам во истиот саат и сум закаснувала со саат до два најмногу. Ама само кога не сум во можност инаку редовно се боцкам во истиот саат До сега немам проблем а на почеток секундата сум ја цепела
Мене ми е проблем што маж ми ме боцка, јас не смеам сама, а некогаш е на пат, сама мислам дека никогаш нема да пробам
Сум прашувала медицинско лице за ова и ми кажа дека до 15 мин исто како да не касниш ама и пола саат не е страшно. Мене еднаш ми се деси цел саат да се заборавам а иначе во исто време треба секоја ден
Ааа експерт сум станала јас, вадам иглата и кај што ќе се најдам фаќам боцкам, пробај преплаши се само поради тоа јас сама се боцкам не може никој да е достапен цело време да ме боцка.
Јас гледам да е во исто време , се дешавало и саат два порано или покасно ако имам нешто обврски или не сум дома.До сега све било во ред фала богу. Знам дека од кога ќе се боцнеш инекцијата има дејство 12 саати. Јас се боцкам еднаш дневно и преку ден пијам аспирини.