На исто сум и јас. Земав 10 сега без рефундирање и сакав во понеделник да одам за да ми препишат на трансфузиологија. Јани мислам дека после 15 се враќа, така прочитав на форумов во некоја тема. Јас ќе одам да си ја пробам среќата па ќе видиме што ќе биде. Ако не пак на приватно ќе ги земам.
За жал моето искуство е такво какво што ти пишав. И термин, и извештај и историја имам, и скратени времиеа на коагулациј и покрај терапија на последна контрола и замената не ми пиша. Ако ти се ризикува пробај си ка среќата, ако не мислам дека на ГАК посигурно е да завршиш работа
мат.гинеколог вели дека не може да даде упат за трансфузиологија.. од скоро само упат за лабораторија можеле да издаваат. додека пак, мат.општ лекар, ми вика тоа мораш со гинекологот, тој да ти даде упат.... ... на вас кој ви дава упат за на трансфузиологија?
Успеав да дознаам дека не препишувале клексани за трудници на трансфузиологија. Барем не во моментов. Без разлика дали имате извештај праќаат на ГАК. Чисто информативно ако му послужи ова на некој. Инаку сега за на ГАК ми треба упат од матичен гинеколог за да ми дадат таму клексани? Или само со извештајот од трансфузиолог одам таму?
За лабораторија земав од гинеколог, мислев дека од таму треба да земам и за на трансфузиолог ама не можеле да ми дадат ако не сум трудница. Земав од општ матичен со шифра D77 други крвни нарушувања, нешто така беше.
Еве да ви потврдам дека на трансфузиологија не даваат клексани за трудници, препраќаат на ГАК. Од искуство ова, вчера бев и не завршив работа.
Како така бе? Што им е? Матичната ми кажуваше дека по нивна иницијатива почнале на времето со трудници и сеа коа виделе куп работа им се отворило ајде на ГАК! Срамота , срамота А Јани кога се враќа Сестра ми има термин, штом така ич да не оди Која му е замена?
Др. Кочо му е замена. И ние не знаеме кога се враќа ама едвај чекаме да се врати. Само што ќе правиме ако не препишуваат клексани?
Тешко нас ако не препишуваат клексани колку не има само, што по два треба да примаат до крај. Финасиски ќе колабиреме по 500 денари на ден, ако не ги покачат и нив како што тргнало.
Ми кажаа дека Јани ќе се врати после 15 август. Докторката што ме прими ми кажа дека они како трансфузиолози не работат со трудници не е нивна надлежност и веќе немало да не примат да си одиме на ГАК, тоа што Јани се занимава со трудници било негова волја.
За жал ако не е Јани таму нема да заврши. Јас сабајле со извештајот од трансфузиологија (каде немаше препишана терапија) морав да одам на ГАК за да ми дадат извештај за рефундација. А извештајот од ГАК, се надевам во фондот нема да прават проблем.
А прегледуваат на ГАК? Каде треба да оди , т.е оди прво на трансфузија и они ја праќаат со резултатите како што разбрав?