1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Генетски мутации

Дискусија во 'Бременост' започната од kikin, 27 јули 2016.

1. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    6.846
    Допаѓања:
    19.414
    Да и јас ќе земам после на приватно дур да дојдам до извештај. Значи мора да се оди до ГАК, не можам од тука да завршам работа.. Како гласи упатот за ГАК што го зимаш од матичната и дали може да ми издаде извештај за повеќе клексани зошто не сум од Скопје, па да не доаѓам секој месец? Сигурно и јас ќе имам модринки, да се чукнам малце одма ми излегува.. ама тоа е споредно во случајов.

На Thinkerbell. му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    8.951
    Допаѓања:
    40.197
    Замоли ама тешко. На сите што јас занм по 30 им пишуваат на ГАК. Јас се надевам сега на 15.08 имам термин кај Јани да се врати и дека он пак ќе ми пише за повеќе за да не трчам секој месец.

На Bella_Stella и Thinkerbell. им се допаѓа ова.
  3. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.268
    Допаѓања:
    2.798
    Да и јас сум со таква кожа затоа и излегуваат. Најубаво да ја прашаш тогаш матичната. Може за други градови таму даваат извештаи, може не мораш до Скопје. Знам дека Јани на трансфузиологија бил единствениот што давал извештаи за клексани на трудници и тоа за подолг период. Ама сега е на боледување (мислам до 15), а кога ќе се врати не знам како ќе биде. Мене експлицитно ми кажаа на трансфузиологија со врски, не даваме тука клексани за бремени мора на Гак. А на Гак даваат за жал помали количини. Шифрата на упатот не ја памтам, знам само дека беше приоритетен и немаше врска со клексани, нешто универзално беше, тоа матичната твоја веројатно ќе знае

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.827
    Допаѓања:
    11.745
    Ќе ти даде. Ако не сака да ти даде, инсистирај.

5. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.424
    Допаѓања:
    10.465
    Дали со покриена терапија пак кај некои има негативен исход?
    Кај мене пак во тој правец ми оди работата, претходно неразвивање на плод и сега, покриена со терапија од почеток и пак исти проблем.
    Што уште да се испита, или од витамини што уште е потребно?

6. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.827
    Допаѓања:
    11.745
    Може ти треба појака терапија. Д димери и хемостаза како се? Протоци? Што велат лекарите?

7. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.829
    @anggell Од три ембриотрансфери, првиот ми заврши без имплантација, вториот со биохемиска бременост, третиот со missed abortus во деветта недела. За сите три бев покриена и со клексани и со аспирин уште пред трансфер, секој ден. За третиот примав по два клексана на ден и пак изгубивме срцева акција.

Најчесто причината за вакви исходи е грешка во генетската структура на самиот ембрион, односно абнормалниот број на хромозоми. Тоа антикоагулантна терапија не го решава. Препорака од мене ако е повторувачки спонтан да направиш и дијагностичка хистероскопија и да испиташ имунолошки фактори. Евентуално партнерот да направи спермограм.

Жал ми е што ти се повторува, и те разбирам комплетно, been there, done that. Ама ќе се поклопат коцките еден ден, само храбро.

Последна измена: 6 август 2022
    На anggell му/ѝ се допаѓа ова.
  8. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.424
    Допаѓања:
    10.465
    На почеток на бременост сум, во ред ми се. Велат поради мутациите.

9. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.827
    Допаѓања:
    11.745
    Можеби се работи за нешто друго, пренатален си правела или уште е рано?

10. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.424
    Допаѓања:
    10.465
    Рано е уште, чекавме срцева акција ама сеуште нема 6+, според циклус 7+, мали димензии, вчера имав бледо кафеав исцедок, денес светло розе а во матка немам крварење.
    Искрено и јас не знам, докторката не е сеуште сигурна затоа што прв пат ме гледа со нејно ехо па се мисли да нема разлика во ехо во димензии. За исцедокот ми рече да прекинам клексан и аспирин.

11. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.827
    Допаѓања:
    11.745
    Јас кога на почеток имав крварење првиот пат не ми прекинаа клексани и аспирин ради мутациите само ми појачаа утрогестан. Второто крварење беше пообилно, имаше кафен исцедок ама и крв, тогаш ми прекинаа аспирин само. Само што ми се смири крварењето пак ми го вклучија и аспиринот, клексани примав цело време без исклучок.
    Консултирај и друг доктор, не само матичен ама во овој случај може да не се работи за мутациите, туку едноставно за некоја генетска аномалија на ембрионот.
    Се надевам ќе имаш добар исход, не губи надеж(fingers)

На Lolipop1983 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.424
    Допаѓања:
    10.465
    Не ми е матична оваа докторка, на приватно одам, ама па втор пат слично ми се дешава, цела сум прашалници,плус со терапија и витамини, стварно не знам.

13. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.827
    Допаѓања:
    11.745
    Те разбирам апсолутно, тешко ти е. Сепак побарај второ-трето мислење од гинеколог и паралелно од трансфузиолог. Сопругот има правено спермограм претходно?

14. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.424
    Допаѓања:
    10.465
    Нема правено.
    Имам родено детенце, имав нормална школска прва бременост. Колку ти траеше исцедокот денови?

15. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.827
    Допаѓања:
    11.745
    @anggell Првиот пат околу 3 дена. Вториот пат скоро една недела ама првиот ден беше обилно и како неконтролирано мокрење. Потоа и трет пат ми се појави бледо кафен исцедок и траеше околу 4-5 дена мислам

16. Angella7

Angella7 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2021
    Пораки:
    1.767
    Допаѓања:
    3.278
    Хистероскопија е детален преглед на матката нели? На 4D ме гледаше и рече матката е перфектна и тука нема проблем. Овие имунолошки фактори што се? И јас слично како @anggell еден ембрион развиен до 6мм без срцева и една моларна. Испитав мутации, кариотип, торч, автоантитела, лупус, хемостаза и се тоа е добро. Страв ми е пак да пробам.

17. ladystardust

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.829
    Хистероскопија е панорамски преглед на матката внатрешно, преку грлото, со помош на хистероскоп. Се прави под генерална анестезија и единствено на тој начин може комплетно да се визуелизира шуплината на матката. Доколку има нешто, се отстранува. На 4D не се гледаат секогаш сите промени што може да се присутни внатре во матката, зашто некои може да се милиметарски (супсептуми, минијатурни прегради и миоми и сл.), а и оној кој гледа на ехо треба да биде многу искусен дијагностичар за да ги примети, не сите гинеколози се доволно добри за ова. Но, во твојот случај претпоставувам дека тоа е во ред, како што и покажува ехото, зашто моларна бременост и ембрион без срцева акција најчесто се последица на генетски аномалии во структурата.

Под имунолошки фактори мислам на автоимуни заболувања за кои прв индикатор се покачени антитела (Хашимото, антифосфолипиден синдром, системски еритоматозен лупус, ревматоиден астритис и други) . И да, тие се прават на Институт за имунологија и хумана генетика. Ти си направила скоро сѐ од испитувања, доколку хормоните ти се во ред, останува ако сакаш да провериш уште витамин Д (што е исто хормон). Оптимално ниво е неопходно за зачнување и одржување на бременоста, а повеќето сме со инсуфициенција и мораме да го суплементираме. Можеби и еден спермограм со спермокултура да направи партнерот доколку не направил, чисто да се исклучи некаков дефект во сперматозоидите или некаква бактерија.

Разбирам дека ти е страв да пробаш, после толку порази, не знам ни самата од каде собирав сила за да продолжам. Ама баш од овој поглед дека си испитала скоро сѐ, проблем никаков нема, матката ти е рецептивна, останува следен пат сите коцски да се поклопат и да си родиш здраво дете.

На L*G, Lolipop1983, Bella_Stella и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.424
    Допаѓања:
    10.465
    Јас веќе ништо не разбирам, кај скоро сите клексан и аспирин помага кај мене ете нема таков ефект. Не знам што да кажам
    А какво е тоа испитување хомоцистеин?
    Сега ке одам сите витамини да ги испитам, веќе преку глава ми е, да видам до кај сум, докторката вика уште витамин Е да ми уфрли нема друго што. Штета што Јани е на боледување нема ни кој да прашам што и како.

19. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.827
    Допаѓања:
    11.745
    @anggell Проверете спермограм кај сопругот, можно е да не е до тебе проблемот, може да има дефект на сперматозоидите кај сопругот и тоа да прави проблем.

20. ladystardust

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.829
    Па ти пишав погоре, дека имав три ин неуспешни витро процедури, во текот на сите три бев покриена и со клексан и аспирин и бев под надзор на трансфузиолог со проверка на д-димери и хемостаза, трите имаа лош завршеток. Клексан и аспирин не можат да помогнат онаму каде што проблемот е друг, а при спонтани абортуси, отсуство или престанок на срцева акција, заостанок во развојот на плодот и слично најчесто проблемот е во самиот ембрион. Ти дадов предлози што следни чекори можеш да преземеш, ако сте спремни. Тромбофилија е едно минијатурно делче во мозаикот, постојат многу други дијагнози и состојби што доведуваат до несакани исходи.