1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Генетски мутации

Дискусија во 'Бременост' започната од kikin, 27 јули 2016.

1. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.424
    Допаѓања:
    10.465
    Извини сега те прочитав.
    Да скоро се испитав, матката неколку пати од повеќе доктори прегледана супер е, она што кажав испитано супер, д витамин користам веке 2,3 години ама сепак ќе испитам.
    Инаку јас имам прва бременост успешна син ми е веќе дечко :inlove:
    И покрај порази не се откажувам какво откажување, мора сите да се бориме.
    Животот никој не мази, кај никој нема совршенство, некогаш потешко, полесно, тоа е.

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  2. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.829
    Постои нешто што се вика секундарен инфертилитет и е многу честа појава. Тоа значи проблеми со зачнување или со изнесување на бременост до крај после успешна бременост. Имунолошки фактори и автоимуни состојби, спермограм, механички проблеми со матка, хормонален статус се променливи работи кои можат понатаму во животот да бидат тригерирани и да се појават иако претходно ги немало.

Јас стојам на тоа дека после два спонтани абортуси препорачливо е да направиш дијагностичка хистероскопија и имунолошки испитувања, или евентуално, ако неќеш директно на тоа, бар да отидеш кај специјалист за неплодност убаво да те види на ехо и да ти даде совет што да правиш. На матичен јас лично не верувам кога ќе ми каже дека нешто е добро, зашто така изгубив години слушајќи го својот матичен дека сѐ е супер и дека нема пречка за бременост, ама кога отидов кај специјалист и започнав со испитувања и процедури испадна дека не било баш така, добив дури 3-4 дијагнози што се врзуваат со неплодност.

На H.VAGA, Lolipop1983 и anggell им се допаѓа ова.
  3. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.424
    Допаѓања:
    10.465
    Точно дека се се менува, ама сите испитувања ми се од пред 3,4 месеци.

Мене уште од првата бременост, ми ги води докторка стручна за неплодност, таа повеќе ја работи таа проблематика, ја избрав затоа што е добра како доктор, инаку матичните знаеме сите дека се најмногу за општа состојба и упути да ни даваат, не можам баш да се потпрам на мојата матична за жал.

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Angella7

Angella7 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2021
    Пораки:
    1.767
    Допаѓања:
    3.278
    Витамин Д и хомоцистеинот исто ми се добри, а и овие што ги наброја на имунологија ги имам испитано. Матката ми ја гледаше Хаџи Лега во New born. Ако имаш да ми предложиш друг доктор, ќе одам. Маж ми има само спермограм кој е исто така добар.
    @anggell еве прочитај за хомоцистеинот. https://mk.koshachek.com/articles/homocistein-golemi-prichini-simptomi-golemi.html

На anggell му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Тина 36

Тина 36 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    118
    Да, и мене ми се случи истото. Првата бременост ми беше одлична, родив здраво бебе, без да знам дека имам мутации. По тоа следуваа два спонтани, без терапија. Ми велеа природна селекција, бидејќи веќе имав родено.
    За следната бременот, по утврдените мутации бев кај доктор Јани, со терапија, клексан, аспирин 100 секој втор ден и метилирана фолна и Б12. За жал, како и претходните два спонтани, и последниот заврши со запирање на срцето во 9-тата недела.

6. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.200
    Ogtt test so insulinemija imas li napraveno I vitamin d imas li ispitano I ne se pie samo metilfolat tuku vitamin b12 vo forma na metilkobalomin ne vo forma na cijanokobalomin kleksani primase li vo bremenosta sega I antitpo I antitg imas li ispitano

7. Тина 36

Тина 36 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    118

Прикачени фајлови:

8. Тина 36

Тина 36 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    118
    Испитав се што ми посочија досега, и тоа неколку пати хормони се во ред, ова што е во прилог на сликата, торч... Мислам дека не ми се испитани останатите што ги имаш набројано. Инаку примав клексан декој ден, и покрај уредни Димери, аспирин 100, метилирана фолна и Б12 Меthylcobalamin

9. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.200
    Ispitaj gi I niv a za torch jas nikogas ne ispitav torch za tie 13 god kolku se borevme so neplodnost I neznam da gi procitam rez a ocigledno imas mutacija na mthfr stom ja primas taa terapija a mthfr se povrzuva so insulinska rezistencija I hasimotov sindrom I treba da si odes na endokrinologija tamu pravat najtocni ogtt testovi so insulinemija I ispituvaat antitpo I antitg I treba da napraves detoksikacija na organizamot oti kaj nas so mthfr tesko se ciste organizamot od otrovi da pies so sovet od dr spirulina I da jades po 10 zrna aronija nautro na gladno I ako nemas histeroskopija napraveno napravi si

10. Тина 36

Тина 36 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    118
    Ти благодарам многу. Докториве најчесто креваат раменици, па затоа сум сигурна дека тука повеќе можеме да си помогнеме и насочиме, секој преку лични искуства.

На anggell и Meckicja им се допаѓа ова.
  11. snegce

snegce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2010
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    561
    Мајки, дали некоја од вас го има правено Нова тестот на Гинекаликс? Како сте задоволни? Не знаев каде да го поставам прашањето, доколку не е за овде, преместете...

12. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    6.846
    Допаѓања:
    19.424
  13. Makii345

Makii345 Активен член

Се зачлени на:
    9 август 2022
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    9
    Zdravo devojki sakam da prasam vo vrska so mutaciite dali moze da se zapocne postapkata za ivf

14. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.424
    Допаѓања:
    10.465
    Ако те разбрав добро, дали со мутации можеш да почнеш со ivf?
    Мутации скоро сите имаме, и тие не се пречка за да започнеш со постапката, секако ќе си бидеш покриена со терапија.

15. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.035
    Допаѓања:
    167.210
    Нормално дека Да.
    Само треба да ти одредат доза на метил фолати и антикоагуланти

16. Тина 36

Тина 36 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    118
    Дали, некоја од вас, покрај стандардната терапија од клексани, аспирин 100, метилирана фолна и Б12, примал и Метформин?

17. snegce

snegce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2010
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    561
  18. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.200
    Da jas piev I metformin do 30 ned od bremenosta

На Тина 36 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    6.846
    Допаѓања:
    19.424
    Јас пијам Метформин. Го пиев пред бременоста и ќе продолжам да го пијам зависно до кога ќе одреди докторката дека има потреба.
    Тогаш можеби подобро е да пробате во темите за дете, ќе се најде веројатно некоја мајка со искуство.

На Тина 36 и snegce им се допаѓа ова.
  20. Тина 36

Тина 36 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    118
    Дали имаше утврдена некоја дијагноза поврзана со хормонот инсулин, шеќерот... Зошто мене вредностите не ми се покачени, но Ложанковски велеше дека можно е исхраната на плодот да запира поради некои случувања со шеќерот, па ми препорача.