Девојки здраво, Резултатите за генетски мутации и тромбофилија на трансфузиологија отприлика за колку време се готови? Ми рекоа за две недели кога се боцнав
А која доза ти е препорачана? Имаш мутации? Генерално без индикација 400 ие е доволно. Дури и за мутации не сите примаат големи дози. Мене препорачана доза од трансфузиолог ми е 600 ие метилфолат и 4,5 мцг метил б12, за разлика од други кои по препорака на трансфузиолог примаат по 1000 мцг. Без паника секако подобро помала доза отколку ич.
Девојки, дали овој месец ако ни е неуспешен за бременост треба да го пијам аспиринот за време на менструацијата додека ми трае и после пак да почнам или воопшто да не прекинам? Вие како правевте?
За 2 недели точни ги земав јас Можи и порано биле готови ама не отидов порано за да не ме вратат ако не се готови, ама ако добро се сеќавам има членки што ги земале за 10 дена
Мајки знам дека ве има доста со генетски мутации Керка ми е мала има 7 години и од 3години после операција е на терапија Синтром за коагулација на крвта Има 3 генетски мутации две хетерозиготства и едно хемозиготство Ја водеа како тромбофилија искрено и не ми беше добро објаснето Секоја недела после операција и испитуваа д-димери и примаше клексани 2 месеци се додека не и беа добри и потоа ја префрлија на орална терапија т.е Синтром Од тогаш еднаш месечно и испитуваа ИНР и и одредуваа терапија Пред пола година се преселивме во Германија чекавме долго за термин и денес се јави докторката која рече дека керка ми е потполно здрава дека има генетски мутации но дека нема никаква тромбофилија и може одма да се прекинат апчињата и плус б12 пиеше исто и тие да се прекинат Јас сум премногу загрижена Во Мк ми рекоа дека има пребрза коагулација на крвта овде друго,јас сум премногу загрижена незнам што да правам Дали некоја имала некој сличен случај како е најправилно да постапам јас незнам
Здраво, дали некоја меѓу нас е хетерозигот на FGB и MTHFR комбиниран хетерозогот на двата гена? Саиам малку да се консултирам... поздрав
Денес бев кај Јани, вие што имате упати искрено џабе е одењето, не сакаше ниту мислење да даде, им било забрането. Ми вели не е моја приватна ординација, консултирај се со гинеколог, викам нели треба афа, лупус нешто да испитам, не можам вика, не можам оди кај гинеколог на клиника, ми забранија. Викам барем кажете дали и нареден пат со клексани да бидам, само тоа ми одговори. Се пренервирав значи Толкав пат минам и за ништо. Еве зошто одиме по приватните врати, од мака не од премногу пари, лудница ни го направија здравството
Исто...исто... бев минатата недела. Забрането било од минатиот месец било каква консултација.. Му викам треба аспирин пред планирање следна, треба метилфолат? Не знам, тоа гинекологот ќе каже. Нас ни е забрането ка жауваме, се лутат колегите гинеколози ако даваме терапија
И сега не знам што да правам, јас пак ќе се вратам кај трансфузиологот во Систина, што може гинеколог да ми каже за мутации и тромбофилија? Ти што реши, каде ќе одиш?
Во право си.. треба трансфузиолог, што ќе каже гинеколог... Јас сега барам матичен гинеколог да аменам.. На приватен трансфузиолог не сум била досега.. кај кој одиш во Систина? Запознаен/на е со вакви случаеви?
Што им е бре? Од кога ова сега? Јас минатиот понеделник бев и ми дади терапија, што е ова менување секој ден? Ќе не излудат на крајот значи, катастрофа ни е здравството . Кога веќе ни Јани нема да пиши терапија, каде ќе одеме?
Јани не пишува терапија уште од пред 2 месеци и повеќе. Мислев барем мислење дека дава ама сега и тоа изгледа им забраниле. Знам мене не ми препиша клексани само ми ја потврди терапијата од пред тоа што ми ја имаше дадено. За терапија на ГАК одам. Е сега наредна недела ќе испитувам хемостаза и димери и со резултати од нив после не знам кај да одам