За мутации - хетерозигот на FGB и MTHFR комбиниран хетерозогот на двата гена колкава доза се препорачува? Јас земам Novalac prenatal има активна фолна киселина, на препорака на гинекологот уште пред да испитам мутации.. ама за метил фолат не знам?
Сите со мутации сме со метилирана фолна и метилирана б12, само сепак со стручен доктор консултирај и за дозата.
Не е ништо страшно. Почни си сега да примаш соодветната доза и се ќе биде во ред. Јас во првата бреженост не ни знањв дека имам мутации па се помина во најдобар ред. Веќе ти пишале, трансфузиолог треба да ти каже. Мене за моите мутации ми кажа прегнатол да пијам, а во нив има 600 ие метилирана фолна и 4,5мцг метилиран б12. Трансфузиологот ми кажа дека за мооте мутации воопшто нема потреба големи дози, само клексан секо. На други препишуваат дози 1000 метил фолат, 1000 мерил б12.
Здраво жени , бремена сум со инвитро и со мутации Mthfr хомозигот,примам клексани пишани од ивф доктор. 3 месеци ги купувам приватно и ајде се решив за рефундирање,земав упат бев денес на ГАК со сите претходни дијагнози и Извештаи. Ме интересира членки што идат исто на ГАК за реф. Дали ви прават проблеми за пишување извештај, дали ви прават преглед и сл.?
Скоро сите тука сме слични мутации. Терапијата ја одредува трансфузиолог ама најчесто е метил фолат,метил б12, аспирин и клексан
Mene denes lom me.napravia vo GAK, zosto primam kleksani so mutacija sum, pa krvarenja vo mozokot ke si napravam, pa bremenosta ne mi zavisi od kleksani i aspirini. Uste sum pod stres i nemozam da se stabiliziram. Sto doktorka bese ova neznam
Bev za izvestaj za kleksani ,so invitro sum bremena 3ti mesec i gi primam. Se pogodi edna dr.Marija mislam i ..
Не разбирам зошто така ти кажала. Од онака или некој резултат ти прочита па така рече? Ако имаш индикации за клексани, односно препорака од трансфузиолог после испитани мутации си ги примаш. Се прави и испитување за хемостаза и димери за да се види и тое резултати какви се. Јас така знам. И дп сега што сум одела на ГАК, без проблем ми давале извештај.
Da, ne gi slusas tie na GAK i da si primas kleksan. Poradi vakvi neuki I nedovolna doza na kleksan, a sum so mutacii pri prvata bremenost, plodot zastana vo razvoj. Ee od takvi strucnaci
Не можете да давате вакви совети, не ги слушај тие од ГАК. Не знаеме каква била ситуацијата ама не секоја од нас има индикација за клексани дури и да има мутации.
I pokraj prilozen izvestaj od transfuzilog i invitor doktorot,deka mora cela bremenost da se primaat "taa" ne sakaese ni da gi vidi i bese dosta drska i neprofesionalna. Ama sepak na kraj pisa izvestaj za 30dena so izgovor deka utre ke sum otisla tamu i drug doktor ke mk odobirl.
Едно е непрофесионално однесување а друго е делење совети да не се слушаат докторите. Инаку не разбрав како утре ќе одиш кај друг доктор да ти одобри?