I mene nikoj ne mi kaza da pijam vit b12 metilkobalomin samo Dr trajkov mi rece da zemam vit b12 no ne mi kaza vo kakva forma
Минатата недела бев кај д-р Трајков, и исто така ми рече да си пијам обични и фолна и Б12. МТХФР хомозигот сум. Но, во моментов почнав со метилирана фолна, а кога ќе набавам Б 12 метилиран, и тој ќе го пијам така.
Ако треба да пиеме метилиран б 12 сигурна сум дека трансфузиологот ќе каже. Е сега тој доктор Трајков ваљда муе пракса да кажува на сите за б12. Јас си пијам тоа што ми кажале ништо повеќе. @PeachGirl Матичната моја со конслутација со трасфузиолог ми ги напиша вигантолот капки.
@PeachGirl мене ми рекоа да ја пијам терапијата (аспирин,фолна),3 мес пред бременост... ама не испадна толку туку цела година пред да забременам
Mislam deka ako nemate B12 metiliran, najdobro e vo spej, mene taka mi preporacaa, odnosno nikoj ne mi preporaca B12 metiliran, tuku toj vo sprej. Jas koga imam i metiliran koristam, mislam deka nema steta.
Заборавив да допишам дека го прашав трансфузиологот дали освен метилирана фолна треба и друг витамин да пијам преработен, ми одговори само фолна. А во терапија ми се вклучени: фолна, Б6 и Б12..
Odat zaedno zatoa ti se vkluceni vo terapijata , vit b12 ucestvuva ako ne se lazam vo procesot na metilacijata na folnata kis
Девојки од која аптека ги набавувате апчињата во Бг и од кој град ? Нарачувам веќе по неколку луѓе и во аптеките им кажуваат дека требало прво да се порачат ги немат во продажба.. Ме интересира исто дали испитувавте недостиг на фолна , б12, б6 пред да ги примате ? Јас имам покачен хомоцистеин но сите Б витамини ми се со нормални вредности исто и Д витаминот.
@monik55 читни за мутации и зошто е неопходен Б12. Не е измиалица на Трајков. Башка трајков е трансфузиолог со втора специјализација имунологија и хумана генетика.
Девојки, се ми е измешано...овде читам дека некои од вас пиеле и аспирин и фолна пред бременост, а мојов гинеколог ми вика само фолна...Што да правам сега? хелп
Sakam da ve prasam, dali vo Mk pravite ispituvanje za cisticna fibroza vo tekot na bremenosta, t.e. vo pocetokot na bremenost ?
Здраво девојки, имам едно прашање за оние што правеле Кариотип. Дали треба на гладно да се прави, и бидејќи на Гак ќе правиме, каде поточно се прави, долу во лабараторија или? Само се зема крв од вена нели. Благодарам многу, и среќно на сите
Vo mk neznam dali go pravat ova no znam oti vo new born klinik pravea na edna mislam oti bese nositel na gen za cisticna fibroza pgd i pravea I rodi zdravo bebce
Не мора на гладно, се зема крв од вена, долу земаат во една просторија ко амбуланта, не беше лабораторија, на приземје мислам дека беше. Среќно и на тебе
@Talesia , минтиот месец правевме Кариотип на ГАК. Немора гладни/жедни да сте. Чини вкупно 1400 денари, и ви земаат крв во просторијата за ЦТГ што е, спроти лабораторијата кадешто се проверуваат хормони.
Здраво,после подолго време пак ве читам.Залихите од бугарскиот метилфолат ми се при крај па сакав да ве прашам дали можеби веќе го има и во МК? Прочитав во предходните страници дека метилираниот Б12 го наоѓате во Струмица.Може ли да ми пуштите слика од пакувањето? Поз.
А дали е точно дека метилфолатот мора прво да се порача онлајн, па да се земе од аптека? Или може директно од аптека?