1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Генетски мутации

Дискусија во 'Бременост' започната од kikin, 27 јули 2016.

1. Тина 36

Тина 36 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    118
    Јас еднаш месечно ги испитувам димерите и хемостазата, матичната ми дава упат за Трансфузиологија, со термин, и таму се завршува брзо и е бесплатно.

2. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    874
    Допаѓања:
    1.102
    Ама никој не ми кажал да правам. Матичниот ми даде еднаш во прво тромесечие беше ок. После ме прати кај Јани, тој не ми ни спомна за крвна слика, дирекно ми препиша клексани. Си помислив дека со тромбофилија тоа е тоа, нема што да се испита хемостаза. Мислите сепак дека треба да се испита? Некој со тромбофилија има да сподели искуство?

3. Тина 36

Тина 36 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    118
    Инаку и јас имам слична приказна како тебе. Прва успешна бременост, без никаков проблем или терапија, а следните три, сите завршуваа во 9 недела. Имаше срце и потоа престануваше развојот и срцето. Јани сметаше дека проблем е вродената тромбофилија, ( која е во поблага форма, наследена од едниот родител), но третиот пат и покрај клексаните пак ми се случи истото. Останатите сите креваа раменици, а сега повеќето одат на теза дека не е до тромбофилијата, туку дека материјалот не бил добар и дека треба да испитам кариотип. Но сега, за среќа, се е во ред, стигнав до 17 недела. Не знам дали има некаква врска ама покарај метилираната фолна, Б12, клексаните, и аспирин 100 секој втор ден, пијам и Метформин по препорака на Ложанковски. Немам проблем со шеќер или и инсулин, но вели дека давал позитивни ефекти, а во секој случај не штети.

На Nala37 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.200
    Jas sakam da prasam dali vie sto imate vrodena trombofilija gi imate testirano I decata za vrodena trombofilija prasuvam oti nekni imase nekni eden takov post na fb a I jas imam vrodena trombofilija

5. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.827
    Допаѓања:
    11.745
    За колку време ти препиша клексани? Обично кога ќе ти заврши дозата што ти ја препишал одиш на контрола и ти прави крвна слика со д димери и хемостаза. Хемостазата е многу битна за да се види дали терапијата што ја дале е доволна или има потреба од корекција.

6. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    874
    Допаѓања:
    1.102
    Мило ми е што е се во ред, така и ќе биде до крај:inlove: кај мене воопшто немаше срцева реакција во претходните бремености.
    За 3 месеци ми е препишана терапијата. Па се надевам дека ќе испита и според тоа ќе каже дали продолжуваме или не. Потајно се надевам да ми ги прекине но ќе видиме како ќе треба.

@Meckicja немам тестирано дете. Не знам зошто би. Има некое објаснување или?

На Тина 36 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.827
    Допаѓања:
    11.745
    Ако си со мутации не ги прекинува само контролира дали дозата е доволна и дали треба нешто да се додаде/одземе. Важно му е да знае и како се развива бебето според ехо, дали се протоците и постелката во ред.

8. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    874
    Допаѓања:
    1.102
    Има мутации но ништо страшно рекоа сите доктори што ги видоа резултатите. Тромбофилијата била по загрижувачка. Следна недела сум на втор скрининг па се надевам ќе видиме што како е :) ќе боцкаме клексани, уште да се наоѓаат лесно арно ќе биде.

На Iris-1234 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.429
    Допаѓања:
    10.471
    @Nala37 Извини може и си пишала, со клексан имаше спонтан?
    Прашувам зашто јас вториот пат и со клексан не успеав.

10. Bebetoo

Bebetoo Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.135
    Допаѓања:
    2.748
    Извини ќе упаднам, по еден клексан на ден примаше и имаше спонтан? Имам познаничка неколку бремености неуспешни со по еден клексан, последна успешна со по два клексани. Матичната моја ги води поризичните бремености исклучиво со два клексани и ништо подолу без разлика на ддимерите и хемостазата. Исто и јас имав успешна бременост со два клексани на ден, така ме водеше поризична бидеќи имав две неуспешни бремености позади. Јани баш добро ми ја познава матичната и за нејзиниот став за два клексани кај поризичните кажува дека оди на најсигурната варијанта.

11. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.429
    Допаѓања:
    10.471
    Да, со по еден одев.
    Јани кога последно бев, нели сега ни мислење не дава, рече накратко може два треба да примаш на ден и на тоа остана. Искрено не знам што да правам, има ли несакани последици од клексан?
    Од тоа ми е страв, немој нешто да има негативен ефект. Уште еднаш ќе се консултирам со Нино од Систина, само да се спремам психички :sweat:

12. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.827
    Допаѓања:
    11.745
    Па генетските мутации се тие што одредуваат дали имаш тромбофилија. Инаку, клексаните се дефицитарни ама има еноксапарини, иста генерика се и слободно може да земаш од нив.

На teodorabella му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Bebetoo

Bebetoo Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2020
    Пораки:
    1.135
    Допаѓања:
    2.748
    Ох не знам како е кај Јани сега, од летото не сум била. Никакви несакани ефекти нема, еве јас примав од почеток до крај и родив здраво бебе. Матичната пак ќе речам согласна ми е дека со еден немаше да успеам. Освен финансиски што е стварно тешко и ова пронаоѓањево со клексани што читам дека се дефицит друго нема, се плус ти е предност. Метилфолат, б12, аспирин преку еден ден, два клексани, прегнатол, вит ц и што уште не пиев…

На anggell му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Suze18992

Suze18992 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.121
    Допаѓања:
    1.594
    Детето ги носи гените од родителите, ако имаш хомозиготни мутации сигурно и тоа ќе има дали хетеро или хомозиготно во зависност од гените на другиот родител.
    Здравје боже да биде се во ред со бебињата јас би ги тестирала, особено девојчето.

15. Тина 36

Тина 36 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    118
    Здраво, дали доколку клексаните се препишани од трансфузиолог од приватното здравство, пример Ремедика, Фондот ги рефундира?

На Outstanding му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Ena0310

Ena0310 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2020
    Пораки:
    392
    Допаѓања:
    464
    За жал не. Земи од приватен извештај.. ама оди на ГАГ да ти ми препишаат за да можеш да ги рефундирааш. Јас така правев.

17. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.827
    Допаѓања:
    11.745
    Не. Само од специјалист на државно. Оди на ГАК.

18. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    874
    Допаѓања:
    1.102
    Не немав спонтан со клексан.
    Еноксапарин примам, но и тие тешко се наоѓаат. Пред 2 дена најдов во една приватна аптека, беа последни, а пред тоа прашав во Зегин, Еурофарм, Виола, аптеката во Систина и ги немаше.

На anggell и Iris-1234 им се допаѓа ова.
  19. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.429
    Допаѓања:
    10.471
    Штом нема овде, каде можеме да набавиме, често нема клексан.
    Дали ги има во Бугарија, знае некој?

20. *Milicka*

*Milicka* Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2016
    Пораки:
    898
    Допаѓања:
    1.760
    Јас имам девојче и сум со мутации, и што ако ја тестирам од 4 год треба терапија да пие???