Ima li nekoj slika od metilirana folna imam sestra bo germanija da mi donese ama da ne zgresan pa dami donese folna kako kaj nas
Здраво женски,.поради два последователни спонтани испитавме заедно со сопруго генски мутации и излезе мутација мтхфр c677t хетерозигот кај сопруго а кај мене е се во ред.читам дека ако жената ја има таа мутација пија фолна аспирин но што во ваков случај кога мутацијата ја има мажо?
Сите во себе носиме некои мутации. Ние си ги знаеме затоа што правиме испитивања. Доктор од Систина ми има кажано да не обрнувам многу внимание на тоа. Ми рече: " сите сме со некој дефект, кој за жал мораме да го наследиме од нашите родители". Да била мутацијата кај тебе, ке ти препорачаа метилирана фолна киселина, но штом е кај мажот ти, уживајте и не мислите на тоа. Бебчето ке си дојде.
Fala mila za odgovorot no jas mnogu se plasam deka pak ke se povtori istoto,maticnata mi kaza da sme piele dvajcata aspirin I ako se povtori istoto da odime na ivf no I deka toa ne ni e garancija deka ke e uspesno.planirame da odime plodnost da slusnime mislenje od dr.Marija
Душо и јас сум со истите маки. Имам 3 неуспешни ин витра, од кои едниот заврши со биохемијска бременост. После тоа останав природно бремена, но имав missed abortion во 9 недела. Од тогаш само стресови. Од премногу стресови и разочарувања, ми се поремети менструалниот циклус, имам хормонален дисбаланс и постојано ми се појавуваат цисти на јајникот. И јас имам хетрозигот на мтхфр с677t, и вродена тромбофилија. Овие мутации не ги сметам толку за проблем колку стресот и мојата неможност да се соочам со него. Мој совет консултирај се со повеке доктори, па одлучи што понатаму. Помалку стресови и црни мисли, и она што се случило во минатото заборави го.
Mnogu mi e zal mila znam niz sto pominuvas istata sum I jas mnogu sum pod stres I psihicki padnata.ostanuva da se nadevame da bidime hrabri I odime ponatamu
Девојки на мене ми стасаа резултатите од трансфузиологија. Го пишува следното, хиперкоагулабилна состојба, хетерозигот за МТХФР. Пишува нешто тх кардиовитамин и во лекови аспирин дека треба да примам. Нешто повеќе каква терапија сте примале со ваква дијагноза?
А оваа терапија на трансфузиологија ли ти ја прешишаа или матичниот? П.с. Пиши ми порака, јас на тебе не можам
Девојки јас порачав оваа метилирана фолна да ми ја донесат. Е сега во мисла сум да не ми е многу, зошто 800мг е?
Здраво на сите, после прва неуспешна бременост ми дијагностицираа MTHFR C677T хетерозигот, па ми дадоа аспирин 100и активна фолна. Па забременив повторно, се беше во ред до осма недела и тогаш престана срцевата акција. Мораше да абортирам. Дали некоја има слични искуства и што понатака? Благодарам однапред
Zasto I kaj mazot pravevte genetsko ispituvanje kolku sto znam a I kaj nas bese taka samo jas pravev takvo ispituvanje pred edna god
И јас ја имам истата мутација, но покрај тоа имам и зголемување на коагулација на крвта, високи д-димери и ми ја препишаа истата терапија, со тоа што при детектирање на следна бременост убавезно да почнам да примам клексани.Претходно имав два спонтани абортуси и терав најдоцна до 6та недела, сега сум бремена по трет пат, навреме почнав со клексани и сега сум 9та недела. За испитување матичниот нека те прати на Институтот за трансфузиологија во Ск. Ти посакувам сѐ најдобро
I jas imam ista mutacija I ete veke sum 13ned bremena na 15 dena meram ddimeri vo bremenost sega za nea uste malku ke pijam neofolik meta I nekade do 15ned I ke prekinam taka mi kaza Dr trajkov drugo sto pijam e femibion I Kardiopirin od 100i primam fraksiparin od 0,6 pred bremenost piev Kardiopirin neofolik meta vit b12 metilkobalomin I vit c I si go cistev organizamot od otrovi oti nasiot organizam tesko se ciste od otrovi Ogtt test obavezno so insulinemija ispituvanje na tiroidnite antitela antitg I antitpo I vit d I laparoscopija I histeroskopija ogtt test I insulinemija obavezno oti mthfr se povrzuva so insulinska rezistencija I antitpo I antitg oti se povrzuva I so hasimotov sindrom
Не е спонтан, ни првиот пат ни сега, missed abortion , silent abortion Немам високи Д димери, бев на трансфузиологија ми ги правеа испитувањата , др Јани, а клекасни од кога почна? одма кога дозна дека си бремена? Фала многу на одговорот и со лесно <3 Мене ми кажа докторот само аспирин 100 преку еден ден и активна фолна, од бугарија зедов и пиев 2 месеци пред да забременам, и кога забременив се слушнав со докторот рече да продолжам да пијам истата терапија, други б витамини не сум пиела, ништо не ми кажа,а за токсини, на посебна исхрана сум веќе година и кусур, баш и пред некој ден читав дека се препорачува таков режим за МТХФР, односно безглутенска и со намален внес на јагленихидрати. Ти благодарам многу на одговорот, со лесно <3
Ne sega ddimeri se merat vo bremenost Sega napravi gi tie ispituvanja sto ti gi kazav a I b kompleksna Dr wolzz piev pred bremenost treba treba da se pijat I vit b6i vit b12vo forma na metilkobalomin
Редовно контролирам тироида бидејќи имаме во фамилијата со хашимото 2 члена, и инсулинска резистенција имам правено скриен шеќер ама тоа е друго изгледа, немам тоа. Фала ти многу ќе направам