1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Генетски мутации

Дискусија во 'Бременост' започната од kikin, 27 јули 2016.

1. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    874
    Допаѓања:
    1.102
    Како ќе се погоди значи. Во тој случај најдобро да пратам некој да го земе од трансфузиологија. Ти благодарам.
    Уште ова, на сметкопотврдите не ми пишува количина на клексани туку количина 1.0 на едната 2.0(мислам така беше) на другата. И некоја кратрнка кут.( Кутија валда). Па матичниот во брзање ми пиша бројка некоја дека сум примила ама таа бројка не се совпага со точниот број на примени клексани. Не знам дали добро објаснив. Дали мора точна бројка на примени клексани, или може на пример 60 како што пишува во извештајот иако немам земено толку, порано отидов на контрола?

2. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    8.952
    Допаѓања:
    40.198
    Уф е за ова незнам искрено. Кај мене секогаш точно му ставам на стикер на матичниот од кој до кој датум колку клексани се тоа усогласено со фискалните и секогаш точно колку што сум примила, а обично покусо за неколку од тоа на колку што ми гласел извештајот.

На Nala37 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    874
    Допаѓања:
    1.102
    Прв пат ќе рефундирам и не сум видела дека нема на сметкопотврдите количина на купени инекции. Ќе видам по кутии да пресметам некако или да множам делам по цена. Или ќе одам ќе ги прашам. Од сега понатака ќе си запишувам колку сум примила точно. Ти благодарам :hug:

4. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    8.952
    Допаѓања:
    40.198
    Искрено мене мислам дека пола од сметкопотврдите празни ми ги даваа и во Виола еднаш ме убедуваа дек не ми ни требаа, доволно е само фискални. Пресметај по фискалните ако можеш, јас по нив калкулирам.

На Nala37 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    4.944
    Допаѓања:
    34.429
    Да

6. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.429
    Допаѓања:
    10.471
    Работи веќе со трудници како порано? Препишува клексани?

7. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    4.944
    Допаѓања:
    34.429
    Да,да... сега незнам дал со исто темпо како порано но препишува

На anggell му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    874
    Допаѓања:
    1.102
    Така ќе направам, ти благодарам многу :f:

9. veka66

veka66 Активен член

Се зачлени на:
    26 декември 2021
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    1
    Генетски мутации на имунологија за маж, со упат од матичен општ лекар ли важи?

10. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.520
    Допаѓања:
    5.887
    Здр. дали има лек ,решение ако на испитување кариотип /хромозоми не е в ред нешто?

11. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.429
    Допаѓања:
    10.471
    Дали има некоја што прима по два клексани, и поради која причина?

12. Peni123

Peni123 Нов член

Се зачлени на:
    5 април 2022
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Dobar den na site clenki,

Ke ve molam da spodelite vashe iskustvo, jas sum majka na dete so posebni potrebi koe e dijagnosticirano so mutacija na gen vo 2013 godina vo Izrael togas kaj nas vo Makedonija nemase moznost za ispituvanje,megutoa Sega vo Manu moze da se ispita toj gen, jas sum Sega povtorno bremena 7 nedela I preporacano mi e da napravam horion biopsija pa ve molam da mi kazete Dali nekoj do Sega pravel I kaj koj doktor znam deka Metodata e invazivna I se plasam koj ima najgolemo iskustvo so horion biopsii za da ne se osteti plodot,
    Fala mnogu na site

13. Starchild

Starchild Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2016
    Пораки:
    1.039
    Допаѓања:
    1.777
    Здраво Пени,јас сум исто мајка на детенце со посебни потреби со микроделеција на хромозом и сега сум повторно бремена.Хорион биопсијата сама по себе е доста ризична процедура знаеш и сама.Јас кога се распрашував и се консултирав со родителите и доктори пред обиди за бременост ми беше посочено веднаш тоа,најрана и најинвазивна метода,се одлучивме за неинвазивен бидејќи ја вклучува неговата микроделеција.Ако се решиш за хорион ми беше препорачан Димчев од Систина од две мајки една со мутација на ген,друга со микроделеција.Можеш да си закажеш за советување со него,докторот е многу пристапен и ок.Ако ти треба нешто слободно пиши ми лп

14. Peni123

Peni123 Нов член

Се зачлени на:
    5 април 2022
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Fala mnogu za brziot odgovor
    Za zal nasiot gen e recesiven I preredok I nemoze da go fati nifty ni bilo koj drug sto e preku krv nie imame deficit na krak od gen PQZ zatoa samo preku horion ili amniocentesis ama amniocentesis e vo 16 nedela I mnogu e kasno a sansite da se povtori vakvata mutacija se 25% mnogu sum isplasena neznam kaj kogo da zakazam mi ja preporacaa dr.Petrova od Sistina ili Dimcev, mislam I nekoja doktorka na klinika pravela...

15. Starchild

Starchild Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2016
    Пораки:
    1.039
    Допаѓања:
    1.777
    Да да знам што е мутација на ген и шансите за пренесувањето.Нашиот случај можеше со неинвазивен,фала му на бога засега се е добро.Јас од Систина ти го препорачувам Димчев и од лично искуство,со Петрова немам искуство.Има доктори и на клиника да ама незнам кој се најдобри за хорион,знаеш некад е и како ќе ти се потрефи за жал,без разлика дали приватно или државно.Можеш да се консултираш и со генетичар ако веќе се немаш консултирано тука кај нас,незз дали ќе можеш да дојдеш до Тодор Арсов,мн стручен човек,или Кангуловски.

16. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.827
    Допаѓања:
    11.745
    Може да ти ја посочиле Ана Данева од клиника, пробај да ја контактираш докторката, многу е стручна.
    Со среќа(fingers)

17. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.496
    За жал за тоа нема.

На SunnyGirl2 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. meri24

meri24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2012
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    544
    Здр девојки денес зедов фертилимин и го читам упатството една капсула содржи 200мг фолна обична,а 4капсули во денот треба да се пијат,дали ке ми штети што сум хетерозигот и земам метилирана фолна од 400мг?има некоја што зема фертилимин?

19. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.496
    Нрма да ти штети само нема да се искористи обичната фолна бо организмот. Метилираната фолна е чиста и организмот ја прима одма, а обичната треба да ја обработи организмот али ние до мутации не можеме и затоа се зема чиста т. е. метилирана.

20. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.059
    Дали некоја има меил од др Јани
    Тој што го има на интернет не е точен
    Му имам пишано на фб но не враќа
    Навистина ми треба да прашам нешто