Јас имам генетски мутации кои докторите не ги сметаат за сериозна пречка за нормална бременост, но од прв ден на позитивен тест, сум на клексани поради историја на три спонтани абортуси во 8- 9 та недела. Резултатите од димери и хемостаза ми се уредни, но ќе ги примам до крај поради превентива. Нема зошто да се плашиш да ги примаш, не можат да ти наштетат. Само ќе се посоветуваш со гинекологот од кога да почнеш да пиеш таблети Идеос, за да те штитат тебе од остеопороза, што може да ја предизвикаат клексаните. Јас ги пичнав од 16 та недела.
Баш ништо немаш испитано? Мутации, хистероскопија, торч, брисеви, Пап, тироидна, хормони, антитела, кариотип... Испитај барем нешто сега на почеток, да се заштитиш, да знаеш од што да се штитиш. Барем мутации, хормони, тироидна, торч, антитела, барем ова испитај. Од клексани нема штета, ама сите ние што ги примаме знаеме дека имаме мутации. Имај лесна и успешна бременост до крај
Извини што ќе се вмешам, во бременост нема потреба од хормони и така се пореметени освен тие на тироидната и антитела , за торч рано и е околу 10 недела се прави колку што памтам. За мутации обавезно да провери.
Девојки, Може да ми кажете како оди процесот на трансфузиологија за терапија? Кај Јани не успеав да најдам термин, матичната ми даде упат за кај Емилија Велкова за на 07.02. Дали тие веднаш според типот на мутации одредуваат терапија и даваат извештај или пак прават некои испитувања? Моментално примам аспирин и метил фолат само, сум 5та недела. Не сум од Ск, па затоа сакам да знам дали во еден ден би завршила работа Имам хетерозиготност на Factor XIII V34L, PAI-1, MTHFR C677T, MTHFR A1298C MTR A2756G. Секоја информација ми е од корист, фала ви
Според генетските мутации ќе ти одредат терапија и ќе ти дадат извештај. Нема дополнителни испитувања.
Дали можам превентивно да испитам генетски мутации за тромбофилија? До сега не сум била бремена но слушаќи колку е чест овој проблем а и истраумирана од блиски примери сакам да испитам на време а не ако не дај боже се случи нешто. Проблем е што мојава матична за превентивни испитувања тешко дава упат, можам ли преку друг специјалист да зрмам упат?
Zdravo devojki.. Jas sum heterozigot na faktor 2 mutacija. Pred 4 godini ostanav bremena neznaejki deka imam mutacija , poradi mnogu visok pritisok morase da me porodat so carski vo 7 mesec od bremenosta. Posle poroduvanjeto ddimerite mi bea mnogu visoki i ne mi spagaa ni so clexani, za zal zavrsiv so tromboza i tromb vo belite drobovi. Se mislam za uste edno bebe no nekako mie mnogu strav od prvata bremenost mi ostana trauma. Dali ima nekoj so ova mutacija i sto imala uspesna bremenost?!
Јас сум со фактор 2 и уште неколку пред бременост аспирин преку еден ден и со клексани до крај. Кога се породив царски мислам дека не се препознав себеси но само продолжив уште 5 денасо клексани и толку.
Здраво девојки , вие што сте со мутации пред бременост ви кажаа да пиете аспирин секој ден или преку еден ден?