1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Генетски мутации

Дискусија во 'Бременост' започната од kikin, 27 јули 2016.

1. Lina5

Lina5 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2022
    Пораки:
    199
    Допаѓања:
    200
    Каде поточно во нозе? Матичната ми збори во рака да ги ставам, да го одморам малку стомакот ради модринките. Оваа слика ја најдов тука на форумот, вака горе ги ставаш? Сакам да најдам место да ги ставам сама, за во рака ми треба помош, не можам сама.

Прикачени фајлови:

• kl.jpg
      kl.jpg
      Големина на фајлот:
      107,7 KB
      Прегледи:
      30
  2. Japonka9

Japonka9 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    229
    Допаѓања:
    365
    Јас се боцкав во стомак до кај 10-11 недела, после ми беше шубе, па прејдов во бут. А можеш и во надлактица позади, ама треба друг да те боцка.

На Lina5 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.827
    Допаѓања:
    11.745
    За во рака треба помош и плус боли премногу. Во нога боцкав во бутот, баш во пределот што е покажан на сликата.

4. Japonka9

Japonka9 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    229
    Допаѓања:
    365
    Зависи од градбата каква ти е, ако си послабичка, штипни кожа од бутот каде што е покажано на сликата, од бутот и боцни, за да не боцнеш во мускул.

5. Suze18992

Suze18992 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.121
    Допаѓања:
    1.594
    Јас ги боцкам сама во рака , ја стискам раката од плакарот и боцкам , една членка имаше пишано со голема штипка за коса дека ја фаќа раката и боцка.

На Lina5, Bebence29 и Japonka9 им се допаѓа ова.
  6. Алек***

Алек*** Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    2.185
    Preku eden den go pijam.

На teodorabella му/ѝ се допаѓа ова.
  7. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.604
    Допаѓања:
    35.489
    До кај второ тромесечие, после во рака.
    За во рака не мора помош, понекогаш боцкам и сама. Не го штипнувам местото, ептен поткожно боцкам со легнат шприц, да се надигне местото кога ќе се вбризга течноста. Со истата рака и боцкам и вбризгувам.
    Не мора помош, а и не мора да значи дека боли премногу, зависи од човекот.
    Нè има и такви кои во рака боцкаме и не е страшно.

На Suze18992, Lina5 и Bebence29 им се допаѓа ова.
  8. kikiritkaTa

kikiritkaTa Истакнат член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    392
    Допаѓања:
    354
    Девојки,
    Ве молам за мислење, стварно ми е потребно.
    Бев кај Емилија Велкова на трансфузиологија, ги виде рез од генетските мутации, ми рече со клексани треба да немаш проблем.
    Јас и кажав дека пијам аспирин по препорака на гинеколог.
    Е сега таа во извештајот не напишала никаква терапија. Ниту клексани, ниту аспирин, туку дека примам аспирин на 48 часа и контрола во текот на бременост.

Стварно сум збунета. Испитувањата што ми ги правеа кај нив се во референтните граници. Дали според тоа можеби се има предомислено за клексани?
    Ви се има случено тоа?
    Да напоменам одам кај Маџунов во Струмица и тој ми рече до 12 недела доволен е аспирин, потоа ќе следиме.
    Ова ми се резултатите...
    Би ви била благодарна ако некоја сподели искуство...

Прикачени фајлови:

9. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    1.956
    Допаѓања:
    10.152
    По ново трансфузиолог не препишува терапија на трудници, туку ќе си извадиш упат за на гинекологија и со овој резултат + испитувањата за мутации ќе одиш на мислење за терапија. Таму даваат извештај и пишуваат што треба да примаш, па ако ти препишат клексани со тој извештај ќе рефундираш. Во Скопје тоа се прави на ГАК, упат даваат матичните гинеколози за соба 36, а за други градови не знам.

И не мора да ти се изместени вредностите за да ти дадат терапија, јас примам клексани 8 месеци и секогаш ми се во нормала, само активирано парцијално време малку ми паѓа и д-димери сразмерно покачени согласно гестациска недела. Зависно од индикација даваат терапија.

Има некои тука што успеале да земат терапија со извештај од трансфузиолог, ама искрено не знам под кои околности. Генералното правило е дека веќе не го прават тоа.

10. kikiritkaTa

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    392
    Допаѓања:
    354
    Охх Боже, па барем да ми кажеше докторката на трансфузиологија што е нареден чекор или да кажеше јас не можам да ти одредам терапија... Таа само ми рече се ќе пишам во извештај,а нема ништо напишано, ниту совет за аспирин, ниту за клексан.
    Матичната не знае, не сум од Ск, па по форуми треба да се информира човек... Да полудиш начисто.
    Фала ти ептен за информацијата.:hug:

11. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    1.956
    Допаѓања:
    10.152
    Распрашај се каде во твојот град или некој соседен град можеш да го завршиш ова, сигурно можеш и таму да не доаѓаш за џабе во Скопје.
    Мене тој извештај ми го продолжуваат секој месец и недела дена пред истек на извештајот се јавувам кај матичната да ми фати нови термини.

На kikiritkaTa му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.496
    Резултатите ти се добри е сега треба на ехо да ти следат протоци за постелката и бебе како напредува.

13. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.200
    Aspirin e dozvolem do 32 ned jas piev vo bremenosta kardiopirin zamena za aspirin

14. Japonka9

Japonka9 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    229
    Допаѓања:
    365
    Како што разбрав последно, трансфузиолог на клиника не пишува терапија, туку потврдува терапија веќе пишана од гинеколог. Овие резултати ти се за фактори на хемостаза и д-димери. Можеш со овие резултати да одиш на ГАК и со мутациите што ги имаш, да ти дадат терапија соодветна од гинеколог.

15. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.197
    Допаѓања:
    11.175
    Девојки, дали има некоја што треба да прима Аспирин или клексан, а има ниски тромбоцити?
    Јас најверојатно вродено имам ниско тромбоцити, па сега со Аспиринот уште повеќе ми паднаа, а треба да го пијам за гранична вредност на АФА.
    Гинекологот ме советуваше да го прекинам аспиринот, пошо не смееле повеќе да паѓат, 100 се тромбоцитите, ама од друга страна мора да го пијам...

Што во овој случај, со ниски тромбоцити и антикоагулантна терапија?
    Некоја во слична ситуација, ваши искуства, мислења?

16. slatkacicata

slatkacicata Активен член

Се зачлени на:
    25 јули 2020
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    8
    Никогаш не сум слушнала за оваа болест:o, што е тоа?? :worried:8-|

17. kikiritkaTa

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    392
    Допаѓања:
    354
    @Japonka9, @Meckicja, @Giovanna Ви благодарам многу за одговорите, закажав во мојот град на Гинекологија, па ќе видам што ќе ме советуваат.

@Brpbrp Од која недела се следи тоа на ехо дали знаеш? Јас бев во понеделникот, 6+1 бев тогаш, не ми спомна ништо докторот, само ми рече да го продолжам аспиринот, а за клексан ќе видеме понатаму.

18. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    2.143
    Допаѓања:
    2.967
    Девојки, кажете со која шифра ви закажуваат преглед кај Јани? Матичната не може да ми закаже со тромбоза (ваљда зошто еднаш бев си таа шифра кај Др трансфузиолог) а ми вика дека ни со варикозни вени не и проаѓа. Хелп плис?

19. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    4.780
    Допаѓања:
    32.951
    I83, I80

20. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.496
    Можеби ќе ти го откажат аспиринот и ќе ти го остават клексанот.

Јас те разбрав дека си веќе 13та недела. Протокот покасно се гледа, не сум паметна да зборам ама вака гледајки ги резултативе добри ти се, јас во 6+2 бев со димери 330 и скратени времиња.