И јас ги имам тие мутации, кога го прашав Јани дали може пред време да ги пијам ми рече ,,ако сакаш пиј, ако не од почеток на бременост” па се водам по тоа. А, препишани ти се и клексани претпоставувам мила? Инаку, фала ти за одговорот
Клексани не ми препишаа, во Систина докторката рече при добивање на позитивен тест одма да одам на преглед па ќе одлучуваме за понатаму, а истото ова ми го кажа и Павлина трансфузиологот во Ремедика третиот пат кога бев бремена, рече за почеток аспирин секој ден а кога ќе потврдам бременост на ехо ( пошо само со бета хцг и отидов, ептен рано) ќе следиме, само што и она тогаш рече дека подобро ќе беше аспиринот пред бременост да се земал прво, ама тогаш веќе беше доцна, имав затруднето и гледаше да се одржи бар бременоста, но не ја бидна работата за жал. Битно сфатив дека двете докторки од две болници исто мислење делат. Јас уште тогаш се чудев како Дејанова на клиника нишо посебно не ми дава а не сум чула некоја да има мтхфр мутација а да пие обична фолна. За ПАИ па и да не зборам, го доиспитував тогаш (а по 10 дена со ран тест дознав дека сум трудна) и ми беше благо покачено па пак нишо не ми даде.
И јас сум со паи и пред бременост ми даде аспирин да пијам барем 1 месец, а со клексан од позитивен тест, арно ама се погоди на контрола кога требаше да одам еден одвратен лик кој и беше на замена на Дејанова и ми рече кој ти дал аспирин и клексан. Да земеш да се утепаш не знаеш кој да слушаш. За метилирана фолна треба при мутации да се пие зошто нашето тело обичната фолна не ја апсорбира. Јас сум приметила пренаталните витамини содржат фолна обична поточно пре мама мокрачата жолта ми беше, за разлика од метилираната.
Петок сум на доктор за одредување терапија, ме интересира некој дали е со исти или слични мутации и мислење[/QUOTE] Може да ми кажете кој доктор ви ја одредува терапијата за генетските мутации? Матичен гинеколог, трансфузиолог или докторот што ке ја прави ИвФ постапката ? Ви благодарам
Може да ми кажете кој доктор ви ја одредува терапијата за генетските мутации? Матичен гинеколог, трансфузиолог или докторот што ке ја прави ИвФ постапката ? Ви благодарам
Целава работа со мутации е нејасна, матичниот гино вика не мора клексани, трансфузиолог вика друго, специјалист вика мора клексани..да не знае човек на кого да се ослони.
Јас матичен никогаш нема да слушам, зошто специјалноста за мутациите не можат да ја водат матичните мора специјалисти. А сите знаеме каде се наоѓаат тие специјалисти кај нас. Јас матичен го гледам како фигура само за упати и брисеви. Само за тоа ги бива. Во јануари месец отидов на преглед му кажувам дека планирам 2ра бременост ми вика тенок ендометриум и јајниците не произведуваат јајце клетки. Ајас тој месец останав бремена и како сегада му верувам на тој неспособен човек?
Јас сум хомозигот на паи и мтрр и хетерозигот на мтхфр, итгб3 и ф13. Консултирав тројца трансфузиолози, тројца гинеколози и еден имунолог. Еден од трансфузиолозите и имунологот ми рекоа дека не сум за клексани, дека немам мутации на фактор 5. Сите останати ми препорачаа клексани ради паи. И тоа каков филм за спонтан и предвремено породување ми направија, ми е страв да не ги земам, а длабоко во себе знам дека е џабе. Претходна успешна бременост имам без ниеден клексан ни аспирин, бидејќи не ни знаев дека имам мутации. Хемостаза и д димери ми се супер.
Истите мутации и јас ги имам, поминав со аспирин и металираната фолна. Не примав клексани бидејќи д-димерите и времиња ми беа во ред, редовно ги проверував. Плодот напредуваше како што треба и протоците беа добри. Исто првата бременост ја поминав без дополнителна терапија бидејќи не ни знаев дека ги имам овие мутации. За спонтан и предвремено породување никој неможе да знае предвреме како ќе биде. Само со позитивни мисли ќе биде се како што треба да биде.
Затоа што 30% е ризик само дека нешто би се случило ради мутациите. И точно е дека фактор 5 леиден знае доста проблем да направи па препишуваат клексани. Јас да го немав лупусот немаше да примам клексани само со аспирин ќе поминев.
А дали знаете поради кој ген најмногу мора да се прима клексани? Чинам поради паи и леиден е највеќе или? Ќе примам и јас здравје во бременост па сум заинтересирана.
Кај мене фактор5 не е мутиран, но имам хомозиготност во паи, па најверојатно ради тој ген ми е препишан. Фала ти многу на одговорот
Да, ама јас на фактор 5 немам мутации, антителата ми се негативни. Ми се чини барем кај мене дека инсистираат за секој случај, а не од шо има реална потреба. Ама не би се осудила да си играм и на своја рака да не земам, тоа е што е.
Да си направиш штета се многу мали шансите зошто испитуваш хемостаза, затоа подобро вака одколку да не дадат терапија па да цупкаш во место и нервоза даси ствараш. Битно бебуши да се родат здрави па за друго мање битно.
Девојки помош ако може..ми дадоа извештај од Гак за 15 клексани, кога е соодветно да поднесам за рефундација и каде се поднесува? И кога да отидам пак на Гак за нов извештај, пред истекот на претходниот или утредента откако ќе истече извештајот?