Форумџика на годината

Генетски мутации

Discussion in 'Бременост' started by kikin, Jul 27, 2016.

1. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Јас за генетски мутации на трансфузиологија платив 2700 денари. После уште плус 250 за ПАИ

2. 0ли

0ли Форумски идол

За месец-месец и пол кажуваат на шалтер кога поднесуваш.

3. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Не знам зошто толку ти наплатиле.

4. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Си имаше лист одоздола со што колку кошта, толку беше. Ја додуша очекував дека толку ќе биде зошто 2 другарки исто правеа 2-3м пред мене и толку им наплатија

5. Ivana 8

Ivana 8 Истакнат член

Ама ништо не ми кажаа :)

6. 0ли

0ли Форумски идол

Е па за толку време од прилика, мене последниот пат за 1 месец ми ги пуштија парите.

7. Yeeah

Yeeah Популарен член

Јас бев во МАНУ и платив 450 денари за 10 дена беа готови резултатите.
    Немам коментар за матичниот твој, ужас.

deniz333 likes this.
  8. Yeeah

Yeeah Популарен член

Девојки да ве прашам во вторник имам упат за на трансфузилогија ама од општ матичен лекар за да ми напише за клексаните, дали ќе ми се наплати нешто? Бидејќи на упатот не е наведено дека сум бремена бидејќи матичниот гинеколог несакаше да ми даде упат, као неможело они тоа..

9. 0ли

0ли Форумски идол

Јас одам со упат од општ матичен и трансфузиологот ми запишува шифра за бременост и ништо не плаќам за димери, хемостаза и крвна слика.

10. Giovanna

Giovanna Популарен член

Види со која шифра за дијагноза те упатува. Мене така еднаш ме прати општата матична со несоодветна шифра па платив за испитувањата околу 700 денари или така нешто. Баш и администраторката се чудеше зошто не пишала шифра за трудници.

После наредниот пат и напоменав на сестрата за друго кога одев па најде шифра како што треба.

11. kikiritkaTa

kikiritkaTa Истакнат член

Исто и мене ми наплатија, упатот ми беше од ревматолог, но ми рекоа штом нема шифра за бременост, мораа да ми наплатат.

12. 0ли

0ли Форумски идол

Ама зошто да ви наплатат ако трансфузиологот напише шифра на упатот за проверка на димери и хемостаза?
    Значи, општ лекар ми пишува упат спо шифра за варикозни вени во бременост, не со шифра за бременост. Трансфузиологот ми го зема упатот и креира нов за проверката на димери, хемостаза и крвна слика. Со упатот од трансфузиологот одам на шалтер, не плаќам ништо, потоа одам на боцкање и си одам.

13. Giovanna

Giovanna Популарен член

Поим немам. Кај мене во тогашната дијагноза ми стоеше само варикозни вени и тогаш ми наплатија, а знаеше докторката дека сум на почеток на бременост.
    Кога бев со дијагноза варикозни вени во бременост не платив ништо.

Инаку за редовни месечни проверки ми даваше упат матичен гинеколог. Ама кога одев за консултација со лекар морав да одам преку општ.

14. 0ли

0ли Форумски идол

Е па веројатно бидејќи само варикозни вени била шифрата, па затоа, можеби немал на писмено основа трансфузиологот да даде за бременост шифра.

Гинеколозите не даваат веќе упати за кај лекар, затоа се снаоѓаме преку општ, тоа е |(
    А даваат само за проверка на димери и хемостаза, но така не добиваш извештај од трансфузиолог.
    Да не е едноставно, тоа е.

Giovanna likes this.
  15. Giovanna

Giovanna Популарен член

Да искомплицирано е без потреба, да нема кој да ти каже сигурно барем еднаш ќе те зафркнат.
    Затоа два пара очи кога се вади упат од општ за време на бременост, многу од нив знаат да не стават соодветна шифра, а мислам дека за секоја супспецијалност има нагласени дијагнози за во бременост.

0ли likes this.
  16. 0ли

0ли Форумски идол

Ама и зезнато им е да дадат соодветна шифра, сестрата кај мојата докторка прво не успеваше да ми креира упат со соодветната шифра, но ептен запнав кажувајќи дека само со таа може трансфузиологот да ме прими. Па ајде се снајде после, нешто менуваше сè и на крај успеа. Не си одам од ординација додека не е како што треба :D
    Од старт терам така. Имам искуство од претходно, во првата бременост кога бев при крај ги сменаа работите, многу поедноставно беше порано.

Се согласувам дека треба да се внимава со која шифра ви прават упат.

Giovanna likes this.
  17. *Milicka*

*Milicka* Популарен член

Женски на последниот извештај од 8ми септември ми пишува контрола за 2 месеци. Дали со тој извештај можам да рефундирам клексани за 2 месеца или да си одам пак месецов за нов извештај?? Да не ми направат проблем да ми рефундираат само за еден месец. Некој искуство???

18. 0ли

0ли Форумски идол

Колку инекции ти препишаа? Пишува ли важност на извештајот освен контрола за 2 месеци?

19. Yeeah

Yeeah Популарен член

IMG_20230418_135738.jpg
    Девојки дали ова значи дека не ми се пишани клексани? Ве молам за одговор. Се боцкам со клексани денес отидов на трансфузиолог за да можам да не ги плаќам клексаните добив ваков извештај каде што докторот не ми објасни ништо

20. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Немаш клексани, трансфузиологот смета дека немаш потреба заради резултатите од хемостазата. Има препорака гинеколог да направи проценка според постелката дали би имала потреба за клексан од гинеколошки аспект.

Yeeah likes this.