Јас сум хомозигот и на двата гени на кои што ти имаш мутација, плус уште нешто, и кај мене беа поделени мислењата ама преовладуваа тие да земам клексан. Особено па ти што си со историја со спонтан, и јас мислам да побараш уште едно мислење.
Времињата ти се минимално испод граница со терапија, какви ќе бидат без терапија никој не знае ама побарај второ мислење јас не сум за да ги оставиш.
До кога ги примаше? Ви благодарам девојки без вас ништо. А многу сум тажна сите ме шуткаат натака навака
Јас 14та недела сум бремена, досега 40 клексани имам примено. И ставот на гинеколозите и трансфузиологот што ме води е дека ќе треба да примам до породување, со можност за корекција на доза по потреба.
И јас не би ги прекинала, макар и да не ти враќаат пари, знам дека се скапи, ама за нас со нашата ситуација живот значат.
Девојки дали може за кариотип да закажам кај општ матичен лекар ?гинекологот ми е на одмор и неможам да закажам преку неа
Нема потреба еднаш се испитува и толку. Само ако ти се покачени афа и ана тогаш може да се направи испитување одново.
Здраво, Ве молам за совет. Бремена сум 8ма недела и имам две мутации хомозигот и хетерозигот. Матичниот гинеколог ми препорача покрај Аспирин да се боцкам до крај на бременост и со клексани. Бев на мислење кај др. Никола Маџунков, тој мисли сосем спротивно да продолжам само со Аспирин преку еден ден а за клексани ако почнат да растат димерите да се вклучат тогаш а не сега. Во дилема сум како да постапам.
Јас не сум сретнала доктори што се согласуваат на оваа тема, секој си толкува по свое. Мене матичниот ми рече дека не треба клексани, иако имам многу мутирани за згрутчување, а специјалист рече дека мора да примам. Специјалистот го послушав, бидејќи некам да ризикувам. Можеш и со трансфузиолог да се консултираш. Тие се најстручни за оваа област, меѓутоа за трудници малце се резервирани.
Јас имам 5 мутирани гени, исто одам кај де. Маџунков. Тој е против клексаните, освен при покачени димери или проблеми со плодот/постелка и слично. Но јас бидејќи имам една изгубена бременост, одам на повеќе мислења и примам клексан. Др. Маџунков е многу добар, но јас сепак од страв одлучив да го слушам специјалистот во државна во мојот град. Бев на трансфузиологија во Ск, усно ми рече докторката дека со клексан нема да имам проблем да ја износам бременоста, но во извештајот сепак оставила на гинеколог да одлучи. Така да, многу не има со истата дилема, кој доктор да го послушаш.... среќно
@retriver123 Во 29 недела. Никој не ми кажа дефинитивно, но потоа ми беа еднаш покачени антифосфолипидните антитела и плус мутациите. Според гинеколози, инфекција беше во прашање. Според ревматолог, антителата. Сега пијам терапија од ревматолог, примам клексан и се молам на Бог да не чува до крај