1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Генетски мутации

Дискусија во 'Бременост' започната од kikin, 27 јули 2016.

1. kikiritkaTa

kikiritkaTa Истакнат член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    392
    Допаѓања:
    354
    Не душо, антифосфолипидни антитела(згрутчување на крвта).
    А после сето тоа од стрес нормално добив и хипотиреоза па пијам еутирокс. :)

2. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.440
    Допаѓања:
    10.497
    А за тие антитела што примаш?
    Кое испитување точно е за тоа и дали може на приватно?
    Нешто слично сум и јас и се мислам уште што да испитам.

3. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.496
    Можеш и на државно на трансфузија Ана и афа се испитуваат антинуклеарни атитела и антифосфолипидни антитела. Или реавматолог може да те прати.

4. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.440
    Допаѓања:
    10.497
    Оффф леле ви благодарам, од овие испитувања се испомешав, тоа го испитував веќе (facepalm)
    Гледам нешто да не испуштам :|, нешто и по два пати имам испитано од страв (facepalm)

На kikiritkaTa му/ѝ се допаѓа ова.
  5. kikiritkaTa

kikiritkaTa Истакнат член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    392
    Допаѓања:
    354
    Мила, јас бев препратена од ревматолог, на трансфузиологија. Истото го испитуваат и во институт за хумана генетика.
    Но веќе си го испитала читам, уживај штом се е ок :)

На anggell му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Littlesun

Littlesun Активен член

Се зачлени на:
    12 април 2023
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    7
    Zdravo na site. Sakav da ve prasam posle edno dete so normalna bremenost so priroden poragjaj imav missed so apcinja. Doktorot vika nema potreba od ispituvanje a jas sakav da ispitam genetski mutacii da doznam zosto se sluci toa. Spored vas ima potreba ili ne za ispituvanje?

7. *Milicka*

*Milicka* Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2016
    Пораки:
    898
    Допаѓања:
    1.760
    Ispitaj si. Ista bev jas..edno rodeno zivo zdravo, lani bremenost se super na prv skrining nema srceva akcija. Napraviv isputuvanje ispadna so mutacii sum..sega sum od prv test za bremenost so terapija.

8. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.200
    A pap test brisevi hormoni tiroidna zlezda imas li ispitano

9. Littlesun

Littlesun Активен член

Се зачлени на:
    12 април 2023
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    7
    Pap test i brisevi pred 3 preseci se bese vo red. Prvo dete rodeno pred 4 godini so super bremenost. Planiram da gi napravam odnovo site ispituvanja plus genetski mutacii

10. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    758
    Допаѓања:
    719
    Ако може едно прашање до сите што сте испитувале мутации. Читајќи редовно се што е на тема бременост, сфатив дека најчесто се испитуваат мутации после missed, биохемиски и сл. па после се дава терапија за следна бременост.
    Се прашувам зошто тоа не би било редовна постапка пред зачнување, дали јас со долговреме обид за бебе, треба да испитам за ако се случи бременост да примам соодветна терапија ако имам мутации.
    Советуваат ли докторите вакво нешто, за однапред жената да знае ако има мутации?

На intj_girl и *Milicka* им се допаѓа ова.
  11. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    4.788
    Допаѓања:
    32.964
    За жал не советуваат така докторите туку баш напротив, тие ќе ти предложат со испитувања дури после 2-3 missed со изговор ,,млада си, цел живот е пред тебе, се дешава”
    Јас имам еден спонтан и многу ми е криво што уште во почеток не испитав дека имам мутации па ако сум си почнела со терапија може и сега бебенцето во раце ќе ми беше, ама тоа е, се учи човек додека е жив.

Јас би ти препорачала да си испиташ мутации иако немаш ни спонтан ни биохемиска. Мене во Ск на трансфузиологија лани летото сѐ испитано ме кошташе 2700, со упат од генеколог. Е сега, малку мрчкаат не сакаат да ти закажат за тоа ама ти ќе си инсистираш, за твои пари што сакаш ќе испиташ а на нив не му е тешко еден упат да искуцаат.
    И ако веќе закажуваш, пробајте со шифрите I80 или I83, кај мене мислам дека бидна со втората.

После, ако веќе имаш мутации или времињата ти се скратени и сл. закажи си кај трансфузиолог да ти кажи терапија за во бременоста, а тоа што веќе долго пробувате не ми се верува дека е од мутациите, да си испиташ и други работи.

Сѐ надевам ти помогнав, ако имаш друго прашање слободно пиши❤️

На *Milicka* и Joanna28 им се допаѓа ова.
  12. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    2.148
    Допаѓања:
    2.977
    Во манууу. 450 денари со упат од гинеколог. И ја така се истрчав пс опнав 3000 на трансфузиологија. Па со резултатите ќе се закаже преглед на трансфузиологија (преку иопшт мстичен)

На Joanna28 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    4.788
    Допаѓања:
    32.964
    Да знам дека е поефтино таму, ама дека немам искуство таму па не се дрзнав да ја советувам за ману.
    Требаше и јас да се распрашам и да не ги лупнев 50е ама тоа е, кога ти е мака не ни се распрашуваш само сакаш да заврши по брзо..

На Joanna28 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. mama31

mama31 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2014
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    251

15. Lolipop1983

Lolipop1983 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јули 2018
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    381
    Da, jas eve ne mozev da zabremenam 11 godini i otkako ispitav mutacii i mi prepisaa kleksani zabremeniv so invitro so bliznacinja i sega imam dve soncinja sto mi go osvetlia zivotot. Genetski mutacii se misli najcesto vo kontekst na mutacii na genite za trombofilija koi vo Makedonija gi ima dosta nekoi se poretki nekoi se pozastapeni no izgleda na naseto podnebje se pozacesteni. Trombofilijata e kondicija a ne e bolest, kade zgrutcenata krv ne dozvoluva bremena da nastapi a ako slucajno nastapi plodot nema da se hrani kako treba ( treba razretchena krv da go hrani plodot so kislorod i hranlivi materii a ne gusta kako sto e vo slucaj so trombophilia). Taka da trombofilijata se manifestira i so neobjasneta neplodnost kade nikako da se zacne isto i so gubitok ili missed ili povtovuracki abortusi.. kaj site razlicno se manifestira no najvazno da zapomnis deka generalno terapijata e uspesna za mnogu. Samo so pravilna dijagnoza i terapija se e vozmozno, sekoj problem se resava. Toplo ti preporacuvam da napravis celosni ispituvanja na mutacii za trombofilija i dobar transfuziolog. Pozdrav i sekoe dobro

На IRBBB, Joanna28 и *Milicka* им се допаѓа ова.
  16. deniz333

deniz333 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2018
    Пораки:
    1.226
    Допаѓања:
    1.613
    Zdravo jas denes gi dobiv rezultatite od trombofilija ako moze nekoja clenka da mi gi protolkuva I da mi kaze Dali za ovije mutacii Se prima terapija IMG_20230426_140225.jpg

17. Lina5

Lina5 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2022
    Пораки:
    199
    Допаѓања:
    200
    Јас ги имам истите мутации, плус MTHFR A1298C, примам клексан од почеток и пиев аспирин уште пред бременост. Моментално поради високи ддимери и скратени времиња примам по 2 клексани на ден.
    Најдобро да си се консултираш со трансфузиолог, тие ќе ти кажат соодветна терапија.

18. deniz333

deniz333 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2018
    Пораки:
    1.226
    Допаѓања:
    1.613
    Maticnata mi kaza deka ne bi trebalo terapija ke gledam sto pobrzo da otidam kaj transfuziolog vie za koja mutacija stavate kleksani koja vi ja potenciraa

19. Lina5

Lina5 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2022
    Пораки:
    199
    Допаѓања:
    200
    Јас имав missed, после тоа испитав мутации. Резултатите ги виде Јани и ми рече за овие мутации секако ќе треба клексан.
    Инаку генетски мутации немаат врска со гинеколог, немој да се базираш на негово мислење. Ако добро се сеќавам ти имаше скратени времиња, се консултираше ли со трансфузиолог?

20. deniz333

deniz333 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2018
    Пораки:
    1.226
    Допаѓања:
    1.613
    Jas se konsultitav togas so transfuziolog I mi kaza se dodeka nema problem so postelkata I protocite se e vo red normalno bilo vo bremenosta da bidat skarateni, jas sama na svoe baranje ispitav trombofilija I Eve go rezultatot imam Edna bremenost sosema uredna togas ne sum znaela deka gi imam, fala na boga I Sega so ovaa bremenost e se vo red, ke gledam utre da stapam vo kontakt so transfuziolog ne znam Kade ne znam koj e dobar... Prviot pat bev so zan mitrev moze I sega pak tamu ke otidam