1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Генетски мутации

Дискусија во 'Бременост' започната од kikin, 27 јули 2016.

1. deniz333

deniz333 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2018
    Пораки:
    1.226
    Допаѓања:
    1.613
    Samo da napomenam deka Kako ja zgolemiv fizickata aktivnost pocnav da pesacam vreminja znacitelno mi se podobrija za kratok rok prvite dve TRI meseci samo lezev bidejki imav bolka vo polovinata I mislam deka od toa vreminjata tolku mi Se skratija @Lina5

На Lolipop1983 и Lina5 им се допаѓа ова.
  2. mama31

mama31 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2014
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    251
    Mene iskusen ginekolog mi rece ako se heterozigot mutaciite, ne treba kleksan, samo aspirin vo bremenosta, a ako e homozigot, treba kleksan od prv den pozz test

На Lina5 и deniz333 им се допаѓа ова.
  3. deniz333

deniz333 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2018
    Пораки:
    1.226
    Допаѓања:
    1.613
    Kaj mene se heterozigot belkim nema da treba

4. mama31

mama31 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2014
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    251
    Se nadevam nema da treba. Vtoro mislenje iskusen ginekolog mi rece ne treba kleksani za heterozigot, a maticen ginekolog mi rece mora. Do transfuziolog ne mozam da dojdam za terapija, vika odi kaj ginekolog neka ti dade terapija. Sto mislite vie? Heterozigot mi se nekolku genetski mutacii.

5. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.496
    И јас сум хетерозигот на неколку мутации и само со клексан имам успешна бременост. Секој различно.

На *Milicka* му/ѝ се допаѓа ова.
  6. mama31

mama31 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2014
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    251
    Da ne znae covek na koj da veruva. Eden doktor veli od moda se prepisuvaat na sekoja edna trudnica, drug veli obavezno bockaj se, a ne se ni eftini ni prijatni sekoj den so igli. Za uspesna bremenost se bi napravile, ama stvarno ne e vo red vaka da ne zbunuvaat so podeleni mislenja.

7. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.440
    Допаѓања:
    10.497
    Искусен гинеколог за ова нема. Има трансфузиолог. Ете и мене од оние искусните гинеколози ме советуваа дека нема потреба, со звучни имиња што од цела Македонија кај нив трчаме ама ми направија два пати кикс, ама двајца трансфузиолози кажаа дека треба.
    За ова никако не слушајте гинеколог, никако!
    Ова не е во нивен домен.

На Lolipop1983 и *Milicka* им се допаѓа ова.
  8. mama31

mama31 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2014
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    251
    Homozigotni ili heterozigotni imas?
    I dali se bockas kleksan od prv den pozz test do kraj na bremenost ili?

9. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.440
    Допаѓања:
    10.497
    Еден мтфхр хомо другите 3 хетерозигот.
    И мене така ми велеше гинеколог, ама ова најдобро го разбира трансфузиолог. Ова е исто како да одеме кај трансфузиолог и да прашаме дали правилно ни се развива бебето.
    Јас и покрај тоа што гинеколог приватен ми кажа не треба, си примав. Барај мислења од трансфузиолог. Инаку да скапи се, и јас на приватно ги земав, немав сила да се расправам со оние од Гак или каде и да требаше за да ми препишат..
    Се боцкав после неколку дена од позитивен тест.

На Lolipop1983 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Lolipop1983

Lolipop1983 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јули 2018
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    381
    Terapija ne se odreduva taka ednostavno heterozygot ili homozogot tuku vo zavisnost vo koj gen e mutacijata. Na primer heterozygot vo genite za koagulacija t.e. vrodena trombofilija dovolno e da e vo heterozygot za da bide potrebna terapija ( na primer factor 2, factor 5, factor 13 etc) dodeka vo genite za DNA metilacija na primer Mthrfr, Mtr, Mtrr etc obicno heterozygot e poblaga mutacija dokolku homozigot treba terapija i zavisi vo koj gen se prepisuva terapija ako e na primer Mthrfr se prepisuva metilirana folna i aspirin, ako e vo MTR ili MTRR togas se prepisuva metiliran vitamin B12...kompleksna dijagnoza i terapija zatoa ne mnogu doktori se strucni na ovaa tema nazalost

На Japonka9 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. mama31

mama31 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2014
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    251
    Me interesira koga e moralno kleksani, a koga moze metilirana folna, aspirin i metiliran b12? Oti mi se cini deka i vo slucai koga nabroja deka terapija e metil folat, metil b12 i aspirin, od moda velat mora i kleksan ili sum greska?

12. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.827
    Допаѓања:
    11.745
    Како можеш да кажеш "од мода" мора клексан??? Докторот одлучува, затоа е доктор, ние не можеме да кажеме кога е задолжително да се прима, а кога не е.
    Притоа, чисто за информација, клексанот е одличен лек, кој никако не предизвикува крварења за разлика од аспиринот кој и тоа како може да направи крварења. Јас 3 пати прокрварев од аспиринот па ми го прекинаа, а клексанот во ниту еден случај не го прекинавме.

На Lolipop1983, Starchild и IRBBB им се допаѓа ова.
  13. mama31

mama31 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2014
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    251
    Od moda mi rece iskusen ginekolog od privatnive bolnici. Inace i jas sum bockala kleksan, samo spodeluvam i diskutirame.

14. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.827
    Допаѓања:
    11.745
    Wow, браво за гинекологот, не знам кој од мода сака да се боцка и да дава огромни суми на клексани.

Искусниот гинеколог треба да знае дека клексанот за некој е единствениот пат да има бебе.

Инаку, не ме чуди. На колешката моја во приватна болница и кажаа дека не и требаат клексани, па за кратко си заработи постелка со многу лакуни и многу помало бебе, после до крај боцкаше клексани ама бебето цело време до крај беше помало за 2-3 недели.

Последна измена: 27 април 2023
    На Lolipop1983 и IRBBB им се допаѓа ова.
  15. mama31

mama31 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2014
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    251
    Navistina zalno

На Iris-1234 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.382
    Допаѓања:
    8.506
    Па ваљда 3 спонтани абортуси веќе не се мода?
    Испитано се, мутации за метил фолат и б12 2ца трансфузиолози (меѓу кои Јани) ми рекоа немаш гајле само со аспирин па изгубив пак. Од друга страна Димитров и матичната веднаш ми кажаа задолжително клексани од позитивен тест. (Ми кажаа уште на втор боцкај се а јас послушав трансфузолози и не боцкав, може не е поврзано ништо ама време ќе покаже)Јас одлучив да ги послушам овие "нестручниве" за следно па да видам дали ќе помогне тоа да износам бременост до крај. Многу комплексна и осетлива тема за да делиме вакви мислења на форум.
    Да скапи се, не се пријатни ама одговорот на Димитров беше:
    - сега ќе дуваме и на ладно, ова може само да помогне не и да одмогне за да ризикуваме 4ти абортус. Ќе видиме дали ќе има некој ефект :)

На Starchild, anggell, IRBBB и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. mama31

mama31 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2014
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    251
    Da, i mene mi rekoa nema steta, ali ispaga deka nikoj so sigurnost ne moze da tvrdi deka od kleksani ne doslo do spontan. Sepak i clenkata pogore kaza deka kaj koleska iako ne doslo do spontan, poradi mutacii i neprimanje na kleksani, zarabotila lakuni na postelka. Zalno

18. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.382
    Допаѓања:
    8.506
    Јас не примав клексани па имав 3 спонтани, не можам да твррдам за обратно дека може да влоши. А моја колешка исто 3 спонтани па 4та бременост со клексани износе (знам уште за 5 други ваков случај каде на крајот се израдувале)
    Доста имам читано статии истражувања никаде не сум видела дека може да влошат. Но сепак изборот е само наш.

19. mama31

mama31 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2014
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    251
    Taka e

20. intj_girl

intj_girl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2023
    Пораки:
    1.507
    Допаѓања:
    1.278
    Клексани даваат и на бремени без мутации, така да треба секако, јас не би ризикувала воопшто (јас сум хетерозигот на шест гени).

На Lolipop1983 и Fenix05 им се допаѓа ова.