Eve jas za sebe tvrdam so sigurnost prvata bremenost pred 13 godini ja izgubiv zaradi toa sto ne primav soodvetna terapija kleksani. Znaci jas potrosiv "bogatstvo" i koga ke kazam bogatstvo stvarno mislam bogatstvo ( ziveam vo stranstvo) na site mozni nacini da zabremenam vo site ovie godini i edinstveno so kleksani zabremeniv i rodiv bliznacinja. Taka da tie doktori sto vikaat od "moda" se eden kup needucirani soodvetno na ovaa tema a plus arogantni poradi svoeto neznaenje da se pretstavat pred pacientite kako 'se strucni" . Begajte od takvi najtopla preporaka
Колку високи ти се димерите? Мене ми беа 1800 и само еднаш на ден се боцкав со Клексан по препорака на гинеколог, бидејќи немав време да отидам на трансфузиолог, плус пиев аспирин. И покрај тоа имав missed, па се мислам да не ми беше слаба дозата на Клексан, да не можеби тоа е причината...
Во 22 недела ми беа 2200, и времињата ми беа скратени(ова со 1 клексан на ден). После 7 ден(по 2 клексани на ден) ддимери ми се 2100,а времињата ми се подобри. Ддимерите е нормално да се зголемуваат, но кај мене мн брзо се дуплираа. Во првата бременост не примав клексани и заврши со missed, можеби и тоа влијаеше на одлуката на докторите. Во која недела ти беа 1800?
Мене еден ден пред трансфер ми беа 1800 и цело време до 8 недела кога заврши со киретажа (blighted ovum). Знам дека најчеста причина за blighted ovum биле хромозомски абнормалности, ама си викам да не има шанси да е можеби поради димерите...
Жал ми е Ако не успееш да стигнеш до Јани, иди кај Нинослав во Систина. Двајцата доктори истото мислење го имаа за мојот случај. Само да знаеш Нинослав не ми ги признаваше резултатите од Авицена и ме прати у МАНУ да повторам испитување за генетски мутации-резултатите беа идентични. Инаку до 500 треба да се ддимерите за нетрудници, твоите биле мн покачени уште пред трансфер.
Успеав да закажам кај Елена Петковиќ, мислам дека и она е добра колку што читам тука. Мене од стимулациите од хормоните толку ми се покачија димерите.
Супер е Елена, само таа и Јани порано беа заинтересирани да работат со трудници и со пациентки што се спремаат за инвитро, за бременост. Се надевам дека ќе соработува и дека ќе ти помогне за ситуацијава.
Аспирин од тест пиеше или пред тоа? И мене така, само овој пат Нино ме советува порано да почнам со аспирин, така и правам го пијам неколку месеци.
Аспирин пиев еден или два месеци порано, поради тоа што случајно проверив димери и излегоа високи, не заради инвитро. Исто и тромбоцитите ми се доста високи, секогаш над 500, па затоа ми рекоа аспирин да пијам.
Дали ние што пиеме аспирин треба да внимаваме на нешто плус? Анестезии, апчиња.. И дали некој со клексан во бременост примал епидурал, некаде како да прочитав дека не смееме, ама на толку информации може и сум смешала..
Јас до последен ден примав клексан. Сабајлето се имав боцнато, а вечерта ми пукна водењак и нареден ден во 10 ми ставија провокација зошто никакви болки немав. Ми дадоа и епидурална али завршив на итен царски само ми ја појачаа епидуралната. Што е најчудно не ни крварев повеќе од што треба се беше нормално.
Мислам дека нема врска оти клексанот е ниско молекуларен хепарин по можи да се зема непосредно пред анестезија и операција, за разлика на пр од аспиринот или некои други антикоагуланти шо мора да се прекинат заради можни компликации.
Затоа се прави преглед од анестезиолог и се одлучува која е најдобра опција во моментот за пациентот. Освен ако е животозагрозувачка состојба, сигурно приоритет е да се спаси човечки живот отколку да се спречи потенцијална компликација. Нема безопасен лек, секој лек може да е и отров. И витамините можат да бидат токсични и штетни.