1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Генетски мутации

Дискусија во 'Бременост' започната од kikin, 27 јули 2016.

1. Dragana Gj.

Dragana Gj. Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2018
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    43
    Metilirana folna kiselina do koga pievte ? Do kraj na bremenost ?

2. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.604
    Допаѓања:
    35.489
    И до крај пиев и после бременост додека доев.

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  3. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.286
    Допаѓања:
    33.452
    Хомозиготите треба постојано да земаат метил фолат како суплемент, бидејќи инаку не апсорбираат Б9 шо може да е причина за анемија.
    Хетерозиготи до крај на бременоста и барем првите 3-4 месеци после породување, бидејќи се истрошени резервите на железо.

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  4. deniz333

deniz333 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2018
    Пораки:
    1.226
    Допаѓања:
    1.613
    @IRBBB za mutacija na mthfr bilo homozigot Ili heterozigot se pie metilirana folna bidejki obicnata ne se apsorbira, faktorite vlijaat na koagulacijata I zatoa Sr prima aspirin ili kleksani, a za FGB 455 sto Se prima na sto vlijae taa mutacija za nea ne uspeav da najdam podetalni informacii?????

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  5. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.286
    Допаѓања:
    33.452
    Фибриноген е fgb, тој е "иницијатор" за запирање на крварење односно формирање на тромби.
    Е сега дали при мутации го има во намалени или зголемени количини во крвта и дали/шо треба да се зема, не знам.

А фолната треба да се контролира и преку проверка на хомоцистеинот, ако знае некоја членка поубаво да објасни.

На deniz333 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. mama31

mama31 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2014
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    251
    Vo pravo si

7. Lolipop1983

Lolipop1983 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јули 2018
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    381
    Vo slucaj da ispituvanjata pokazat vrodena trombofilija ( mutacii vo genite za trombofilija- factori na koagulacija ) ili steknata trombofilija ( antiphospolipidni antitela, lupus etc) togas terapija so kleksan transfuziolozi ke prepisat i sekako so istorija na ili dolgo obiduvanje za bremenost ili spontan eden ili poveke abortusi. Dokolku mutaciite se samo vo genite za DNA metilacija kako MTHFR, MTR, MTRR togas ke prepisat metilirana folna i B12. A vo dosta slucai i kade se e vo red site ispituvanja a pak nema bremenost /uspesna bremenost ke dadat terapija kleksani plus metilirani vitamini kako sto ubavo spomna nekoj pogore "sega i na ladno ke duvame" .
    Nazalost mislenjata na mnogu ginekolozi, maticni i transfuziolozi se podeleni na ovaa tema i spored moe mislenje mnogu zeni ne se ostvaruvaat kako majki zaradi nepravilna dijagnoza i terapija

8. deniz333

deniz333 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2018
    Пораки:
    1.226
    Допаѓања:
    1.613
    FGB mutaciite za kakva terapija se

9. Lolipop1983

Lolipop1983 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јули 2018
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    381
    Ne znam za ovaa mutacija od site ovaa e najmalku opisana vo site istrazuvanja , izgleda e poslabo zastapena od drugite a tvoite rezultati izgledaat normalni. Koja e tvojata istorija?

10. deniz333

deniz333 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2018
    Пораки:
    1.226
    Допаѓања:
    1.613
    Jas imam edna normalna bremenost pred 10 godini I Sega vo ovaa bremenost imav skrateni vreminja na hemostaza, I citajki ovde na forumot I Po sovet na nekoi clenki ispitav trombofilija I mi ispadna tije dve mutacii mthft c677 I FGB. Mi kazaa deka ne se opasni tije nema potreba od kleksani heterozigotni se ama jas sepak mn se plasam

11. Дани.СС

Дани.СС Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2017
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    195
    Здраво девојки, продавам Пролутекс инекции во форма на Progestan Dex - 10 ком и Хориомон 5000 - 1 ком. Ги имам купено од болницата Надежда во Софија. Имаат добра дата и чувани се многу внимателно. Се продаваат на половина цена од набавната.

IMG_20230405_093103 (1).jpg

Последна измена: 1 мај 2023
  12. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.827
    Допаѓања:
    11.745
    Еве ти кратко објаснување за FGB т.е Фибриноген. А за терапија слушај ги докторите и редовно прави си анализи на д димери и хемостаза.

Fibrinogen je I faktor koagulacije, koji ima ključnu ulogu u procesu zgrušavanja krvi. Budući da je fibrinogen jedna od najvažnijih determinanti viskoznosti krvi od koje zavisi protok kroz mikrocirkulaciju, povišena koncentracija fibrinogena u krvi (hiperfibrinogenemija) može učiniti krv viskoznom, usporiti njen protok kroz krvne sudove, kao i dotok kiseonika i hranljivih materija do ćelija.

13. deniz333

deniz333 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2018
    Пораки:
    1.226
    Допаѓања:
    1.613
    Kako
    Kako SE proveruva fibrinogen vo krva jas znam deka go imam Kako mutacija ama so kolkavi kolicini e pojma nemam

14. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.827
    Допаѓања:
    11.745
    Не знам, разговарај со доктор.
    Инаку, можеби тој ти ги скратува времињата ама мислам дека не треба да паничиш чим си под надзор од лекар.

15. deniz333

deniz333 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2018
    Пораки:
    1.226
    Допаѓања:
    1.613
    Vreminjata mislam deka mi se skratija od lezenjeto jas lezev okolu 2 ipol meseci Kako pocnav da bidam poaktivna da se dvizam odma mi se podobrija vreminjata

На Lolipop1983 и Iris-1234 им се допаѓа ова.
  16. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    2.149
    Допаѓања:
    2.980
    На трансфузиологија, упат од матичен за во лабараторија директно и со резз ќе земеш упат од општ матичен за кај трансфузиолог за да ти го прочита резултатот и да даде терапија

17. kikiritkaTa

kikiritkaTa Истакнат член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    392
    Допаѓања:
    354
    Дали сите што примате клексани, земате и калциум? Одам кај 3ца гинеколози, но никој не ми спомнал за калциум?:|
    18 недела сум, клексани примам од 7ма недела некаде.

18. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.286
    Допаѓања:
    33.452
    Мене матичниот ми рече да не земам додека не проверам како ми е калциумот, дека треба да земам само ако имам недостаток, инаку не.
    Уште не сум зела упат од кај специјалистот што ми ги препишува клексаните, матичниот ми рече дека не можи да ми даде тој упат. 15 полни,во 16та недела терам.

На kikiritkaTa му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.827
    Допаѓања:
    11.745
    Мене трансфузиологот ми даде да пијам калциум од 17 недела, а не гинекологот.

На kikiritkaTa му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.496
    Земи упат од матичен и испитај прво за да се знае дозата која треба да ја примаш на калциум доколку имаш потреба нормално :)

На kikiritkaTa и 0ли им се допаѓа ова.