Хомозиготите треба постојано да земаат метил фолат како суплемент, бидејќи инаку не апсорбираат Б9 шо може да е причина за анемија. Хетерозиготи до крај на бременоста и барем првите 3-4 месеци после породување, бидејќи се истрошени резервите на железо.
@IRBBB za mutacija na mthfr bilo homozigot Ili heterozigot se pie metilirana folna bidejki obicnata ne se apsorbira, faktorite vlijaat na koagulacijata I zatoa Sr prima aspirin ili kleksani, a za FGB 455 sto Se prima na sto vlijae taa mutacija za nea ne uspeav da najdam podetalni informacii?????
Фибриноген е fgb, тој е "иницијатор" за запирање на крварење односно формирање на тромби. Е сега дали при мутации го има во намалени или зголемени количини во крвта и дали/шо треба да се зема, не знам. А фолната треба да се контролира и преку проверка на хомоцистеинот, ако знае некоја членка поубаво да објасни.
Vo slucaj da ispituvanjata pokazat vrodena trombofilija ( mutacii vo genite za trombofilija- factori na koagulacija ) ili steknata trombofilija ( antiphospolipidni antitela, lupus etc) togas terapija so kleksan transfuziolozi ke prepisat i sekako so istorija na ili dolgo obiduvanje za bremenost ili spontan eden ili poveke abortusi. Dokolku mutaciite se samo vo genite za DNA metilacija kako MTHFR, MTR, MTRR togas ke prepisat metilirana folna i B12. A vo dosta slucai i kade se e vo red site ispituvanja a pak nema bremenost /uspesna bremenost ke dadat terapija kleksani plus metilirani vitamini kako sto ubavo spomna nekoj pogore "sega i na ladno ke duvame" . Nazalost mislenjata na mnogu ginekolozi, maticni i transfuziolozi se podeleni na ovaa tema i spored moe mislenje mnogu zeni ne se ostvaruvaat kako majki zaradi nepravilna dijagnoza i terapija
Ne znam za ovaa mutacija od site ovaa e najmalku opisana vo site istrazuvanja , izgleda e poslabo zastapena od drugite a tvoite rezultati izgledaat normalni. Koja e tvojata istorija?
Jas imam edna normalna bremenost pred 10 godini I Sega vo ovaa bremenost imav skrateni vreminja na hemostaza, I citajki ovde na forumot I Po sovet na nekoi clenki ispitav trombofilija I mi ispadna tije dve mutacii mthft c677 I FGB. Mi kazaa deka ne se opasni tije nema potreba od kleksani heterozigotni se ama jas sepak mn se plasam
Здраво девојки, продавам Пролутекс инекции во форма на Progestan Dex - 10 ком и Хориомон 5000 - 1 ком. Ги имам купено од болницата Надежда во Софија. Имаат добра дата и чувани се многу внимателно. Се продаваат на половина цена од набавната.
Еве ти кратко објаснување за FGB т.е Фибриноген. А за терапија слушај ги докторите и редовно прави си анализи на д димери и хемостаза. Fibrinogen je I faktor koagulacije, koji ima ključnu ulogu u procesu zgrušavanja krvi. Budući da je fibrinogen jedna od najvažnijih determinanti viskoznosti krvi od koje zavisi protok kroz mikrocirkulaciju, povišena koncentracija fibrinogena u krvi (hiperfibrinogenemija) može učiniti krv viskoznom, usporiti njen protok kroz krvne sudove, kao i dotok kiseonika i hranljivih materija do ćelija.
Kako Kako SE proveruva fibrinogen vo krva jas znam deka go imam Kako mutacija ama so kolkavi kolicini e pojma nemam
Не знам, разговарај со доктор. Инаку, можеби тој ти ги скратува времињата ама мислам дека не треба да паничиш чим си под надзор од лекар.
Vreminjata mislam deka mi se skratija od lezenjeto jas lezev okolu 2 ipol meseci Kako pocnav da bidam poaktivna da se dvizam odma mi se podobrija vreminjata
На трансфузиологија, упат од матичен за во лабараторија директно и со резз ќе земеш упат од општ матичен за кај трансфузиолог за да ти го прочита резултатот и да даде терапија
Дали сите што примате клексани, земате и калциум? Одам кај 3ца гинеколози, но никој не ми спомнал за калциум? 18 недела сум, клексани примам од 7ма недела некаде.
Мене матичниот ми рече да не земам додека не проверам како ми е калциумот, дека треба да земам само ако имам недостаток, инаку не. Уште не сум зела упат од кај специјалистот што ми ги препишува клексаните, матичниот ми рече дека не можи да ми даде тој упат. 15 полни,во 16та недела терам.
Земи упат од матичен и испитај прво за да се знае дозата која треба да ја примаш на калциум доколку имаш потреба нормално