Исечи ја сликата имаш твои податоци. Иначе најубаво трансфузиолог да посетиш и сигурно метилирана фолна ќе ти дадат зошто тој ген ти е мутиран, а за другите ќе ти кажат докторите.
здраво мајки, правев генетски испитувања, бев кај митчниот но сакам да слушнам искуства од вас кои мерки сте ги превземале и терапија а имате веќе исти мутации, планираме 2 бременост а првата беше предвремено
O boze ne mi se veruva i na mene mi se isto sluci na prvoto in vitro jajnite kletki ne se oplodija !! Mislam 9 ili 11 imav na prvoto invitro i I niedna ne se oplodi, me prakaa sekade ne odraa finansiski. Da eve i kaj trombofilija Factor 13 treba kleksan terapija i veruvaj mi samo dobar transfuziolog sto ke ti prepise kleksani ti treba i metilirana folna,b12.. pisi mi privatna poraka koga sakas
Devojce ti nemas cista vrska!!!!! Bas za oploduvanje na jajni kletki treba izretcena krv koja nosi hranlivi materii do obvivkata na jajnata kletka so protein koj ovozmozuva oploduvanje ! Jas pominav nis neuspesno invitro ne pred 3 godini tuku pred celi 10 godini kade niedna jajna kletka ne se oplodi! I ne zdrava hrana, vitamini, AMH nisto nema vrska !!!!! I me vrtkaa sekakvi budali na site strani dodeka ne mi prepisa transfuziolog kleksan i odma op bliznacinja posle 13 godini!! Taka da stvarno ako nemate vrska vozdrzete se od mudruvanja koi naprotiv samo ke ja odnesat vo pogresna nasoka namesto vo prava
I kako toa kazuvas "rezultatite od trombophilija ne ti se losi btw" . Taa ima Factor 13 koj e indikator za kleksan terapija ne e nisto strasno no ne drobi bezveze ako nemas vrska
Za Ovoj ulicarski govor tvoj samo mozam da ti kazam da se smiris. Drugoto ama voopsto ne sakam da go procitam sto zboris. Premnogu nisko ti e govorot. Bye
Држи вода ова што го напиша за изретчена крв! Не ми текнало до сега на ова. Кажи ми дали клексанот го примаше пред инвитрото т.е. пред пункцијата (и колку време) па затоа успешно се оплодиле јајце клетките? И дали може наместо Клексан истата работа да ја постигнам со Аспирин? Пошто јас на пример редовно пијам Аспирин, не само во бременост или пред трансфер.
Аспиринот е за циркулација на крвта, а клексанот или фракспаринот се директни разредувачи на крвта они го црпат калциумот и така ја разредуваат крвта.
Значи за подобар квалитет на јајце клетките, би требало да се боцкаме со Клексан уште пред пункцијата? Така сите суплементи што ги пиеме ќе делуваат подобро? Има логика.
Jas pocnav so kleksani nekolku meseci pred invitro ( se konsultirav so transfuziolog i toj se slozi deka podobar kvalitet ke se postigne dokolku se prima nekolku meseci pred in vitro no i mi objasni generalno ne gi prepisuvaat oti ne se pokrieni od fond taka da ako sum vo moznost da gi primam) jas go poslusav fala bogu i gi bockav vkupno okolu 1godina, nekolku meseci pred invitro, bez prestan niz cela bremenosti 6 nedeli po poragaj. Posle tolku neuspesni invitra na poslednoto uspesno zamisli postara 10tina godini od prvoto invitro namesto neli logicno da imam pomalku jajni kletki mene mi izvadija mislam duplo poveke 18 jajni kletki. Aspirin ne ja razreduva krvta toj ja podobruva cirkulacijata. Kleksanite ja razreduvaat. Pozdrav i samo uspesi od site da slusame
Цело време го мислам ова, цело време мислам дека ја грешиме работата баш тука и од кога мислам дека со Клексан треба да се почне многу порано а не само пет дена или две недели пред трансфер и еве некој ми го потврди тоа што го знаев. Фала ти многу за оваа информација!
Toj transfuziolog e Professor Doktor Koco Dimitrovski od Hemolab i jasno objasni deka obicno ne gi prepisuvaat zaradi toa sto vo toj period ne se pokrieni od fondot i deka finansiski ne se eftini a i ne se taka lesni za primanje ( inekcii se a ne apcinja ocigledno ) no i se slozi deka e dobro da se primaat vo moj slucaj na vrodena trombofilija za da se podobri kvalitetot na jajnite kletki i matkata da se pripremi. Jas ziveam i rabotam vo stranstvo taka da finansiski mozev da si gi dozvolam. Ne vikam deka site vie treba da pravite sto mene mi e preporacano, ednostavno sakam da pomognam kolku mozam spodeluvajki go naseto patesestvie do majcinstvo/roditelstvo
Razbiram da sakate da pomognete i da dadete sovet ama ovaa e mnogu kompleksna tema i nazalost duri i mnogu doktori ne se strucni na ovaa tema. Zarem iskreno mislis bracen par koj veke 11 godini se obiduva da ima potomstvo dosega ne probale zdrava ishrana ili vitamini? Si se zaprasala li nekogas kako siromasnite romi imaat mnogu mnogu deca a malku hrana ili pak bas nezdrava ishrana ? Vremenski toa e recisi 4 pati poveke obid za bremenost od tvojata situacija. A nedaj boze da dozivees situacija vo koja jajnite kletki ne se oploduvaat i zamisli da nemas ni transfer. Jas i toa nazalost go preziveav i bukvalno so meseci ne spiev, duri i vo son se tresev od traumi i zal mi e sto ne vidov porano odma ke i pisev da ja ohrabram deka eve i toa se resava se ima nadez. Izvini ako ostro ti odgovoriv ama stvarno me isprovocira sto i davas totalno pogresni soveti
Ke si pobaras upat od maticniot za vo Manu ili na trasfuziologija, odis ti vadat krv I cekas rezultati dve TRI nedeli
Tebe ne ti e prv pat sto se obrakjas vaka vo forum. Sum primetila vakov odgovor od tvoja strana, so 100% samodoverba, so golema arogantntost i drugi pati. Osobeno koga stanuva zbor za kleksanite, premnogu zapnata si so tvojata sobstvena historija. Sto ne mora da znaci deka kaj tebe bidnalo taka, i kaj nekoj drug ke bide. Ako bese do kleksanite kako sto vikas ti, nekoj doktor vo MK osven Koco sto go spomnis, bi nafatilo da proba takva forma. Koj znae, moze ke imase srekja. Moram da ti napomenam posto gledam deka ne si bas sto ne gi znaes rabotite i mozam da zamislam so kakov tip na covek zborim. Drugo, devojceto na kogo mu se obrativ, ima nizok amh i los spermogram, Fakt e deka tie dve komponenti se najvazni za da moze da se oplodi jajce kletkata (ti si isklucok). I nisto sto ne e tocno ne sum mu kazala. Genetskite mutacii ni eden doktor ne gi bara ako nemas historija na abortusi (pak ke napomenam, ti si isklucok). A tvojot aroganten komentar se nasocuva da ne gi slusame doktorite, da te slusame tebe zasto spored tebe ne znaat onie. Ti znaes. Za Nejzinite mutacii treba kleksani vo bremenost. VO BREMENOST.
Jas koga pravev mi Dade maticniot ginekolog za Dali moze da Dade opstiot ne znam najubavo da si prasas
Naprotiv na pacient so vrodena trombofilija koj nemoze da zabremeni mu treba terapija za da stigne do bremenost a NE samo VO BREMENOST kako sto ti sto tropas gluposti i ti si taa sto so 100% samodoverba i arogantnost dava vakvi pogresni soveti. Jas sum tuka so edna cel da spodelam iskustvo a i strucnost mene ovaa mi e dosta profesionalna strucnost sto ocigledno nekoj sto nema cista vrska so medicina/farmacija kako tebe go iritira nekoj postrucen eve vo slucajov jas e tipicen makedonski mentalitet i i I voopsto nity me iznenaduva ili pak navreduva. Jas sum tuka so celo srce da spodelam iskustvo i strucnost za site so slicni situacii kako mene. Ocigledno ti ne si vo taa kategorija taka da nema sto da razgovarame poveke. Da koga ke vidam vakvi pogresni soveti reagiram i ke reagiram pak toa si 100%vo pravo nema da dozvolam vaka samobendisani nestrucni komentari vo totalno sprotivna nasoka namesto pomos uste tolku i odmagas